Dimecres, 16 de Juliol del 2025

Actualitzada Dimecres, 16 de Juliol del 2025 a les 11:30:47 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Divendres, 11 de Juliol del 2025

"Ros tenia dos camins: defensar els torrentins o protegir a Ábalos i va triar la segona"

Segons el Partit Popular, "es converteix en l'únic responsable polític socialista a Espanya que defensa al ministre i la seua gestió sota investigació"

Les donacions a una ONG de Ábalos i Koldo continua enfrontant al PP amb el PSOE. Per als populars s'està parlant de "el silenci còmplice, la falta d'explicacions i la defensa tancada de l'exministre socialista José Luis Ábalos i de la seua fundació, FIADELSO, per part de l'exalcalde Jesús Ros han generat una profunda indignació entre els ciutadans del municipi". Les recents declaracions de l'exalcalde Jesús Ros, "en lloc d'aportar llum, no fan més que augmentar les ombres i la incertesa que planen sobre un episodi que ja pot qualificar-se com un dels majors escàndols polítics de la història recent de Torrent".



"Que l'exalcalde socialista Ros siga l'únic en tota Espanya que s'atreveix a parlar d'“exemplaritat” respecte a les ajudes atorgades a FIADELSO i a l'exministre Ábalos resulta no sols ofensiu, sinó també vergonyós i un insult a la intel·ligència dels ciutadans. Ens trobem davant un episodi que ha traspassat els límits de l'ètic, del polític i del legal, amb un exministre investigat pel Tribunal Suprem per organització criminal, suborn, tràfic d'influències i malversació, i una fundació esguitada per informes demolidors de l'Agència Valenciana Antifrau i assenyalada per la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil per la seua relació amb una trama de corrupció".



"Enfront d'aquesta realitat, l'exalcalde i el PSOE torrentí, lluny de condemnar o tan si més no mostrar preocupació, prefereix tancar files entorn dels seus dirigents caiguts en desgràcia, ignorant les exigències dels ciutadans que encara no saben què es va fer amb els seus diners".



"La resposta tard, buida i còmplice"
"Van haver de passar més de 24 hores des que l'escàndol isquera a la llum perquè Jesús Ros isquera a donar la cara, i ho va fer amb una intervenció mancada de contingut, sense aclariments, sense autocrítica, sense una mínima referència a les irregularitats que envolten a Fiadelso, ni al paper de l'Ajuntament de Torrent en les ajudes concedides".

 

"Lluny d'assumir responsabilitats o mostrar empatia amb els veïns, Ros va triar un to autocomplaent, reafirmant l'“exemplaritat” d'una fundació judicialment dissolta en 2023, i d'un exministre la causa del qual ha sigut assumida pel Tribunal Suprem, donada la seua condició de diputat aforat". "Aquesta actitud confirma la complicitat de l'exalcalde i el PSOE de Torrent, que ha optat per l'opacitat, falta de transparència i l'encobriment en lloc de defensar els interessos i els diners dels torrentins".



El PSOE demana els expedients, "sota sospita"
Encara més greu, segons el PP, "és que ara el grup municipal socialista demane a l'Ajuntament de Torrent que li entregue els expedients de les subvencions que ells mateixos van tramitar i van aprovar. Aquest gest evidencia una desconnexió total entre els qui donaven les ajudes i el que ocorria realment amb eixos diners públics".



"Potser no sabien en el seu moment a què es destinaven les subvencions? Per què ara, de manera sobtada, mostren interés? La resposta és evident: estan nerviosos, i el seu desconeixement confirma que els fons es repartien a cegues, sense control, sense fiscalització, sense informes, sense conéixer el destí, l'impacte, els resultats i el grau de compliment".



"Més de 70.000 euros, de moment, sense rastre"
Segons informació publicada per diversos mitjans de comunicació, més de 70.000 euros de diners públics torrentí van anar a parar a les mans de Fiadelso sense que, hui dia, "sapiem quin va ser el destí, l'execució o l'impacte dels suposats projectes subvencionats".



"Ni el exalcalde ni cap membre del PSOE local ha explicat quins controls es van aplicar, si va haver-hi informes d'avaluació, o si es va realitzar algun seguiment de les actuacions finançades. No hi ha rastre d'interés per part del llavors govern municipal, la qual cosa reforça la sospita que estem davant un mecanisme de presumpte repartiment clientelista de fons públics sense control ni transparència".



Fiadelso: Una ONG en el cor de la trama
Fiadelso, creada en 1992, va ser reconeguda en un Ple pel PSOE torrentí en 1996 com “una organització no governamental amb acreditada solera i amb accions més que provades en favor dels pobles del Tercer Món”. Tres dècades després, els fets han desmentit rotundament eixa imatge.



Segons l'informe demolidor de l'Agència Valenciana Antifrau, sobre Fiadelso: es detecten greus incompliments en la presentació de comptes anuals i plans d'actuació des de la seua constitució en 1992 fins a la seua extinció judicial el gener de 2023. S'assenyalen deficiències en el Protectorat de Fundacions de la Generalitat Valenciana per la seua falta reiterada de supervisió i control sobre la fundació. Va incomplir sistemàticament les seues obligacions legals de rendició de comptes i plans d'actuació, especialment des de 2012. A més, conclou que el Protectorat no va exercir oportunament les seues funcions de tutela, cosa que permet anys d'irregularitats sense intervenció efectiva.



I recomana a la Conselleria de Justícia i Interior que concloga el procés de liquidació de Fiadelso i valore iniciar expedients de responsabilitat contra els seus patrons per aquests incompliments. El 19 de gener de 2023, el Jutjat de Primera Instància núm. 3 de València va dictar sentència estimant la demanda de la Generalitat Valenciana i va declarar l'extinció de la fundació, així com l'obertura del procediment de liquidació judicial.



"No estem parlant sol d'una fundació qualsevol. Estem parlant d'una estructura usada políticament pel socialisme per a canalitzar fons a projectes externs, sense control, i sense rendir comptes. I Torrent va ser part d'eixe engranatge sota el mandat de Jesús Ros".



"Cortines de fum per a ocultar la realitat"
"El descrèdit de l'exalcalde Ros no es queda ací. En les seues últimes declaracions, Jesús Ros critica, per a desviar l'atenció i com a cortina de fum, que l'ajuntament sol haja concedit el 80% de les ajudes tramitades. Només parlen de la Dana per a utilitzar-la com a arma política i llancívola contra l'equip de govern i en particular contra l'alcaldessa Folgado". "I què va fer l'exalcalde i el PSOE durant la Dana i post-DANA? Res. Ni una ajuda o col·laboració al govern municipal, ni una exigència al Govern de Pedro Sánchez, ni una gestió. Només silenci, abandó i indiferència".



"Aquest comportament revela una manipulació i instrumentalització política del dolor ciutadà i de la catàstrofe, una tragèdia sense precedents en el nostre municipi i un ús partidista de les institucions per a tapar els seus propis escàndols, buscant només rèdit polític i reflectint que en realitat no els importa en absolut la situació dels ciutadans, i l'esperançadora recuperació i reconstrucció del municipi".



"Un deute amb la veritat i amb els veïns"
Jesús Ros tenia dues opcions: defensar la veritat i els diners dels ciutadans o protegir a Ábalos. Va triar sense titubejar la segona. La seua actuació no sols taca el final de la seua llarga trajectòria política, sinó que també degrada la dignitat institucional de Torrent.



"La ciutat que va governar durant més de dues dècades no es mereix aquesta falta de respecte, ni els riures que provoca cada intent de desviar l'atenció cap a temes aliens. El que els veïns exigeixen és una rendició clara de comptes, no discursos buits, ni suports i complicitats amb companys de partit investigats per greus delictes".




"Torrent necessita saber la veritat. Els ciutadans exigeixen saber on va ser a parar els seus diners, què es va fer amb ell, i per què es va entregar a una fundació que hui està judicialment dissolta i relacionada amb una investigació per corrupció".



"L'exalcalde i el PSOE de Torrent ha de trencar el seu silenci, deixar de blindar als seus exdirigents i assumir responsabilitats polítiques, legals i morals. Perquè no estem davant un error administratiu, sinó davant un cas estructural d'opacitat i de complicitat política. i de presumpta gestió temerària dels diners públics".

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
216.73.216.65

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.