Dimarts, 17 de Juny del 2025

Actualitzada Dilluns, 16 de Juny del 2025 a les 21:05:33 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Divendres, 06 de Juny del 2025
POLÍTICA

El Ple aprova una comissió d'investigació de la DANA i del gabinet de premsa

El ple de l'Ajuntament de Torrent va aprovar aquest dijous la proposta del PSPV i Compromís de crear una comissió d'investigació dels contractes de la dana. La iniciativa va comptar amb el suport del PP, el vot favorable del exedil de Vox Guillermo Alonso i l'abstenció dels voxistas.

L'alcaldessa Amparo Folgado va defensar que els tècnics «supervisen tots els contractes que es fan, si s'amplia la informació es penjarà en la pàgina web», per a explicar que altres municipis «governats per vostés no han votat a favor d'aquestes comissions. Nosaltres no tenim cap inconvenient, es consulta el que es vulga. Ojará tots els ajuntaments feren el mateix i no votaren en contra», va reiterar. La primera edil va recordar que durant l'emergència del Covid no es va fer aquest tipus de controls i que la Sindicatura de Comptes farà el control financer de tots els ajuntaments per la dana.


El debat es va iniciar amb una esmena del grup socialista per a ampliar l'àmbit, que es va estendre a una petició de revisió i anàlisi dels contractes del gabinet de comunicació, així com d'algunes notes de premses publicades. L'assumpte va estar trufado d'una certa tensió per les interpel·lacions prèvies entre l'alcaldessa i l'edil socialista Eduardo Gómez. Finalment, l'esmena d'addició es va incloure en la moció amb el vot d'Alonso.

Xavier Martí, regidor de Compromís, va assenyalar la conveniència de la comissió per a analitzar entre altres assumptes el destí i la fiscalització dels 114 milions rebuts per l'Ajuntament per part del Govern. Encara així, va destacar que el motiu principal és la «falta de documentació sobre el realitzat fins ara».

Alonso va començar la seua intervenció dient que parlava com a «part del govern» per haver estat en la decisió dels contractes citats fins que va marxar a no adscrits. «No tinc problemes en què es pose llum i taquígrafs a eixos contractes», va assenyalar. «S'explicar i vull que es vegen, a veure si deixen de veure fantasmes», va dir als seus companys en l'oposició. En el contracte del gabinet de comunicació, va comentar que «això va quedar aclarit, ho vam veure ací mateix. No tinc cap problema a tornar a veure'l», va assenyalar.

Rosario Fernández, de Vox, va dir que el propòsit de la comissió és «totalment de desgast polític, els controls estan previstos per la llei», per a denunciar la «mala intenció» de l'aprovat. «Tenen tota la informació en la web, tots els contractes, però no hi ha res a ocultar ni opac», per la qual cosa va anunciar la seua abstenció.

La regidora popular, Sonia Roca, es va mostrar a favor de la «transparència, l'única cosa que demane és que no s'alentisca el treball dels funcionaris municipals». A més, va defensar la legalitat de tot el realitzat amb motiu de l'emergència generada per la dana el passat 29 d'octubre.

Tot això en el dia que el govern municipal va anunciar la creació d'un portal en la web municipal on tots els veïns podran consultar els contractes, ajudes repartides i donacions rebudes després del desastre de les inundacions del passat 29 d'octubre. Malgrat eixa circumstància, la moció de l'oposició haurà de complir-se. «Portem quatre mesos demanant-ho», va dir Gómez.

«En el portal falten informes d'Intervenció i de tota mena, és una cortina de fum», va assenyalar, per a acabar dient que «no haurien de tindre cap problema amb la transparència».

El ple va començar sense cap objecció per part del exedil de Vox als assumptes que portava el govern municipal. Guillermo Alonso no va votar en contra dels reconeixements extrajudicials, ni les modificacions de crèdit, tant les presentades per les regidories com algun organisme autònom, com va ser el cas del Consell Agrari Municipal.

Per contra, en l'apartat de les mocions va haver-hi dues seguides en el ple on Alonso es va posicionar del costat de PSPV i Compromís. La primera va ser una del grup socialista sobre el suport al decret del Govern pels aranzels imposats des de l'Administració Trump. Amb alguns matisos contra una esmena de Compromís, encara que a favor de la proposta inicial, rebutjada de manera insuficient amb els vots de PP i Vox (12 suports) enfront dels 13 que sumisquen els altres dos grups més Alonso.

La segona, tampoc relacionada de manera directa amb l'Ajuntament de Torrent, va ser una de Compromís relativa al «compliment immediat de la Llei d'Auditoria Pública dels comptes de la Seguretat Social i en defensa del sistema públic de pensions». Això sí, va matisar que ho feia per una «defensa dels veïns i no per una qüestió política», reconeixent que es traslluïa això últim en la proposta de la moció. El resultat va ser 13 vots a favor de la iniciativa i 12 en contra, els que compten el PP i Vox.

En aquest particular comptatge de vots i mocions, altres dues votacions sí que van ser guanyades pel govern municipal amb el suport d'Alonso. Es va tractar de sengles propostes del PSPV i Compromís, votades de manera conjunta, contra la modificació de l'anomenada Llei Trans que s'estudia en Les Corts, així com diverses iniciatives a favor del moviment LGTBI+, explicades amb detall en el ple per part de tots els grups.

El exedil de Vox va portar una única moció al ple d'aquest dijous. Es tractava d'una proposta de suport la natalitat i la infància. Va al·ludir a la baixada dels naixements i altres arguments, encara que no va rebre els vots necessaris per a tirar-la avant. Els seus excompanys de Vox li van recriminar que la mateixa iniciativa la van presentar ells mateixos a Montcada, mentre que tant Compromís i PSPV van al·ludir a problemes «semàntics» o de conceptes per a posicionar-se en l'abstenció. Només el grup popular li va donar els seus vots, encara que enfront de la resta no va obtindre la majoria necessària.

La següent moció va ser una del grup socialista per a demanar a la Conselleria de Serveis Socials que les unitats d'igualtat no siguen modificades, sobretot per la desaparició dels programes de violència de gènere, segons el que va dir l'edil Olivares. Compromís va anunciar el seu suport, i el necessari vot d'Alonso, que havia votat en primera instància abstenció. Va apel·lar a «qüestions semàntiques» en la proposta, encara que després va demanar a l'alcaldessa Folgado tornar a votar per a canviar-ho.

Un altre dels debats en el ple va ser una moció de Compromís per a reclamar que la llengua principal en À Punt siga el valencià. Va rebre el suport del grup socialista, mentre que la resta de les formacions van votar en contra.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
18.97.9.175

Encara no hi ha comentaris

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.