Divendres, 16 de Maig del 2025

Actualitzada Divendres, 16 de Maig del 2025 a les 13:25:12 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Divendres, 16 de Maig del 2025
URBANISME

Urbanisme regularitzarà les direccions de les viviendes rústiques i dels diseminats

Esta situació es va fer visible després de la pandèmia, quan molts propietaris es van traslladar a les seues segones residències. I especialment, després de la Dana, que ha actuat com un catalitzador que ha tret a la llum la necessitat de comptar amb direccions clares, davant la gestió d'ajudes, l'atenció d'emergències i la coordinació de servicis bàsics

L'Ajuntament de Torrent avança en una línia de treball amb associacions veïnals per a donar resposta a les necessitats històriques d'identificació i normalització de direccions en les vivendes en rústiques i disseminats del terme municipal. En este context, s'ha mantingut una reunió de coordinació tècnica, a petició de l'Associació de Veïns Agost de Torrent, en la qual han participat responsables de diverses àrees municipals, reforçant el compromís municipal per dotar de solucions concretes als problemes derivats de la falta de numeració, denominació i senyalització en molts camins i vivendes d'estes zones.

 

L'Ajuntament de Torrent complix el seu compromís amb els disseminats afectats per la DANA

A l'inici de la reunió, l'associació va voler traslladar el seu agraïment a l'Ajuntament de Torrent pel compromís adquirit en l'anterior trobada. L'Ajuntament ha complit amb els acords i ja ha elaborat un informe tècnic en el qual es reconeix als disseminats del terme municipal com a zona afectada per la DANA. Este document arreplega un total de 6.570 referències cadastrals, la qual cosa suposa un important pas avant en el reconeixement oficial dels danys patits per nombroses vivendes i parcel·les del terme.

 

Cada veí o veïna podrà sol·licitar, de manera individual, el corresponent certificat de zona afectada per la DANA. Per a això, hauran de presentar una sol·licitud a través del registre d'entrada de l'Ajuntament, bé de manera presencial o bé per seu electrònica. Sent imprescindible que en la sol·licitud s'indique expressament la referència cadastral de l'immoble o parcel·la per a la qual se sol·licita el certificat. A més, per a agilitzar el procediment, es recomana que els sol·licitants incloguen una adreça de correu electrònic, la qual cosa facilitarà una tramitació més ràpida i eficient.

 

Amb este certificat municipal, els veïns i veïnes podran formular al·legacions en els procediments de concessió d'ajudes, aportant com a suport documental la data d'emissió del certificat expedit per l'Ajuntament. Des de l'associació es va valorar molt positivament este avanç, que suposa un suport fonamental en el procés de justificació de danys i sol·licitud d'ajudes després de la DANA, i es va reiterar l'agraïment al consistori per la seua col·laboració i compromís amb els afectats.

 

Després de la reunió del passat 3 d'abril amb l'alcaldessa, i com a continuació a les trobades i diàleg començats amb l'Associació de Veïns Agost, associació que representa a gran part de les vivendes en zones rústiques i disseminats. S'ha produït una nova reunió, en este cas més tècnica, on han sigut presents el regidor de l'Àrea d'Urbanisme i Medi Ambient, el president de l'Associació, Rafael Gil, i els caps d'unitat municipals d'Estadística, Cadastre, Informació Geogràfica i el Gerent de Retosa de l'ajuntament de Torrent.

 

Problema aguditzat després de la Dana

Esta trobada és continuació d'una dinàmica iniciada amb trobades prèvies i pretén posar orde en una realitat molt diversa i complexa: moltes de les vivendes situades en partides rurals, disseminats o camins i passos que manquen d'una adreça oficial, la qual cosa genera confusió tant en el padró municipal com en el cadastre, en la gestió tributària, en Correus i empreses de paqueteria.

 

Esta situació es va fer visible després de la pandèmia, quan molts propietaris es van traslladar a les seues segones residències. I especialment, després de la passada Dana, que ha actuat com un catalitzador que ha tret a la llum la necessitat de comptar amb direccions clares, correctament registrades i fàcilment localitzables es va tornar urgent davant la gestió d'ajudes, l'atenció d'emergències i la coordinació de servicis bàsics.

 

Nombrosos veïns es van veure obligats a regularitzar la seua situació administrativa en descobrir que les seues vivendes no figuraven correctament en el padró, el cadastre o els registres municipals, dificultant tràmits fonamentals en la sol·licitud i tramitació de les ajudes. Esta situació ha posat de manifest la importància d'abordar amb caràcter estructural i urgent esta problemàtica històrica, la solució de la qual és essencial no sols per a la correcta prestació de servicis públics, sinó també per a la seguretat, la planificació urbana i l'actualització fiscal.

 

Àmplia i variada casuística

L'Ajuntament ha constatat que existixen diferents casuístiques. Des de vivendes sense número oficial perquè mai es va sol·licitar, fins a altres construccions edificades en parcel·les amb accessos independents però sense segregació cadastral, o camins privats oberts entre parcel·les que, malgrat el seu ús consolidat, no poden ser reconeguts com a carrers públics. També s'ha detectat que alguns immobles figuren en cadastre amb dades poc útils per al repartiment postal, com a referències del tipus “Polígon 8, parcel·la 35”, sense equivalència amb un carrer o número que puguen utilitzar els servicis de missatgeria o el sistema de Google Maps, entre altres.

 

Per a abordar esta problemàtica, el consistori treballa en la unificació de criteris entre el padró d'habitants, el cadastre, i la gestió tributària municipal, de manera que totes les bases de dades coincidisquen en la direcció registrada de cada contribuent. L'objectiu és garantir que la direcció fiscal, la direcció estadística i la direcció tributària siguen coherents i útils, tant per al ciutadà com per als servicis públics i privats.

 

També s'ha fet referència a la necessitat de diferenciar entre el domicili real (la vivenda o caseta on es residix) i el domicili fiscal (on es reben les notificacions), que no sempre coincidixen. Existixen molts casos en els quals el titular d'una vivenda paga l'IBI d'un immoble en el qual no residix, i per tant sol·licita rebre la documentació tributària en la seua residència habitual. L'Ajuntament adapta esta informació a petició de l'interessat, mantenint la referència cadastral però modificant l'adreça d'enviament en funció del padró.

 

Així mateix, s'ha recordat que moltes zones rústiques i disseminats disposen de bústies concentrades. Estes bústies, encara que útils, requerixen d'una correcta correspondència amb la direcció registrada per a evitar pèrdues de notificacions. La coordinació amb Correus en estos casos és clau per a garantir un repartiment eficaç.

 

Un dels grans reptes identificats és la incapacitat dels sistemes de navegació comercials, com Google Maps, per a reconéixer adreces que no estiguen oficialment registrades com a carrers. Encara que l'Ajuntament ha gestionat en el passat algunes actualitzacions en estes plataformes, el marge d'actuació és limitat quan es tracta de camins o partides que no són de titularitat pública. Per això, la solució passa per reforçar la llista de carrers municipal, atorgar numeracions oficials i consolidar un sistema que permeta al ciutadà tindre una direcció completa, real i operativa.

 

Paral·lelament, l'ajuntament ha anunciat que es reforçarà la senyalització vertical en camins, creus i accessos, la qual cosa facilitarà el reconeixement de les ubicacions tant per als propis residents com per als servicis de repartiment de correus, empreses de missatgeria o emergències. Esta mesura també contribuirà a millorar la visibilitat cartogràfica i el posicionament geogràfic d'estes zones, integrant-les de forma més efectiva en l'estructura urbana i administrativa de Torrent.

 

Amb estes actuacions, Torrent assumix el repte de regularitzar una situació heretada de dècades de creixement urbanístic dispers i construccions irregulars. La voluntat municipal és establir orde, homogeneïtat i legalitat en l'assignació de direccions, ajudant els veïns a integrar-se plenament en els registres oficials i millorant els servicis que depenen d'una correcta identificació geogràfica i administrativa.

 

Missatge a propietaris afectats

Des de l'Ajuntament s'ha animat a tots els propietaris interessats a acudir al consistori davant qualsevol dubte o situació relacionada amb la identificació de les seues vivendes. S'ha explicat que, de manera general, existixen dos grans suposats: d'una banda, aquells propietaris que no tenen assignat un número de carrer o mai l'han sol·licitat, han de registrar la seua petició a l'ajuntament, dirigida a l'àrea d'Estadística-Padró d'habitants, que després d'assignar el número el traslladarà a Cadastre per a la seua coordinació i registre també; i per un altre, aquells casos en els quals es requerisca l'assignació d'un nou número, la sol·licitud del qual haurà de tramitar-se mitjançant registre d'entrada dirigit directament a l'àrea de Cadastre.

 

Amb estes vies, l'Ajuntament facilita un procediment clar i accessible per a continuar avançant en la regularització administrativa del terme municipal. El regidor de l'Àrea d'Urbanisme i Medi Ambient, José Gozalvo ha manifestat que “volem agrair la col·laboració de l'Associació de Veïns Agost, el paper dels quals està sent fonamental per a unir i traslladar les demandes veïnals i construir solucions compartides. La seua implicació demostra que quan les administracions i el teixit veïnal treballen junts, es poden resoldre problemes estructurals que portaven anys sense abordar-se”.

“Amb esta iniciativa donem resposta a una necessitat històrica que afecta nombroses zones rurals i disseminades de Torrent. La falta de numeració oficial, senyalització adequada o coincidència entre els registres administratius ha generat durant anys problemes als veïns a l'hora de rebre notificacions, gestionar ajudes, entre altres. La DANA va evidenciar encara més estes carències, i des de l'Ajuntament hem assumit el compromís de posar orde mitjançant un treball tècnic coordinat entre les àrees d'Urbanisme, Cadastre, Estadística i Padró, Informació Geogràfica i retusa, amb l'objectiu d'aconseguir que totes les dades administratives reflectisquen la realitat del municipi i estiguen al servici dels ciutadans”, ha afegit el regidor.

 

Gozalvo ha conclòs “he de destacar i agrair la implicació i esforç dels tècnics de les àrees municipals implicades que treballen conjunta i coordinadament en este procés de regularització. La seua labor tècnica, el seu compromís i la seua capacitat per a afrontar una problemàtica tan complexa com la falta de direccions oficials en disseminats i zones rústiques estan sent fonamentals per a avançar cap a una solució eficaç, ordenada i duradora que beneficiarà directament a centenars de famílies torrentinas que estaran plenament integrats en l'estructura urbana i administrativa del municipi. La creació d'un sistema clar, accessible i útil per a registrar direccions reals i operatives és una prioritat per a nosaltres”.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.148.192.220

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.