
SEGURETAT
En marxa la primera fase de la nova Policia de Barri
Este nou model té com a objectiu reforçar la seguretat ciutadana, fomentar la convivència, escoltar els veïns i ser presents en els punts neuràlgics de l'activitat urbana diària
Des del mes de febrer, l'Ajuntament de Torrent ha reactivat un dels projectes més demandats per la ciutadania i que, al seu torn, constituïx un compromís ferm de l'alcaldessa Amparo Folgado, la recuperació de la Policia de Barri. Una iniciativa que ja es va implantar durant la seua anterior etapa de govern entre els anys 2012 i 2015 i que ara, deu anys després de la seua desaparició, torna a posar-se en marxa amb una primera fase que està sent molt ben acollida pels veïns i comerciants de la ciutat.
Actualment, quasi tres mesos després del rellançament, parelles d'agents de la Policia Local patrullen a peu els carrers dels quatre sectors en els quals s'ha dividit la ciutat en esta primera fase. Este nou model té com a objectiu reforçar la seguretat ciutadana, fomentar la convivència, escoltar els veïns i ser presents en els punts neuràlgics de l'activitat urbana diària, especialment en zones comercials, col·legis, centres cívics i associacions veïnals.
“La Policia de Barri és un compromís electoral i personal amb els veïns de Torrent”, ha assegurat l'alcaldessa, Amparo Folgado. “Volem una policia pròxima, coneguda, que col·labore amb els comerciants, que resolga conflictes veïnals i que done resposta ràpida a les necessitats del dia a dia. Hem iniciat ja la primera fase i volem continuar ampliant-la conforme la plantilla de la Policia Local ens ho permeta. És una aposta decidida per una Torrent més segura, més cuidada i més humana”.
La regidora de Seguretat Ciutadana, Sonia Roca, ha destacat el bon acolliment del servici. “Hem rebut nombrosos missatges positius dels veïns i veïnes que ja noten la presència pròxima dels agents als seus carrers. Este model no sols millora la seguretat, també enfortix el vincle de confiança entre la ciutadania i el seu policia, i això és clau en una ciutat moderna”, ha declarat.
El nou model de Policia de Barri va més enllà del patrullatge convencional. Es fonamenta en una relació estreta amb els veïns, en la proactivitat de l'agent i en l'atenció directa a les problemàtiques socials, de trànsit, convivència i manteniment urbà.
Entre les seues funcions s'inclouen l vigilància preventiva amb presència en centres cívics, col·legis, comerços i associacions. Control de trànsit, especialment en horaris d'entrada i eixida escolar, retirada de vehicles abandonats i regulació de zones conflictives. Supervisió del compliment d'ordenances municipals relacionades amb soroll, neteja, animals, terrasses, obres i venda ambulant. Intervenció en conflictes veïnals, assistència a persones vulnerables i labors de mediació comunitària.
També la detecció de deficiències urbanes, com a sots, senyalització danyada, semàfors avariats o problemes d'enllumenat, aplicant així la teoria dels “cristalls trencats” per a previndre la degradació urbana. A més, els agents realitzaran campanyes periòdiques de control de ciclomotors i bicicletes, fomentant així un entorn viari més segur.
Distribució territorial: quatre sectors clau
Per a la posada en marxa d'esta primera fase, s'han delimitat quatre sectors dins del nucli urbà, seleccionats estratègicament per la seua alta densitat de comerç, trànsit per als vianants i activitat ciutadana. Sector 1: comprén carrers com Ramón y Cajal, Sagra, Sant Cristòfol, Plaça Major, Maestro Giner, José Iturbi, Nicolás Andreu, Fra Antonio Panes, Músic José Ortí, entre altres. Sector 2: inclou l'Avinguda al Vedat (des de Font de les Granotes fins a Ficus), Pare Méndez (des d'Elena Tamarit fins a Sant Cristòfol) i les seues perpendiculars. Sector 3: s'estén des de Comare Pilar Martí fins a Elena Tamarit i les seues interseccions cap a l'Avinguda al Vedat. Sector 4: abasta des de la Font de les Granotes fins al carrer L'Eliana, a més d'importants vies com Azorín, Sant Valeriano, Mercat Sant Gregori i Germanies.
Cada sector compta amb uns agents assignats que patrullen a peu i que coneixen de primera mà la realitat social, comercial i urbana del seu entorn. Esta territorialitat permet que l'agent actue com a líder i referent en la seua zona, facilitant una comunicació fluida i efectiva amb la ciutadania.
Per a la correcta implementació del servici, s'han establit dos torns de treball diaris, de demà (07.30 a 14.30 hores) i de vesprada (14.00 a 21.00 hores), amb rotacions mensuals. Els agents disposen de dispositius mòbils i mitjans tecnològics per a agilitzar les comunicacions i la resolució d'incidències, i pròximament es posarà en marxa una APP de contacte directe entre agents i comerciants. A més, els policies compten amb un número de telèfon directe i específic per a tindre una comunicació més directa amb els veïns i comerciants.
“Volem que els comerciants puguen parlar directament amb l'agent de la seua zona. Este model ha d'evolucionar, créixer i adaptar-se, i per a això és clau establir nous canals de comunicació i protocols d'intervenció eficaces”, ha assenyalat la regidora Sonia Roca.
A més, es preveu la creació d'una unitat específica dins de l'organigrama de la Policia Local, amb comandaments, agents i recursos propis. El model contempla també la supervisió i avaluació continuada del servici per part dels responsables del grup de barri i del Cap del Cos de Policia Local.
La recuperació de la Policia de Barri a Torrent representa un canvi de paradigma en la seguretat local. Enfront del model reactiu tradicional, s'aposta per una presència constant, visible i accessible. La participació activa de l'agent en la vida quotidiana dels barris no sols prevé delictes, sinó que també contribuïx a reduir el sentiment d'inseguretat i a millorar la imatge de la Policia Local.
Juntament amb esta iniciativa de Policia de Barri, l'Ajuntament de Torrent ha reforçat i modernitzat la Policia Local durant esta legislatura. Un dels avanços més destacats ha sigut la creació de la Unitat Aèria, que opera mitjançant un dron d'última tecnologia i permet un control aeri eficaç de grans esdeveniments, zones de difícil accés o àrees en les quals es requerisca vigilància addicional.
Esta nova unitat complementa el treball de la Unitat Canina, ja consolidada a Torrent, i altres millores en equipament que s'han realitzat recentment, com la incorporació de nous cascos, escuts antidisturbis i maletins de primers auxilis, amb l'objectiu de millorar tant la protecció dels agents com la resposta en situacions d'emergència.
“La seguretat no és només qüestió de números, sinó de confiança i proximitat. Este model és més que una mesura policial, és una ferramenta de transformació social”, conclou l'alcaldessa Amparo Folgado. Amb esta nova etapa, Torrent establix les bases d'una ciutat més segura, cohesionada i amb una Policia Local verdaderament al servici de la seua gent. El compromís està en marxa, i com ha reiterat l'alcaldessa, “això només és el principi”.
Normes de participació
Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.
Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.
La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa
Normes de Participació
Política de privacitat
Per seguretat guardem la teua IP
3.144.17.112