
Torrent commemora els 45 anys d'ajuntaments democràtics
Aquest acte ha reunit representants de totes les etapes i mandats de la democràcia municipal i ha servit d'homenatge a tots els càrrecs públics des de 1979 fins a l'actualitat
En una vesprada repleta d'emoció, memòria històrica i orgull ciutadà, el Saló de Plens de l'Ajuntament de Torrent es va convertir en l'escenari d'un acte commemoratiu que passarà a la història local: “1979-2024. 45 anys d'ajuntaments democràtics”. Una celebració que, malgrat haver-se ajornat per la Dana que va assotar el municipi en el mes de novembre passat, i que volia haver-se fet coincidir amb la ‘Carta de Poblament’, ha pogut finalment desenvolupar-se amb la solemnitat, el respecte i la gratitud que mereix la consolidació democràtica del govern local torrentí.
Aquesta trobada ha reunit representants de totes les etapes i mandats de la democràcia municipal: exalcaldes, regidors i regidores, portaveus dels diferents grups polítics, a més de l'actual equip de govern, el cronista oficial José Royo, familiars, amics, i ciutadans que també ha pogut seguir la cerimònia a través de les xarxes socials del consistori.
L'acte va començar amb una salutació institucional de l'alcaldessa de Torrent, Amparo Folgado, qui es va dirigir amb proximitat i solemnitat a tots els presents: especialment als representants del primer govern democràtic de 1979, membres de corporacions passades i actuals, ciutadania en general i mitjans de comunicació. El primer gest va ser un minut de silenci carregat de significat, en record d'aquells homes i dones que ja no estan, però que amb la seua dedicació des de l'àmbit públic van contribuir a l'avanç democràtic i social del municipi.
Tot seguit, la regidora va introduir el contingut de l'esdeveniment amb una frase cèlebre d'Enrique Tierno Galván, el “vell professor”, que va servir com a fil conductor del discurs: “La democràcia és la transposició del quantitatiu al qualitatiu: que el que volen el més es convertisca en el millor”. Una màxima que resumeix l'esperit d'aquests 45 anys: participació, pluralitat i progrés per al benestar col·lectiu.
1979: quan va començar tot
En un exercici de memòria històrica, l'alcaldessa va realitzar un emotiu i rigorós recorregut pels principals esdeveniments de 1979, contextualitzant així el moment històric que va donar origen als primers ajuntaments democràtics després de la dictadura. Des de la Revolució iraniana o el retorn de Jomeini, fins a la signatura del tractat de Camp David entre Egipte i Israel, passant per avanços científics com l'erradicació de la pigota o l'eixida al mercat del primer walkman de Sony, l'any 1979 va suposar un gir en el món.
En l'àmbit nacional, Espanya es trobava immersa en la consolidació de la seua jove democràcia. Després de l'aprovació de la Constitució de 1978, el 3 d'abril de 1979 es van celebrar les primeres eleccions municipals democràtiques, una fita sense precedents des de la Segona República. Va ser la primera vegada que els ciutadans i ciutadanes van poder triar lliurement als seus representants locals.
Torrent: inici d'una nova etapa democràtica
A Torrent, el despertar democràtic va portar amb si profunds canvis polítics, socials i culturals. En eixe context, Manuel Puchades Romero va ser elegit com el primer alcalde democràtic, encara que dimitiria pocs mesos després, sent succeït per Rafael Marín Martínez.
Eixe mateix any, Torrent va recuperar la seua identitat històrica en restablir oficialment el seu topònim tradicional en valencià. Es van convocar les primeres comissions municipals, es va elaborar el primer Pla General d'Ordenació Urbana, es va inaugurar el Poliesportiu Municipal, es va posar en marxa l'Escola Municipal de Música i la Biblioteca Pública Municipal, i va començar l'ensenyament del valencià a les escoles. Torrent es consolidava com un referent de modernitat i orgull identitari.
Un recorregut pels protagonistes de la democràcia torrentina
Durant la cerimònia es va dedicar un espai a recordar als alcaldes, regidors i portaveus que han format part de l'Ajuntament en aquests 45 anys. Han sigut 12 mandats municipals, en els quals han exercit la seua responsabilitat pública 4 alcaldes i dues alcaldesses.
Pel ple municipal han passat un total de 173 regidors distints, reflex de la riquesa ideològica, del compromís plural i del dinamisme democràtic del municipi. Tots ells han contribuït amb el seu treball a forjar una ciutat moderna, cohesionada, inclusiva i compromesa amb la seua ciutadania. Es va reconéixer també la figura dels 27 portaveus municipals distints que, des dels diferents grups polítics, han enriquit el debat democràtic, la presa de decisions i la cerca de consensos fonamentals per al progrés de Torrent.
Les dones en la història política de Torrent
Un dels moments més simbòlics de la jornada va estar dedicat a la presència femenina en la política municipal, una trajectòria marcada per l'evolució. En 1979, només una dona va ser triada regidora, Dolores Vacas (UCD). En 1991, Eva Amador es va convertir en la primera candidata a l'alcaldia i portaveu dona i en 2007, Mª José Catalá va assumir l'alcaldia, sent reelegida en 2011. I en 2012, Amparo Folgado li succeïa en l'alcaldia, renovant-la en 2023. Torrent viu un moment històric de representació femenina: l'actual mandat 2023-2027 és el primer en el qual les dones superen en número als homes en la corporació, amb 13 regidores enfront de 12 regidors.
Un missatge d'unitat, futur i llegat democràtic
En el seu discurs final, Amparo Folgado va subratllar que aquest aniversari no és una simple commemoració, sinó una cridada a continuar enfortint els valors que han guiat a Torrent durant aquestes dècades: diàleg, respecte, convivència i compromís ciutadà.
L'alcaldessa va dedicar paraules de gratitud als torrentins i torrentines, autèntics protagonistes d'aquests 45 anys de democràcia, per la seua implicació diària en la construcció d'una ciutat més justa, solidària i moderna. Va recordar que el veritable llegat de la democràcia local resideix en el respecte mutu, el debat constructiu i la col·laboració, independentment de les diferències ideològiques. Eixe ha sigut l'esperit que ha caracteritzat a Torrent des de 1979, i que ha de continuar guiant el camí cap al futur.
Veus de la memòria democràtica: representants de diferents etapes comparteixen el seu llegat
Com a part de l'acte, i amb la voluntat expressa de l'alcaldessa de donar veu a diferents membres dels diferents partits i mandats que han format part de la història democràtica de Torrent, l'alcaldessa Amparo Folgado va convidar a intervindre a diversos representants simbòlics dels diferents mandats municipals. Va prendre primer la paraula la filla de l'històric alcalde socialista Rafael Marín Martínez (1979-1987), recordant el compromís del seu pare amb el Torrent de la transició. A continuació, el fill del regidor Rafael Moral, representant del Partit Comunista entre 1979 i 1981, va compartir una emotiva intervenció que va evocar els valors de lluita social.
Seguidament, va intervindre Francisco Nemesio, portaveu del Partit Popular durant el període 1983-1991, qui va rememorar amb emoció els debats i consensos d'aquella etapa. També van participar José Bresó, alcalde del PSOE entre 2004 i 2007, i Jesús Ros, que va encapçalar l'Ajuntament entre 1987-2004 i 2015-2023, tots dos aportant una reflexió sobre la seua experiència en la gestió pública i el valor del diàleg polític al llarg dels anys. Les seues intervencions van representar un sincer homenatge col·lectiu a l'esperit de servei públic, més enllà de les sigles, que ha guiat al consistori durant aquestes més de quatre dècades de democràcia.
Llibre commemoratiu, insígnia institucional i foto per al record
Abans de finalitzar, Amparo Folgado va entregar a cadascun dels quals han sigut representants municipals a l'Ajuntament de Torrent, un llibre commemoratiu elaborat pel cronista oficial José Royo, que arreplega detalladament aquests 45 anys d'història democràtica local, així com una insígnia institucional commemorativa, símbol de gratitud i reconeixement col·lectiu.
L'acte es va tancar amb una entranyable foto de família organitzada per mandats, reflectint la diversitat i la continuïtat de la representació política a Torrent des de 1979 fins hui. Un gest que va resumir a la perfecció l'esperit de la jornada: una ciutat construïda entre tots i per a tots, en llibertat, amb respecte i mirant al futur amb esperança.
Normes de participació
Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.
Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.
La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa
Normes de Participació
Política de privacitat
Per seguretat guardem la teua IP
3.149.235.7