
El Govern aprova l'expedició del DNI digital
Amb el DNI en el mòbil es podrà acreditar la identitat de manera presencial, però de moment no servirà per a fer-ho a través d'Internet
El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un reial decret que regula el procés d'expedició, gestió i desenvolupament del document nacional d'identitat (DNI) no sols en la seua versió física, sinó també, per primera vegada, en la seua versió digital, amb el que adapta l'ús del DNI als nous reptes digitals i ofereix a la ciutadania la possibilitat de disposar del document d'identitat en format digital en el telèfon mòbil.
El DNI digital és un projecte del Ministeri de l'Interior desenvolupat per la Policia Nacional, en el marc del Pla d'Identitat Digital, al costat de la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre. La seua posada en marxa transformarà el mode d'acreditar la identitat per part dels ciutadans en les seues relacions amb l'administració pública i amb el sector privat, que ara podrà realitzar-se a través d'una aplicació instal·lada en el telèfon mòbil amb la mateixa validesa jurídica que el DNI físic i les màximes garanties de seguretat.
Espanya és un dels primers països europeus que disposen d'un sistema per a acreditar la identitat a través del telèfon mòbil mitjançant un suport virtual senzill, intuïtiu i efectiu, un avanç en la manera d'acreditar la identitat per a realitzar qualsevol classe de transacció, tant en l'àmbit públic com en el privat.
Amb eixe objectiu, el reial decret fixa un període de dotze mesos perquè les entitats públiques i privades adopten les mesures necessàries per al bon funcionament de la versió digital del DNI. Durant aquest període no serà obligatòria l'acceptació del nou format digital i tant el Ministeri de l'Interior com la Direcció General de la Policia adoptaran diferents iniciatives per a fomentar el seu ús entre la ciutadania.
El DNI en format físic conviurà amb la identificació digital a través del mòbil, que no substitueix al carnet tradicional. L'accés al format digital es realitzarà per mitjà de l'aplicació MiDNI, disponible en els principals mercats digitals, que en una primera fase permetrà l'acreditació presencial de ciutadans espanyols, amb les màximes garanties de seguretat, així com verificar l'autenticitat de les credencials d'altres ciutadans.
Per mitjà de MiDNI, l'usuari sol·licitarà les seues dades d'identitat a la Policia Nacional i, perquè puguen ser sol·licitats per tercers, es genera un QR amb validesa limitada que es troba signat i segellat per aquest cos policial.
MiDNI, per tant, garanteix l'autenticitat de les dades mostrades en temps real i certifica que estan actualitzats i són vàlids en el moment de la verificació. L'ús d'aquesta aplicació impedeix la manipulació o falsificació de les dades, que no quedaran emmagatzemats ni en el mòbil que sol·licita la identificació ni en el qual comprova la identitat del titular del DNI digital.
Ús del DNI digital
En una primera fase, el DNI només permetrà la identificació de manera presencial amb la mateixa validesa que el DNI en format físic. Servirà, per tant, per a acreditar la identitat en el control d'accés a qualsevol espai públic o privat que així ho requerisquen, per a establir qualsevol classe de relació jurídica, signar escriptures davant notari, acreditar la identitat en tràmits presencials davant l'Administració i dur a terme tràmits administratius presencials tant amb administracions públiques com amb entitats privades.
També per a accions com acreditar la majoria d'edat, obrir un compte bancari, registrar-se en un hotel, llogar un vehicle, realitzar transaccions comercials presencials en les quals es requerisca el DNI en vigor o arreplegar paquets en Correus o serveis de missatgeria. En general, el DNI digital permetrà totes aquelles acreditacions presencials d'identitat que ara es realitzen amb el carnet físic.
En aquesta primera fase, el DNI en el mòbil no servirà per a acreditar la identitat a través d'Internet, usar-ho com a document de viatge electrònic per a pas de fronteres, acreditar la identitat en altres països o fer gestions telemàtiques d'autenticació i/o signatura electrònica.
En una segona fase prevista per a 2026, l'aplicació MiDNI sí que permetrà l'acreditació de la identitat per a fer gestions telemàtiques, signatura electrònica i altres operacions a través d'internet.
Com obtindre el DNI digital
Per a disposar del DNI digital és necessari completar tres fases: un registre previ que vincula de manera inequívoca la identitat del ciutadà a un número de telèfon mòbil que permet la descàrrega de l'aplicació MiDNI, virtualització del DNI i verificació del procés.
Per a realitzar el registre és necessari que el DNI es trobe en vigor i els seus certificats electrònics actius, i podrà fer-se a través de la web www.midni.gob.es, en qualsevol dels Llocs d'Actualització de Documentació (PAD) existents en comissaries de Policia o ajuntaments i en qualsevol de les 290 Unitats de Documentació de la Policia Nacional.
En qualsevol d'aquestes vies de registre s'informarà el ciutadà de la ruta d'accés a l'aplicació per a la seua descàrrega. Durant l'alta en la mateixa es verifica que el DNI està associat a eixe número de telèfon per mitjà de codis d'un sol ús que l'usuari ha d'utilitzar per a finalitzar la correcta vinculació. Únicament es pot associar un DNI a un número de telèfon mòbil.
Després del registre i descàrrega de l'aplicació serà possible virtualitzar el DNI. MiDNI no guarda les dades d'identitat del ciutadà, sinó que a través d'ella es consulta en temps real a la unitat de gestió del DNI. En cas que el document estiga extraviat perdut o haja sigut sostret, la informació no estarà disponible.
En realitzar la consulta, el titular del DNI podrà decidir quines dades vol mostrar en funció de l'ús que vulga donar i de la fi de la verificació de la identitat. Aquesta llibertat de mostrar les dades segons la situació incrementa la privacitat del ciutadà, ja que no és necessari mostrar totes les dades en totes les situacions.
Les tres opcions disponibles són:
DNI EDAT, que mostrarà la fotografia, el nom i la majoria d'edat;
DNI SIMPLE, que reflectirà la fotografia, el nom, cognoms, el sexe i validesa de DNI,
i DNI COMPLET, que mostra totes les dades del document físic.
Una vegada triat el nivell d'informació sol·licitat, l'aplicació genera un codi QR que es mostra en la pantalla del telèfon del titular del DNI. És un codi generat per Policia Nacional, la qual cosa assegura que les dades són autèntiques en eixe mateix moment, que romandrà visible durant un curt període de temps per a facilitar la verificació. Passat aquest període, perdrà la seua validesa i serà necessari generar un nou codi.
El codi QR generat pot ser escanejat per qualsevol altre dispositiu en el qual haja sigut instal·lada l'aplicació MiDNI. En escanejar-ho, apareixerà en la pantalla de l'usuari verificador les dades del ciutadà en funció de l'opció triada. Aquestes dades romandran en pantalla durant un curt període de temps per a permetre la verificació i no quedaran emmagatzemats en el telèfon del verificador.
La Policia Nacional i el DNI
Tots els espanyols tenen dret al fet que se'ls expedisca el Document Nacional d'Identitat, sent obligatòria la seua obtenció per als majors de catorze anys residents a Espanya. A més, el DNI pot obtindre's abans d'eixa edat, en qualsevol moment des de la inscripció del menor en el Registre Civil. Totes les persones obligades a obtindre el DNI ho estan també a exhibir-lo quan foren requerides per a això per l'autoritat o els seus agents.
Policia Nacional expedeix o renova cada any més de 7 milions de DNI. Cada dia més de 40.000 ciutadans passen per les Unitats de Documentació de la Policia Nacional per a expedir o renovar els seus documents d'identitat.
Amb la posada en funcionament de MiDNI, l'ús del DNI digital crea una nova manera d'acreditar la identitat dels ciutadans amb les mateixes garanties i la mateixa validesa que el format físic, la qual cosa constitueix un gran avanç en la transformació digital d'Espanya i en la forma en què els ciutadans es relacionen tant amb les administracions públiques, en les diferents gestions que requereixen la presentació del DNI, com en les relacions amb el sector privat.
Normes de participació
Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.
Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.
La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa
Normes de Participació
Política de privacitat
Per seguretat guardem la teua IP
18.221.234.14