
SETMANA SANTA
La Torre acull la Benedicció del nou pas del Sant Sopar
La Germandat de la Santa Centa y los Caballeros del Santo Cáliz posa fi a un treball de més d'una dècada amb una Eucaristia multitudinària en la plaça Major
Aquest diumenge, Torrent va viure un avançament de la seua Setmana Santa amb l'emotiva benedicció del nou pas de la Germandat del Sant Sopar i Cavallers del Sant Calze. L'acte, que va reunir nombroses germanors i confrares, va tindre lloc a les portes de la Parròquia de San José i va ser presidit per l'arquebisbe de València, l'Excm. i Rvdmo. Sr. Enrique Benavent.
La cerimònia va comptar amb la presència de destacades personalitats del municipi i de l'àmbit religiós, entre elles l'alcaldessa de Torrent, Amparo Folgado; el regidor de Cultura, Aitor Sánchez; la Reina de la Trobada, Lucía Mora; el president de la Junta Central de Germanors de la Setmana Santa de Torrent, José Vicente Yago; la Germana Major Suprema, Mónica Alejos; l'imatger autor del nou pas, José María Molina; el president de la germanor, Ramón Valiente; el germà major del Sant Sopar, Alejandro Valiente; l'alcalde de Blanca (Múrcia), Ángel Pablo Cano; la Fallera Major de Torrent, Alicia Moreno; així com presidents de diferents germanors i Reines de la Trobada d'anys anteriors.
Després de la benedicció del nou pas, es va celebrar una solemne processó que va recórrer els carrers de la ciutat i va culminar als peus de la Torre, on es va oficiar una Eucaristia presidida per l'arquebisbe. En l'acte, la banda de cornetes i tambors de la germanor del Sant Sopar va acompanyar la processó i en finalitzar la Missa va interpretar dues marxes i la Marxa Real en honor al nou pas.
Una Dècada de Treball per a un Pas Emblemàtic
L'origen d'aquest nou pas es remunta a 2013, quan la junta directiva de la Germandat del Sant Sopar va començar a estudiar la possibilitat de renovar el seu tron processional. Després d'anys d'investigació i contacte amb diversos imatgers, es va triar a l'escultor murcià José María Molina Palazón, qui va acceptar l'encàrrec amb la promesa que aquesta seria una obra clau en la seua trajectòria artística. El contracte es va signar el 25 d'abril de 2013.
El conjunt escultòric representa el moment de la institució de l'Eucaristia, amb Jesús envoltat pels seus dotze apòstols. Cada figura ha sigut meticulosament tallada en fusta, destacant l'expressivitat dels rostres, el detallat treball en la vestimenta i la naturalitat dels gestos. Per a dotar de major majestuositat al conjunt, en 2016 es va encarregar la talla del tron a Juan Casañ Martínez, en el taller de José Gil Lerma. La carrosseria va ser dissenyada per Salvador Palop Medina amb la col·laboració d'Ángel Martínez Martínez.
Una de les innovacions més destacades del nou pas és el seu sistema de desplaçament motoritzat, que incorpora un motor de corrent altern de 3,5 CV i un sistema de direcció controlat per joystick. A més, compta amb sensors de direcció, frens de seguretat i una càmera de visió frontal per a facilitar el seu guiat. Aquesta tecnologia, dissenyada per Pablo Mallen Olucha, aporta una major maniobrabilitat al tron. Finalment, el faldó que cobreix la base del pas va ser confeccionat per la família Jericó Sanchis, aportant el toc final a una obra que ha tardat onze anys a materialitzar-se.
Formació i Trajectòria de l'Imatger
José María Molina Palazón va nàixer a Blanca (Múrcia) en 1978. Des de la seua infància, el seu vincle amb el món confrare a través de la Real i Molt Il·lustre Confraria del nostre Pare Jesús Nazareno va ser determinant en la seua vocació per la imatgeria. La seua passió per l'art sacre ho va portar a visitar tallers, museus i esglésies, absorbint coneixements sobre escultura i restauració.
En 1998 va ingressar en la Facultat de Belles Arts d'Altea (Alacant), però la seua inquietud per l'escultura sacra ho va portar a tornar a Múrcia i a formar-se en el taller del prestigiós imatger José Antonio Hernández Navarro. Durant quatre anys, va compaginar el seu aprenentatge tècnic amb els seus estudis en la Universitat de Múrcia, on es va llicenciar en Història de l'Art en 2001.
L'alcaldessa de Torrent, Amparo Folgado, va destacar en el seu discurs la importància d'aquest esdeveniment per a la Setmana Santa torrentina “És un orgull per a la nostra ciutat comptar amb un pas d'aquesta magnitud, que representa l'esforç, la devoció i l'art de les nostres germanors. Torrent reafirma el seu compromís amb les seues tradicions i amb l'excel·lència en la imatgeria de la seua Setmana Santa”. A més, l'alcaldessa va donar l'enhorabona a aquesta històrica germanor molt vinculada al Poble Nou i a la parròquia de San José, pels carrers de la qual se celebra el seu trasllat processional el Dilluns Sant.
Per part seua, l'escultor José María Molina Palazón va expressar la seua emoció en veure la seua obra culminada “Est ha sigut un projecte de gran envergadura, amb un significat especial tant per a la germanor com per a mi. Veure-ho processionar pels carrers de Torrent és un somni fet realitat”. Amb la benedicció i presentació d'aquest nou pas, la Setmana Santa de Torrent fa un pas avant cap a la Setmana Santa 2025, sent una de les més emblemàtiques de la Comunitat Valenciana, fusionant tradició, art i actes únics.
Normes de participació
Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.
Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.
La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa
Normes de Participació
Política de privacitat
Per seguretat guardem la teua IP
3.137.142.158