
Torna l'horari d'estiu la matinada del dissabte al diumenge
El Butlletí Oficial de l'Estat manté publicats els pròxims reajustaments fins a l'any 2026 inclòs, mentre el debat social entre mantindre'ls o suprimir-los es reaviva
En la matinada d'aquest diumenge els rellotges s'avançaran de les 2.00 a les 3.00. La matinada del 30 de març dormirem una hora menys i, començarà el dia i fosquejarà més tard, d'acord amb l'horari d'estiu, que es mantindrà fins a finals d'octubre, quan es recuperaran de nou els 60 minuts perduts. L'objectiu d'aquests canvis és adaptar la jornada laboral per a aprofitar millor les hores de llum i estalviar energia, però hui dia s'ha demostrat que ja no és així.
Encara que el Butlletí Oficial de l'Estat manté publicats els pròxims reajustaments horaris fins a l'any 2026 inclòs, d'acord amb el Reial decret 236/2002, que disposa que cada cinc anys es publicarà un calendari amb les dates concretes del canvi d'hora, mitjançant “ordre del ministre de la Presidència”, perquè els ciutadans puguen conéixer de forma anticipada les dates del canvi horari anual.
Significa que després de 2026 ja no es canviarà l'hora? No, llevat que hi haja canvi de disposicions, fins a l'any 2027 no es farà una nova publicació amb les posteriors dates de reajustament horari. En 2018 la Comissió Europea va llançar una consulta no vinculant a més de 4,6 milions de persones per a conéixer la seua opinió sobre mantindre el canvi horari o prescindir-ne. Un 80% es va posicionar a favor de la segona opció.
En 2019 el Parlament Europeu va defensar adoptar eixa mesura i va arribar a publicar una guia que establia que a partir de 2021 s'establiria un últim canvi d'horari. No obstant això, no s'ha arribat a un acord per a posar en marxa la iniciativa.
El que opinen els experts
En opinió dels experts, aquest canvi d'hora perjudica més que beneficia. De mitjana les persones tarden mínim una setmana a adaptar-se al canvi d'hora provocant cansament i somnolència que en els casos més greus pot durar fins a dos mesos, "però el normal és una setmana, encara que hi ha persones que no noten el canvi" expliquen els experts.
L'argument de l'eficiència energètica ha perdut pes enfront dels informes que asseguren un impacte perjudicial per a la salut i una escassa repercussió econòmica. El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) va preguntar també en 2023 als ciutadans per aquest assumpte i dos de cada tres espanyols preferien interrompre les modificacions d'hivern i estiu.
Canvi horari en altres països
Islàndia va optar per no modificar les agulles del rellotge. Així com la Xina que manté el mateix fus horari des dels anys noranta, mentre que el Japó no mou les manetes del rellotge des de 1952. A Amèrica Llatina països com el Brasil, l'Argentina o Colòmbia també van deixar de canviar l'hora en comprovar que l'impacte en el consum energètic era mínim.
Ús horari per a Espanya
Els experts afirmen que l'ús horari que actualment existeix a Espanya no és el més adequat. Cal recordar que es va modificar en la dècada dels 40 amb el dictador Franco per a adequar-se a l'ús de l'Alemanya nazi. Un exemple és la veïna Portugal on és una hora menys que a Espanya acostant-se més al que hauríem d'aplicar a Espanya.
És més els experts afirmen que el millor horari, “Des del punt de vista de la cronobiologia, l'horari d'hivern és més beneficiós perquè va més d'acord amb els cicles de llum i foscor”. Dormir adequadament les hores necessàries és un dels pilars fonamentals de la salut. Els cicles de somni estan governats per un rellotge intern en el cervell que depén de factors externs com la temperatura i la llum. Aquesta última té una gran importància en la regulació d'un "ritme somie‐vigília ordenada i estable".
Què prefereixen els espanyols?
Més del 60 % dels espanyols i espanyoles segons el CIS prefereixen l'horari d'estiu enfront del d'hivern. Però els experts opinen el contrari, ja que, "si hi haguera un horari d'estiu permanent, en els mesos d'hivern hi hauria falta de llum al matí i en els d'estiu un excés de llum a la nit, una situació que desajusta el rellotge intern i pot provocar sota rendiment i vulnerabilitat a determinades malalties". De moment i si no es pren una decisió contrària per part del govern, els espanyols i la majoria d'europeus continuaran adaptant els seus rellotges dues vegades a l'any, a l'octubre i al març.
Normes de participació
Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.
Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.
La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa
Normes de Participació
Política de privacitat
Per seguretat guardem la teua IP
3.135.194.164