Dilluns, 17 de Març del 2025

Actualitzada Dissabte, 15 de Març del 2025 a les 05:11:37 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dijous, 06 de Febrer del 2025
MEDI AMBIENT

El govern de Mazón s’escuda en la DANA per descatalogar 3.800 hectàrees d’horta protegida

Pretén facilitar la urbanització d’un total de 3.800 hectàrees de les més de 11.000 d’horta protegida repartides en quinze poblacions, entre elles Torrent

La suspensió que ha aprovat el Consell de suspendre les reclassificacions urbanístiques i noves construccions en les 104.796 hectàrees de sòl que van arrasar les barrancadas i la riuada del 29 d'octubre ha alçat la veu d'alarma en el col·lectiu "Per l'Horta" que ha denunciat que el president de la Generalitat, Carlos Mazón pretén facilitar la urbanització d’un total de 3.800 hectàrees de les més de 11.000 d’horta protegida repartides en quinze poblacions, entre elles Torrent. 

 

Segons el col·lectiu, el govern de Carlos Mazón descataloga de facto tota l’horta amb protecció de Grau 3, un total de 3.800 hectàrees repartides entre l’Horta Sud afectada per la DANA (Picanya, Paiporta, Torrent i Catarroja) i especialment onze pobles a l’horta de la Séquia Mare de Montcada a l'Horta Nord (Puçol, el Puig, Pobla de Farnals, Massamagrell, Massalfassar, Emperador, Albuixech, Albalat dels Sorells, Museros, Foios i Mahuella/València).

 

L’aprovació de la reforma per les Corts Valencianes, denuncien, implicarà que a les zones d’horta que no estiguen protegides pels PGOU dels municipis la urbanització podria ser immediata i s’obri a que els pobles d’aquestes zones puguen encetar nous procesos d’elaboració de PGOU per urbanitzar l’horta fins ara protegida i que formen part de la infraestructura verda de cada municipi.

 

No sols es desprotegeix un terç de l’horta front a la urbanització, a més el Consell s’escuda en “les conseqüències de la DANA” per a suprimir en tota l’horta de València “els límits imposats amb caràcter general a les places i aforament màxim d’activitats terciàries autoritzades”, el que permetrà ampliar la superficie de restaurants, orxateries i altres establiments turístics ubicats en zones d’horta i en especial els seus pàrquings, que en alguns casos s’han construït fora d’ordenació; ampliacions que sols seran possibles a costa de degradar els valors paisatgístics de l’horta fins ara protegida.

 

D’altra banda el projecte de decret llei deroga el Consell de l’horta de València, òrgan consultiu encarregat de vigilar l’execució de la llei de l’horta. En aquest òrgan de gestió tenien veu i vot els quatre principals sindicats agraris, a més d’entitats civils com Per l’horta i Acció Ecologista Agró. Esta participació d’entitats no governamentals, tot i les insinuacions del conseller, suposava una despesa zero per a les arques autonòmiques i donava transparència i visibilitat a les decisions de l’entitat.

 

Així el consell, segons Per l'Horta, fa una aposta per l’opacitat ja que ni tan sols s’ha consultat al Consell de l’Horta els canvis ara aprovats en la llei. A més es deroga el Pla de Desenvolupament Agrari de l’Horta de València, document marc que replegava totes les accions a dur a terme pel Consell de l’Horta per tal de mantindre l’espai agrari cultivat. Cal recordar que este document va ser aprovat per unanimitat del membres del consorci, incloent les entitats agràries.

 

Finalment també es produeixen canvis en les condicions dels Enclavaments de Recuperació, espais d’horta degradada on es permet la urbanització parcial, condicionada a la recuperació com a horta cultivable de la majoria dels terrenys degradats.En aquest cas, com en el de les activitats terciàries, la reforma es plega a les demandes dels particulars a costa des l’interés general de protecció de l’horta.

 

Els canvis aprovats pel Consell de Carlos Mazón desvirtuen completament la Llei de l’Horta i desmunten la protecció aprovada per una llei que a penes ha tingut uns anys de vigència i que va ser aprovada com a resultat de les demandes populars plasmades en les 117.000 signatures de la primera Iniciativa Legislativa Popular de la Comunitat Valenciana. Per l’Horta va a estudiar a fons l’abast de la modificació normativa amb la finalitat d’iniciar les accions que crega oportunes, sense descartar accions legals, per evitar la desprotecció de l’horta i el perill per a la pervivència de l’activitat agrària.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
18.97.9.173

Encara no hi ha comentaris

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.