La Universitat Politècnica de València celebra tallers i jornades a Torrent
La col·laboració estratègica amb la Càtedra d'Infància i Adolescència ha permés impulsar i desenvolupar noves iniciatives i programes
L'Ajuntament de Torrent, impulsat per la regidoria de Família i Infància juntament amb la Càtedra d'Infància i Adolescència de la Universitat Politècnica de València, han col·laborat estretament en diferents iniciatives i activitats que han beneficiat a xiquets i adolescents a Torrent.
El 2 de desembre de 2013 es constituïa, a la Universitat Politècnica de València (UPV), l'Aula d'Infància i Adolescència, que seria l'embrió de l'actual Càtedra, nascuda l'octubre de 2020. El maig de 2021 naixia la Xarxa d'Universitats per la Infància i Adolescència, conformada per trenta-dues universitats espanyoles, i a elles se suma, com a universitat col·laboradora, la Universitat de Panamà.
En l'actualitat, conformen la Càtedra, dirigida pel professor Dr. Vicente Cabedo Mallol, les següents entitats: la Conselleria de Serveis Socials i Igualtat, els ajuntaments d'Aiora, Nules, Vila-real i Torrent, i la Fundació “La Caixa”, el Grup Choví, el Caxton College, el Centre associat a la UNED de Vila-real, el Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de la Comunitat Valenciana (COEESCV), l'Associació Valenciana de Famílies Nombroses (AVAFAM), el Col·legi Educatio, la Fundació Iniciativa Social, entre altres.
La Càtedra d'Infància i Adolescència té com a finalitat la promoció i desenvolupament, des d'un enfocament interdisciplinari, d'activitats de formació, d'investigació i de divulgació i transferència del coneixement sobre la infància i l'adolescència. Entre les activitats que desenvolupa la Càtedra destaquen els àmbits: formatiu, d'investigació i divulgació i transferència de coneixement.
L'objectiu principal de la cooperació entre l'Ajuntament de Torrent i la Universitat Politècnica de València ha sigut establir una col·laboració per a promoure i desenvolupar activitats relacionades amb la infància i l'adolescència, des d'un enfocament interdisciplinari. Això ha inclòs la formació especialitzada, la impartició de tallers i la participació en jornades per a professionals, amb la finalitat de contribuir al benestar i desenvolupament dels drets dels xiquets i adolescents.
El treball conjunt s'ha centrat en la formació, la capacitació i la sensibilització sobre els drets de la infància i l'adolescència. Amb especial atenció al dret dels xiquets i adolescents a una atenció de qualitat en els serveis públics i al foment de la participació social en la seua protecció. A través de formació, conferències i tallers sobre temes d'interés per a famílies i professionals que treballen amb infància a Torrent.
Formació i capacitació: La UPV aporta ponents per a les jornades anuals que l'Ajuntament organitza per a professionals que treballen amb xiquets i adolescents. També s'oferirà formació especialitzada a associacions que atenen aquest col·lectiu.
Tallers i conferències: S'han impartit tallers dirigits a xiquets, pares, i altres familiars, a més de conferències obertes a la ciutadania sobre temes rellevants com la nutrició infantil. Aquestes activitats s'emmarquen en les programacions de l'Ajuntament en matèria de família i infància.
Assessorament en polítiques públiques: La Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV brinda assessorament a l'Ajuntament en el desenvolupament de polítiques públiques que beneficien a la infància i adolescència.
Divulgació de Drets: Fomentar la sensibilització a la societat sobre els drets dels xiquets i adolescents, així com les conseqüències de la seua violació, promovent la mobilització social en pro d'aquest col·lectiu vulnerable.
Al maig, es van celebrar les II Jornades Professionals d'Infància i Adolescència, com a punt de trobada per a professionals que treballen en aquest àmbit. Una oportunitat que va suposar compartir experiències, analitzar l'aplicació de la Llei orgànica de Protecció Integral a la Infància enfront de la Violència (LOPVIVI) en diferents contextos i oferir eines als professionals per a afrontar situacions de violència i desprotecció en la infància.
En el mateix mes de maig, es va realitzar una jornada gastronòmica juntament amb els Col·legis Lope de Vega, Antonio Machado i Joan XXIII, on els xiquets van aprendre a cuinar receptes saludables amb productes frescos de la nostra terra i van conéixer la importància d'una dieta sana i equilibrada per a la seua salut. Aquest mes de desembre, en el Teatre-Llar Antoniana s'ha celebrat l'espectacle ‘Equilibrium. L'art de dansar sobre la vida’ de dansa, dedicat als drets de la infància i l'adolescència.
També es va celebrar ‘Ciutat Laberint’, un joc intergeneracional que genera un espai de relació de trobada. Una instal·lació per a descobrir i participar en el procés de disseny i creació de la construcció tant física com conceptual i simbòlica d'una ciutat.
La regidora de Família i Infància, Mª Ángeles Lerma, ha manifestat que “vull agrair sincerament l'ajuda i disposició de la Càtedra, aquesta col·laboració estratègica de col·laboració representa un compromís concret per a reforçar i millorar el benestar de la infància i l'adolescència en el nostre municipi. Aportant la seua experiència acadèmica, el seu enfocament interdisciplinari i la seua capacitat per a generar coneixement i transferir-ho a la societat. Es tracta d'un clar exemple de com la col·laboració entre institucions, pública i acadèmica de prestigi, aprofitant les sinergies i els recursos de cadascuna, pot generar un impacte positiu a Torrent, especialment als nostres menors i joves”.
“Aquest acord busca enfortir la cooperació entre totes dues entitats, promovent iniciatives i programes que beneficiaran als menors de Torrent, creant i generant entorns protectors per a xiquets i adolescents. Un pas més de Torrent, ciutat ocupada i preocupada en la defensa i protecció dels nostres xiquets i adolescents, posant el focus en les polítiques que redunden en el seu benestar”, ha afegit la regidora.
Normes de participació
Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.
Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.
La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa
Normes de Participació
Política de privacitat
Per seguretat guardem la teua IP
18.224.38.176