Dissabte, 07 de Desembre del 2024

Actualitzada Divendres, 06 de Desembre del 2024 a les 22:30:48 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dilluns, 25 de novembre del 2024

Els socialistes demanen una comissió d'investigació sobre la gestió de la DANA

Segons el principal partit de l'oposició l'alcaldessa ha entrat en contradiccions sobre la seua manera d'actuar

Els socialistes han demanat una comissió d'investigació sobre la gestió de la DANA a Torrent. Segons el principal partit de l'oposició, l'alcaldessa, Amparo Folgado, ha entrat en contradiccions sobre la seua manera d'actuar. El PSOE ha sol·licitat formalment la creació d'una Comissió d'Investigació per a esclarir com es va actuar a Torrent abans i després de la DANA del passat 29 d'octubre, que va deixar més de 220 víctimes mortals en totes les localitats afectades.


Després de les recents declaracions d'Amparo Folgado, qui ha oferit noves versions contradictòries sobre la seua actuació durant l'emergència, afirmant que "era conscient en tot moment de la situació del barranc del Pedrís, però que no va alertar a Emergències o que va rebre una trucada de Mazón durant la DANA", sorgeixen dubtes, segons els socialistes. Fonamentals sobre si les mesures adoptades van ser suficients i si es va complir amb els protocols establits.



El portaveu del Grup Municipal Socialista, Andrés Campos, assenyala que “ens sembla bé que s'estiga treballant en la reconstrucció, perquè eixa ha de ser la prioritat per a tots, i en la qual estem bolcats amb el Pla de Recuperació de la Ciutat que esperem que s'aprove en el pròxim ple, però també és imprescindible analitzar si les decisions preses durant la DANA van ser les correctes. És essencial aprendre dels errors per a evitar que una cosa així torne a ocórrer”.

La comissió sol·licitada pels socialistes haurà d'investigar en profunditat la gestió de la crisi, abordant qüestions clau com "Es van complir tots els protocols del Pla Territorial Municipal enfront d'Emergències de Torrent? Sabedors que el control del volum del barranc del Pedrís és responsabilitat dels Ajuntaments i Generalitat. Algú vigilava la crescuda del cabal? Qui? A qui donava part i de quina manera? Es va avisar a temps a la població del perill? Quines alertes es van emetre, a través de quins mitjans i amb quin contingut?"



"Per què no va avisar a Emergències a les 15 h o a les 17.30 quan estava veient en directe 'el tsunami'? Es va alertar a les urbanitzacions i disseminats de la crescuda del barranc del Pedrís per a garantir la seua evacuació? Per què no es van evacuar zones en risc d'inundació com Mas del Jutge, El Pantà, Mas de Don Pedro o multitud de nuclis disseminats en risc, si era conscient en tot moment de la situació de perill?"



"Va rebre l'Ajuntament avisos de la Generalitat respecte a la crescuda? Encara que l'alcaldessa ha negat aquests avisos, el mateix Ajuntament va publicar un avís d'alerta hidrològica basat en dades de la CHJ eixe mateix matí. Què va passar amb la crida que l'alcaldessa assegura haver rebut del president Mazón? A quina hora es va produir i què es va dir durant la conversa?"



"Per què una setmana després es van tancar els col·legis un dia abans i durant dos dies i el 29 d'octubre es va donar l'ordre a les 12.20 que es tancaren malgrat estar amb alerta roja des de primera hora del matí? Per què no es van tancar els col·legis eixe dia fins a les 15 hores i no de manera immediata? Per què l'activitat a l'Ajuntament va continuar amb normalitat durant la vesprada del 29 d'octubre? Quan es va convocar el CECOPAL per primera vegada? Quines persones van ser presents i quines decisions es van prendre? Existeix acta d'eixes reunions?"



El PSOE de Torrent considera fonamental respondre a aquestes preguntes per a garantir transparència i rendició de comptes. “És moment de ser clars amb el poble torrentí i valencià, més encara quan hi ha hagut més de 220 persones mortes i famílies que ho han perdut tot. Aquesta comissió no sols permetrà analitzar els errors del passat, sinó també establir mesures més efectives per al futur”, ha conclòs Andrés Campos.



La composició de la comissió no permanent haurà de replicar l'existent en les comissions informatives constituïdes en la Corporació Municipal, procedint els Grups Municipals al nomenament dels seus respectius representants, aprovant un règim de funcionament de caràcter intern que establisca el procés de gestió d'aquesta, havent d'establir una periodicitat de les sessions de, almenys, caràcter bimensual (dues vegades al mes), podent realitzar convocatòries extraordinàries si s'establira la necessitat d'aquesta, i un termini per a la conclusió dels treballs de la Comissió de, almenys, sis mesos des de la constitució d'aquesta.



El Grup Municipal Socialista reitera el seu compromís amb els ciutadans de Torrent i continuarà exigint que es prenguen les decisions necessàries per a garantir la seguretat i protecció de tots els torrentins i torrentines davant futures emergències.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
18.97.14.82

Encara no hi ha comentaris

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.