Dimarts, 22 de Octubre del 2024

Actualitzada Dimarts, 22 de Octubre del 2024 a les 11:01:08 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Divendres, 18 de Octubre del 2024

El rebut de l'aigua pujarà 25 euros a Torrent i la resta de l'àrea metropolitana

El PSOE ha denunciat que el PP ha votat a favor d'aquesta pujada en l'assemblea de l'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (EMTRE)

El rebut de l'aigua pujarà a Torrent uns 25 euros. El Partit Socialista ha denunciat que el PP va votar a favor d'aquesta pujada en l'assemblea de l'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (EMTRE). Aquest augment en el rebut de l'aigua ve provocada per una directriu europea de la taxa TAMER, que no sols afectarà els torrentins i torrentines sinó sobre un milió i mig de veïns de l'àrea metropolitana de València.



El principal partit de l'oposició acusa l'alcaldessa de Torrent, Amparo Folgado d'"incoherència", ja que el PSOE recorda que, mentre Folgado es trobava en l'oposició "demanava que se subvencionara la taxa TAMER, i ara vota a favor". El portaveu del PSOE de Torrent, Andrés Campos, ha assenyalat que, "Amparo Folgado s'ha convertit en l'alcaldessa de les acanades. Ens va enganyar prometent que baixaria els impostos per a arribar al poder i en un any no ha parat de pujar-los. Va d'acanada en acanada a la butxaca de les famílies torrentines, incrementant la seua càrrega econòmica en lloc d'alleujar-la".



"Un augment per imperatiu legal"
Segons el EMTRE aquest augment s'ha produït per "imperatiu legal". El nou Govern de l'entitat afirma que "sense el tasazo de Sánchez, els més de milió i mig de ciutadans, als quals dona servei la EMTRE, hagueren pagat menys taxa que l'any anterior, perquè els costos derivats de la gestió de l'entitat han baixat durant 2024 gràcies a la nostra eficàcia".



En paraules del president del EMTRE, Emilio J. Belencoso, sense l'aplicació de la Llei Estatal 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular aprovat pel Govern de la nació la taxa TAMER hauria descendit un 10,5%, "tal com es va comprometre el PP i com ha realitzat en tots els Ajuntaments i entitats des que governa".



Cal recordar que la Llei 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, creada com a transposició d'una directiva marc europea, obliga a la creació d'una taxa en l'exercici 2025, que ha de finançar el cost real de la gestió dels residus de competència local, això és, recollida, transport, tractament i eliminació de residus.



Pel que fa a les competències de la EMTRE (tractament i eliminació de residus), la diferència amb la taxa TAMER que la EMTRE ha cobrat en 2024 dels 45 ajuntaments de l'àrea metropolitana de València és que aquesta nova taxa, d'obligat compliment, ha de ser específic, diferenciat i no deficitari. Això significa que la TAMER de 2025 ha de donar cobertura a la totalitat dels costos dels serveis de tractament i eliminació de residus.



Un pressupost de 101 milions d'euros
El Ple de la EMTRE aprova un pressupost de 101 milions d'euros per a 2024, dels quals més de 13 milions corresponen a l'impost estatal d'Abocaments aprovat pel Govern de Pedro Sánchez. En 2024 el que recapta la EMTRE a través de la TAMER, 72 milions d'euros (M€), es queda en aproximadament un 70 per 100 del que realment costen els serveis de tractament i eliminació de residus i que ascendeix a 103,1 milions d'euros.

 

Amb la nova Llei, en 2025 el que recaptarà la Emtre a través de la TAMER passarà a un 90 per 100 del que està previst que costen aquests serveis (101,5 M€). Per tant, la nova estructura de finançament dels costos de tractament i eliminació de residus de l'Àrea Metropolitana de València comporta la necessitat de modificar les quotes tributàries de la taxa TAMER.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.148.107.193

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.