Divendres, 18 de Octubre del 2024

Actualitzada Dijous, 17 de Octubre del 2024 a les 10:02:47 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dilluns, 14 de Octubre del 2024
BENESTAR SOCIAL

Torrent inaugura el nou Centre Social Encarna Borràs de Torrent al barri Germanies

La primera treballadora social de Torrent dona nom al nou centre que honra la seua lluita per la dignitat i el respecte de les persones desfavorides

El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, la vicepresidenta Primera i consellera de Benestar Social, Susana Camarero i l'alcaldessa de Torrent, Amparo Folgado, al costat d'Encarna Borràs, han inaugurat aquest matí el nou Centre Social «Encarna Borràs Aragó, Treballadora Social», els qui han destacat la importància d'aquesta nova infraestructura per a millorar l'atenció als ciutadans en situació de vulnerabilitat.



El nou centre, situat en el número 82 del carrer Germanies, cantonada amb el carrer Sant Valeriano, ocupa l'espai que en el seu moment va albergar la seu de la Tresoreria General de la Seguretat Social. Les obres han sigut cofinançades al 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Operatiu de Creixement Sostenible.

 

Amb una superfície de 426 m², el centre s'ha distribuït en huit despatxos individuals, una sala de reunions de 50 m², un quart d'instal·lacions, un office, una zona de recepció amb sala d'espera i espai infantil, i lavabos adaptats per a persones amb diversitat funcional. A més, s'ha dotat d'un canviador de bebé i d'un canviador elèctric per a adults.



El Centre Social Encarna Borràs està dissenyat per a garantir la confidencialitat i privacitat de les persones ateses, amb despatxos individualitzats i un espai totalment accessible per a persones amb diversitat funcional. A més, tots els espais s'han organitzat entorn d'un eix vertebrador que funciona com un jardí lineal, aprofitant la llum natural per a maximitzar l'eficiència energètica i crear un entorn acollidor.



La posada en marxa d'aquest centre respon a la necessitat d'optimitzar els recursos socials i acostar-los a les persones. Actualment, els Serveis Socials de Torrent es distribueixen en quatre centres: Xenillet, Santo Domingo, la Marina i ara, Encarna Borràs. Amb aquesta nova infraestructura, s'ha dut a terme una reorganització de les zones d'atenció per a garantir una major proximitat i qualitat en la prestació dels serveis.



L'alcaldessa Amparo Folgado, ha subratllat el compromís de l'Ajuntament de Torrent amb la millora dels serveis socials de proximitat. “Aquest centre és un clar exemple de com hem d'acostar els serveis socials a les persones, fent-los més accessibles, inclusius i adaptats a les necessitats actuals de la nostra població”, ha afirmat Folgado.

 

A més, ha reivindicat la figura d'Encarna Borràs, la primera treballadora social de l'Ajuntament de Torrent, va ser fonamental per a la professionalització dels serveis socials a la ciutat. “Aquest centre no podria portar un altre nom, perquè Encarna no sols va ser pionera en el seu camp, sinó que també va lluitar per millorar la qualitat de vida dels ciutadans més vulnerables, un llegat que hui honrem i perpetuem”. La mateixa Encarna Borrás ha revelat que l'alcaldessa, Amparo Folgado, després d'acabar la carrera va estar en pràctiques amb ella. Al que Folgado ha afegit que va estudiar Treball Social gràcies a *Encarna Borràs i la seua labor a la ciutat.



El president Carlos Mazón, per part seua, ha elogiat la labor conjunta entre les institucions per a la creació d'infraestructures socials com el nou centre. “La col·laboració és essencial per a millorar la qualitat de vida dels ciutadans. Aquest centre és un clar exemple de com les administracions poden unir forces per a crear espais dignes i accessibles per a tots”, ha assenyalat Mazón.



A més, el president ha homenatjat en el seu discurs a la figura d'Encarna Borràs, pionera a Torrent en atenció a les persones més desfavorides, a la dona víctima de la violència de gènere i promotora de moltes associacions i entitats que treballen pels col·lectius socials de la ciutat. Mazón ha assenyalat que “els serveis socials s'han creat a Espanya gràcies a la labor de moltes Encarna Borràs al llarg del nostre territori, a força de treballar i d'anar per davant de les administracions, marcant el camí a recórrer”. El president ha destacat que, gràcies a persones com *Encarna, el camí ha sigut més fàcil per a tots els treballadors socials.



El president, també ha explicat als veïns que s'han acostat a escoltar els discursos, les inversions previstes per la Generalitat Valenciana a Torrent, com l'inici dels estudis per al soterrament de les vies del metre, la pròxima ciutat de la justícia, l'obertura del Centre de Salut Torrent III per a abans de cap d'any i l'ampliació del Consultori Auxiliar del Vedat.



L'antiga treballadora social, que ara està jubilada, Encarna Borràs, ha agraït enormement que s'haja comptat amb ella, a més, ha donat les gràcies a tots els companys per haver-li proposat el seu nom a la Junta de Govern Local. Borràs, ha relatat en un resum extens, tota la seua trajectòria professional a Torrent, des dels seus inicis fins a la seua jubilació en 2012.

 

Encarna Borràs ha afirmat que "Sempre vaig creure que els serveis socials havien d'estar on les persones més ho necessiten, prop d'elles, per a poder conéixer les seues realitats i brindar una ajuda que realment marque la diferència. Quan comencem a treballar a Torrent, no hi havia a penes recursos, però sí que hi havia molta necessitat. Sabíem que no podíem fallar-los.

 

La meua major satisfacció és haver pogut contribuir, encara que siga un poc, al fet que cada persona que ha passat pels nostres serveis senta que va ser escoltada, atesa i, sobretot, respectada". Borràs ha explicat que el seu primer despatx a l'Ajuntament no era tal, sinó una pedra en l'entrada de l'Ajuntament i una cadira des d'on atenia les persones, a principis dels anys 80.




L'equip d'atenció primària bàsica situat en aquest centre està compost per deu professionals: quatre treballadores socials, dues psicòlogues, una educadora, una tècnica superior en integració social, un subaltern i la coordinadora de Serveis Socials. Entre els serveis que s'ofereixen destaquen l'acolliment i atenció en situacions de necessitat social, la promoció de l'autonomia, la inclusió social i la intervenció amb famílies.



Amb una població potencial de 30.000 habitants dels barris de l'eixample de la ciutat, Parc Central i El Vedat, el Centre Social Encarna Borràs busca descongestionar altres zones de la ciutat, com la Marina, i atendre de manera més eficient a la ciutadania. Durant l'any 2023, els Serveis Socials de Torrent van realitzar 15.542 atencions, i s'espera que en 2024 el nou centre contribuïsca a alleujar la pressió assistencial.



La figura de Encarna Borràs, que dona nom a aquest centre, ha sigut clau en la consolidació dels Serveis Socials a Torrent. Des que en 1982 va impulsar el primer servei d'atenció social a la ciutat, Encarna va treballar incansablement pels drets de les persones més desfavorides. La seua labor en la protecció de la infància, l'erradicació del barraquisme en l'extint barri Zorrilla i l'atenció a dones víctimes de violència de gènere va deixar una marca inesborrable a Torrent, i el seu nom ara segueix en actiu en aquest nou espai d'atenció social. El Centre Social Encarna Borràs, inaugurat hui, no sols és un homenatge al seu treball, sinó també un compromís de futur amb la millora i dignificació dels serveis socials de la ciutat.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.14.249.222

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.