Divendres, 18 de Octubre del 2024

Actualitzada Dijous, 17 de Octubre del 2024 a les 10:02:47 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dilluns, 07 de Octubre del 2024

El PSOE celebrarà les seues primeres jornades sobre Memòria Històrica

La Casa de la Dona acollirà diverses taules redones amb la participació de Luisa Gavasa, Paco Roca, Vicent Gavarda o l'Associació de Víctimes del franquisme de la Fossa 119, i una exposició -comissariada per Rosa Brines- que es podrà visitar fins al 31 d'octubre

El Grup Municipal Socialista de Torrent presenta les seues primeres Jornades de Memòria Històrica, que es duran a terme els pròxims 22, 23 i 24 d'octubre a la Casa de la Dona, amb l'objectiu de recuperar i difondre la memòria històrica de la nostra ciutat i de la Comunitat Valenciana. Aquestes jornades comptaran amb una sèrie de xarrades i una exposició que estarà oberta al públic des del dimarts 22 fins al dijous 31 d'octubre.


Aquestes jornades responen a la derogació de la llei de memòria històrica del Botànic, substituïda per la denominada 'Llei de la Concòrdia', una normativa que el PSOE considera un intent de blanquejar la dictadura franquista i diluir el veritable objectiu de la llei anterior: recordar i fer justícia a les víctimes de la repressió franquista en temps de pau. Cal destacar que, gràcies a la llei de memòria històrica del Botànic, l'Associació de Víctimes del franquisme de Torrent va poder obtindre fons per a identificar i recuperar la memòria dels deu torrentins afusellats a Paterna i enterrats en la fossa comuna 119.


El PSOE de Torrent reafirma el seu compromís amb els principis de les lleis de Memòria Històrica tant del Botànic com del Govern de Pedro Sánchez, que han establit el dret universal i gratuït de totes les víctimes, independentment del bàndol, a recuperar les restes dels seus éssers estimats i donar-los l'enterrament amb la dignitat que mereixen i que els va ser arrabassada.


A més, el projecte suposa una reacció a la cancel·lació del projecte que el PSOE de Torrent va deixar preparat i finançat per a octubre de 2023, i que va ser suprimit per l'actual govern municipal de PP i VOX, els qui van renunciar expressament a la subvenció assignada.


Per als socialistes, la memòria històrica és fonamental per a construir una societat més justa, recordant que els pobles que no coneixen la seua història estan condemnats a repetir-la, i la nostra missió és difondre eixos fets amb rigor i transmetre'ls a les noves generacions, exigint veritat, justícia i reparació sense caure en el revengisme.



Un cartell de luxe
Les jornades compten amb la col·laboració de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, que ha cedit la mostra 'Contra Hitler. La petjada valenciana en la Segona Guerra Mundial', i la participació desinteressada de destacades figures com Rosa Brines, Luisa Gavasa, Paco Roca o Vicent Gavarda. El dimarts 22 d'octubre, a les 19 hores, s'inaugurarà l'exposició, amb una visita guiada i una conferència a càrrec de l'autora i comissària, la periodista, escriptora i directora de cinema Rosa Brines. La seua intervenció se centrarà en la petjada dels valencians en la Segona Guerra Mundial, abastant des dels camps de refugiats, l'horror de Mathausen, fins a l'alliberament de París de les arpes del nazisme en 1944.


Un dia després, el dimecres 23 d'octubre a les 19 hores, l'actriu Luisa Gavasa, guanyadora del premi Goya pel seu paper en 'La Núvia', liderarà una xarrada sobre 'Mestres represaliats', inspirada en la pel·lícula 'El Mestre que va prometre la mar', interpretació per la qual també va ser nominada al 'cabezón'. S'analitzarà el llegat i el compromís amb la cultura i l'educació d'aquests mestres represaliats durant el franquisme.


L'esdeveniment culminarà, el dijous 24 d'octubre a les 19 hores, amb una taula redona sobre 'Veritat, justícia i reparació', amb la participació de l'il·lustrador premi Goya i Premi Nacional de Còmic, i autor de la novel·la gràfica 'L'Abisme de l'Oblit', Paco Roca, al costat de l'historiador Vicent Gavarda -la investigació del qual va revelar tots els crims del franquisme en la postguerra- i membres de l'Associació de Víctimes del franquisme de la Fossa 119 de Paterna, els qui compartiran el seu treball en la recuperació de la memòria de les víctimes del franquisme.

 

Amb aquestes jornades, el PSOE de Torrent reafirma el seu compromís amb la Memòria Històrica, promovent la reflexió i el coneixement sobre una etapa crucial de la nostra història recent i lluitant per la justícia i el reconeixement de totes les víctimes del franquisme.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.145.162.114

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.