Dimarts, 01 de Octubre del 2024

Actualitzada Dilluns, 30 de Setembre del 2024 a les 14:54:49 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dilluns, 30 de Setembre del 2024

Xirivella dedicarà un monòlit a les víctimes de l'accident d'autobús de fa 44 anys

A les 18.30 del 24 de setembre de 1980 un tren procedent de Madrid atropellava un autobús a Xirivella que va posar fi a la vida de 27 persones, 18 d'elles de Torrent

Xirivella dedicarà un monòlit a les víctimes de l’accident del pas a nivell del que s'ha complit 44 anys. A les 18.30 del 24 de setembre de 1980 un tren procedent de Madrid atropellava un autobús a Xirivella que va posar fi a la vida de 27 persones, 18 d'elles de Torrent. El 24 de setembre de 1980, fa 44 anys, un tren procedent de Madrid xocà contra un autobús ple de passatgers que tornaven a casa en acabar la faena, la majoria eren dones i treballadores de Feycu.

 

L'autobús transportava a més de 70 persones al seu pas per Xirivella, ja que havia coincidit amb l'eixida del treball del personal de l'empresa Feycu, que utilitzava aquest transport per a tornar a Alaquàs, Torrent o Aldaia. Desenes de passatgers viatjaven fins i tot dempeus. En la intersecció de la carretera amb les vies del tren, l'autocar va trobar les barreres del pas a nivell alçades i va creuar. Un tren procedent de Madrid va atropellar l'autobús que va quedar convertit en una autèntica pasterada de ferro. En total varen morir 27 persones, 18 veïns i veïnes de Torrent.

 

En el moment del succés, el xoc entre els transports va arrabassar la vida a 25 persones, xifra que es va elevar a 27 dies després. Els supervivents -a més dels passatgers del tren- viatjaven en la part posterior de l'autobús, el conductor del qual va quedar encastat en la màquina del comboi. El funeral va tindre lloc en la plaça Bisbe Benlloch, ja que Torrent comptava amb el número de morts més elevat. L'arquebisbe de València l'any 1980, José María Roca Cabanellas va oficiar l'eucaristia al costat de 24 sacerdots i enfront dels fèretres, abrigallats per unes 50.000 persones. 

 

Quan va acabar la cerimònia religiosa, el nerviosisme es va fer patent per la por de confondre els fèretres. Va ser en eixe moment quan, el ja desaparegut, regidor socialista de Torrent, Valentín Fernández, va agafar el micròfon i va organitzar l'eixida de cada mort un a un rumb al cementeri. Es va allargar més de dues hores. Els afectats van interposar reclamacions davant Renfe i dos anys després, van cobrar les primeres famílies, mentre que la resta el va fer després de set anys. 

 

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
18.216.27.251

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.