Divendres, 20 de Setembre del 2024

Actualitzada Divendres, 20 de Setembre del 2024 a les 12:38:45 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dilluns, 16 de Setembre del 2024
MEDI AMBIENT

Tres edificis municipals comptaran amb plaques solars

El Dipòsit Municipal d'aigua potable, l'Edifici de l'EMAT i la Piscina Municipal de la Cotxera generaran energia elèctrica neta i inesgotable, que permetrà reduir els costos i destinar l'acumulat a consum municipal

El mes de març passat l'Ajuntament de Torrent presentava la sol·licitud de subvenció per a la instal·lació de panells solars en tres edificis municipals. La convocatòria d'ajudes de la Generalitat Valenciana, a través de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), té per objectiu fomentar la instal·lació de sistemes d'autoconsum d'energia elèctrica en els municipis de la Comunitat Valenciana. A mitjan juliol l'IVACE notificava a l'Ajuntament la concessió de les esmentades ajudes als projectes presentats d'instal·lació de panells solars en el Dipòsit Municipal d'aigua potable, l'Edifici de l'EMAT i la Piscina Municipal de la Cotxera.



La instal·lació solar fotovoltaica projectada sobre la coberta dels tres edificis és: 40 kW pique (màxim potencial d'energia que pot generar un panell solar en condicions òptimes) en el Centre Cultural Sant Marcos, 100 kW pique en l'Edifici del EMAT i 100 Kw pic en la Piscina Municipal La Cotxera. En conjunt, la potència instal·lada en els 3 edificis municipals és de 240 kW. Permet monitorar en temps real el consum i la generació d'energia procedent dels panells fotovoltaics.



Els beneficis significatius dels panells solars abasten des d'aspectes econòmics, ambientals i socials.  Econòmicament, els panells solars redueixen la factura d'electricitat en generar energia pròpia, i és possible destinar l'excedent d'energia per a alimentar parcialment l'enllumenat públic dels carrers de Torrent. A llarg termini, això pot significar una considerable reducció de costos i una inversió rendible, ja que la vida útil d'una instal·lació solar pot superar els 25 anys.



Ambientalment, els panells solars contribueixen a la reducció d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle, perquè l'energia solar és una font neta i renovable. Això ajuda a combatre el canvi climàtic i a reduir la petjada de carboni de les activitats humanes. A més, la generació d'energia solar no produeix contaminació acústica ni residus contaminants, la qual cosa la converteix en una opció sostenible per a la producció d'energia.



Socialment, l'adopció d'energia solar promou la independència energètica dels municipis, cosa que permet a les llars i negocis ser menys dependents de les fonts d'energia externes i més resilients davant possibles fluctuacions de preus o subministrament. En termes de planificació urbana, els panells solars que se situen en la coberta dels edificis, poden integrar-se harmoniosament en el disseny d'edificis i espais públics, contribuint a l'estètica i funcionalitat de les estructures.



El regidor de l'Àrea d'Urbanisme, Habitatge i Medi Ambient, José Gozalvo, ha manifestat que "la instal·lació d'aquests panells solars en els edificis municipals és part del compromís d'aquest Ajuntament amb la sostenibilitat i l'eficiència energètica, apostant per tecnologies netes i sostenibles. Aquesta iniciativa política de fomentar l'autoconsum, no sols té un impacte positiu en el medi ambient, sinó que també ofereix beneficis econòmics, com l'estalvi en costos d'energia i la possibilitat d'utilitzar l'excedent d'energia generat. Estem convençuts que els panells solars ofereixen una oportunitat per a avançar cap a un futur més sostenible, econòmicament viable i socialment responsable".

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.143.4.205

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.