Divendres, 20 de Setembre del 2024

Actualitzada Dimecres, 18 de Setembre del 2024 a les 19:53:44 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dilluns, 09 de Setembre del 2024
FALLES

Arranquen "Inclusivament" i "Equilibri", els projectes 2025 de la Falla Cronista

El casal de la comissió fallera va acollir la presentació dels projectes amb la presència d'artistes, col·laboradors, representants del teixit associatiu i fallers

La nit del passat divendres, el casal les Terretes va ser el punt de partida dels projectes 2025 de la Falla Cronista Vicent Beguer i Esteve de Torrent. En l'acte, conduït per la periodista i fallera Pepa Gómez, i que va comptar amb l'assistència de les diputades en Corts Valencianes, Mar Galcerán Gadea i Lola Roch Cazorla, el regidor de falles, cultura i turisme, Aitor Sánchez Collado i membres de la corporació municipal, es van revelar els esbossos de les falles que seran plantades el mes vinent de març.



En el cas de la falla infantil l'artista faller de Benicarló, Grego Grevoleda, serà el responsable de portar a terme "Inclusivament", una falla que parlarà de comunicació i que, a més de ser accessible i inclusiva, es podrà gaudir amb els 5 sentits. Per a això Cronista ha realitzat un equip de professionals i entitats que crearan i revisaran la comunicació de la falla per a intentar arribar a tota mena de persones.




El Xef torrentí José Alba va revelar l'esbós de la seua peça de xocolate
Durant la presentació José Alba, mestre pastisser que forma part de l'equip creatiu, va revelar la figura de #xocolate que serà protagonista d'un taller per als xiquets i les xiquetes de la comissió, en el qual cadascun d'ells podran realitzar la seua pròpia "falleta" de xocolate i conéixer el procés de creació. "Existeixen moltes similituds entre la creació d'aquesta mena de rebosteria creativa i el procés en un taller faller" va destacar José Alba.



"Equilibri" un projecte amb quatre pilars
Després de la falla infantil va arribar el torn de la falla major que serà obra d'Estudi Chuky amb el disseny de ANPEC, Associació Nacional Professionals de Ceràmica. La peça central serà una reproducció de l'obra de la ceramista Sonia Bosch Espezel del mateix títol que el lema de la falla.


L'artista faller Raúl Martínez "Chuky" va destacar "l'enorme potencial artístic i patrimonial que té la ceràmica, l'objectiu és donar a conéixer les tècniques i processos d'aquesta artesania, però sense renúncia a la sàtira i crítica local que ha de tindre una falla." Per la seua part la ceramista Sonia Bosch va mostrar la seua il·lusió per veure la seua obra en gran grandària en el seu primer contacte amb les falles col·laborant de manera artística. El projecte social serà desenvolupat amb quatre associacions de Torrent; Cors Oberts, Nova Vida, AECC Torrent i Col•lectiu Soterranya.



Aquesta mateixa setmana donaran principi les xarrades i col·loquis que formen part del contingut cultural, tercer pilar del projecte. L'equilibri en la festa de les falles serà la temàtica, desgranant cada peça fonamental de la festa. El dijous 12 de setembre serà el torn de l'equilibri en el model de comissions falleres. Moderada pel periodista faller Manuel Andrés Zarapico, directius de les comissions falleres de Borrull - Socors, Corona, Maestro Gozalbo - Conde Altea i Convent Jerusalem - Matemàtic Marzal exposaran els seus models de comissió.


El divendres 13 de setembre, la falla i els artistes fallers seran els protagonistes en la cerca de l'equilibri en la falla i el taller faller. SacabutxArt, Vicente Herrando, Mario Pérez i Sergio Amar, moderats pel faller i guionista Hernán Mir. La indumentària serà el centre del debat el dijous 19 de setembre, amb la coordinació de la indumentarista Noelia Maroto, s'escoltaran els testimoniatges de l'investigador Xavier Rausell, l'indumentarista Eduardo Cervera i la FMV 2019 Marina Civera.


El divendres 20 de setembre la música festiva omplirà el casal les Terretes amb una Másterclass sobre pasdobles fallers a càrrec del musicòleg Bernardo Mora Fandos. Una "batalla de galls" de literatura festiva entre els poetes Miquel Àngel Gascón "Tofolet" i José Antonio Martínez "Colero" serà la cita del dijous 26 de setembre, tancant les jornades culturals el divendres 27 de setembre amb una xarrada dedicada a pirotècnia coordinada pel consultor especialitzat en pirotècnia i gerent de AEPIRO, Associació Espanyola de Pirotècnia, Nicolás Magán. El quart pilar d'"Equilibri" serà el llibret, que arreplegarà tot l'esdevingut de les activitats festives, socials i culturals.



El president de la comissió, Iván Cabezas, va agrair a totes les persones i entitats implicades en els dos projectes, convidant a participar en les activitats programades i per descomptat a gaudir de les falles que es plantaran el mes vinent de març.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.145.50.45

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.