Divendres, 20 de Setembre del 2024

Actualitzada Dimecres, 18 de Setembre del 2024 a les 19:53:44 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dimecres, 21 de Agost del 2024
MEDI AMBIENT

Torrent es prepara davant la possibilitat d'inclemències climatològiques

S'ha mantingut una reunió de coordinació amb tots els agents intervinents en la redacció dels Plans d'Actuació Municipal davant Emergències que es presentaran al setembre.

Torrent es prepara davant la previsió de fortes pluges a la tardor. L'objectiu d'aquests Plans persegueix: Elaborar mecanismes de prevenció davant possibles situacions d'emergència, establir protocols i procediments d'actuació en cas de successos tràgics o emergències, detallar els riscos ocasionats per desastres naturals i altres emergències en el municipi, entre altres.
 
Este dimecres s'ha mantingut una reunió de treball amb la participació d'alcalde accidental i regidor responsable de l'Àrea d'Urbanisme, Habitatge i Medi Ambient José Gozalvo, la regidora de l'Àrea de Seguretat Ciutadana i Mobilitat i portaveu del grup municipal del PP, Sonia Roca, la regidora de l'Àrea d'Administració, Informació i Dona, el Comissari Cap de la Policia Local de Torrent i l'inspector Salvador Gallardo, José Pascual Martínez, el Cap de Protecció Civil, Francisco Lona, el Cap del Servei de Medi Ambient, Xavi Salas i representants de Geolat, la consultora externa contractada, implicats que intervenen en la redacció dels diferents Plans d'Actuació Municipal enfront del risc de sismes, inundacions i incendis forestals.

La reunió de caràcter tècnic, ha suposat la coordinació i revisió de diferents aspectes, més rellevants, d'aquests Plans d'Actuació Municipal (PAM), a més de l'aportació de diferents documents, destinats a la redacció dels Plans d'actuació, plans d'evacuació i actuacions enfront del fenomen de “gota freda”, entre altres qüestions. En aquesta reunió, s'han avançat diferents temes que afecten directament la prevenció davant qualsevol tipus d'incidència meteorològica, sismes, inundacions o incendis forestals, entre altres. Aspectes com a neteja d'embornals, punts d'evacuació d'aigües fluvials, xarxa arterial de col·lectors, labors de manteniment i neteja realitzades, residus retirats, poda de palmeres i arbres amb especial atenció als històrics i monumentals.

També s'ha parlat del suport que oferiran les 192 càmeres de vigilància instal·lades en el municipi, eines essencials de prevenció i actuació davant qualsevol incidència meteorològica, per a una ràpida i eficient actuació. Torrent ha implementat l'ús de noves tecnologies, com a càmeres de vigilància en zones boscoses i urbanitzacions, per a millorar la seguretat i la prevenció d'incendis. Aquest sistema permet a la Policia Local detectar incidències ràpidament i coordinar dispositius d'urgència

S'ha fet especial menció a l'excel·lent coordinació existent entre els Serveis de Policia Local, Bombers i Protecció Civil, claus en el desenvolupament dels Plans d'Actuació Municipal davant emergències de Torrent.
 
INCOMPLIMENT NORMATIVA VIGENT DES DE 2015
La Llei 17/2015, del Sistema Nacional de Protecció Civil, va ser un marc legal important que va consolidar l'obligatorietat d'aquests Plans d'Emergència. Aquesta llei buscava garantir la preparació i resposta efectiva davant emergències mitjançant la planificació i coordinació adequada de recursos i accions preventives. A més, es buscava garantir la seguretat i salut dels ciutadans mitjançant la implementació de mesures de prevenció i actuació en situacions d'emergència.
 
Els Plans d'Emergència es van fer obligatoris a partir de l'any 2015 a causa de la necessitat que els municipis estigueren preparats per a enfrontar riscos ocasionats per desastres naturals i altres esdeveniments crítics. La legislació va establir que els municipis havien de comptar amb un Pla Territorial Municipal d'Emergències (PTME), així com Plans específics depenent dels riscos particulars de cada àrea, com a inundacions, incendis forestals o riscos sísmics.

Respecte als Plans aprovats anteriorment a aquesta data, els trobem sota el govern del Partit Popular d'Amparo Folgado, es van aprovar el Pla de Prevenció d'Incendis Forestals de Torrent en 2013, i el Pla d'Autoprotecció i Evacuació del Vedat en 2015, a més es va posar en marxa la nova xarxa d'aspersors denominada SIDEINFO. No obstant això, Torrent no ha renovat ni actualitzat periòdicament, aquests Plans, conforme als nous requeriments des de l'any 2015.

I sent molt greu l'anteriorment citat, també és greu, que Torrent haja perdut, durant tots aquests anys, subvencions destinades a l'elaboració dels Plans Municipals d'Emergència pel fet que no ha complit amb l'obligació d'implementar aquests plans des de 2015. La Generalitat Valenciana, Conselleria de Justícia, ha atorgat subvencions a més de 300 municipis per a la creació de més de 450 plans d'emergència, però Torrent no ha pogut beneficiar-se d'aquestes ajudes perquè no ha pogut implementar els Plans obligatoris, al no comptar amb ells, com són: el Pla Territorial Municipal d'Emergències, el Pla d'Actuació Municipal (PAM) d'Incendis Forestals, el PAM d'Inundacions i el PAM Sísmic. Subvencions de la Conselleria, de les quals sí que s'està beneficiant Torrent per a la redacció dels actuals Plans d'Actuació Municipals.

L'any 2013, com s'ha comentat, es va aprovar per part de la Conselleria de Justícia, l'únic Pla que té Torrent, el Pla Local de Prevenció d'Incendis Forestals de Torrent per a un termini de deu anys i amb una revisió cada cinc anys. Ni es va revisar als cinc anys ni es va renovar als deu anys. I va anar el mes de desembre passat quan el Ple de la Comissió de Protecció Civil de la Comunitat Valenciana homologava el Pla Territorial d'Emergències de Torrent, municipi que tenia obligatorietat de tindre-ho des de 2015.

Trobant-se en l'actualitat redactant-se i ha sigut el motiu de la reunió celebrada hui, els tres Plans (obligatoris des de 2015) d'Actuació Municipal (PAM) enfront d'Incendis, Inundacions i Sismes, que seran presentats al setembre i s'hauran de sotmetre a una revisió completa cada 6 anys.

Amb aquests documents, Torrent completa tots els Plans de gestió d'Emergències necessaris, quedant configurada la gestió i planificació enfront de possibles situacions d'emergència.

Sonia Roca, regidora de l'Àrea de Seguretat Ciutadana i Mobilitat i portaveu del Grup Municipal del PP, Sonia Roca, ha manifestat que “la redacció d'aquests plans d'actuació de l'Ajuntament era una necessitat, que a més de disposar d'ells pels riscos de les característiques físiques del territori, risc d'inundacions i per la massa forestal del nostre municipi, la Llei ens obligava des de 2015. No es pot entendre i ha sigut una irresponsabilitat, que des d'eixa data el PP any rere any, l'haja denunciat al govern municipal i no s'atenguera un tema de suma i vital importància per a la seguretat de Torrent i els torrentinos. Al setembre, el segon municipi de la província i el cinqué de la Comunitat Valenciana, tindrà a la fi, els seus Plans d'Actuació Municipal respecte a inundacions, incendis i sismes, per a tranquil·litat dels torrentinos, que han de saber que compten amb un govern responsable i que vela per la seguretat del municipi i els seus ciutadans”.
 

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.21.246.75

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.