Divendres, 20 de Setembre del 2024

Actualitzada Dimecres, 18 de Setembre del 2024 a les 19:53:44 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dimarts, 30 de Juliol del 2024

El moros Abassies mostren amb Vicent Bacete els seus exèrcits als torrentins

Carros i ballets de foc il·luminaven l’arribada del capità moro. El recorregut va deixar de donar la volta a la Torre com en anys anteriors

Després del bàndol cristià va fer la seua entrada a la ciutat el bàndol moro, que enguany tenia com a capitania als moros Abassies, capitanejats per Vicente Bacete, i amb Ester García com a banderera de l’hosts musulmanes per part dels Califats.

47 esquadres i 35 particions van poder vore les més de 10.000 persones en el recorregut de la segona part de la Gran Entrada, que va començar al voltant de les deu de la nit. Els primers a arribar a la Torre van ser els Almohades, que van ostentar la capitania mora l’any passat. Fins a cinc esquadres van presentar, diverses d’elles llogades, enguany per a baixar des de Mont-sió. Li van seguir els moros Alfaquíes, que s’han recuperat enguany i van presentar fins a tres esquadres. Muladins també van eixir amb vestits llogats molt elegants, com sempre amb quatre esquadres.

Després d’aquesta primera entrada, va fer entrada l’estendard de buadins a camell, amb 6 esquadres, la més nombrosa al costat de Hospitalaris i Na Violant enguany, i tambors moros. Després d’ells, va arribar el moment de l’arribada de Sumayl’s, que estrenava noves peces en el seu vestit oficial en diverses de les seues quatre esquadres.

En l’equador de la desfilada mora arribava la alferecía mora, que enguany partia amb quatre esquadres i diverses bandes de música. Després d’ells, la comparsa mora Almoravits cap a presència també a la Torre amb les seues quatre esquadres, en les quals es podia veure l’avanç dels complements en els seus vestits oficials verds i negres.

Després de la alferecía va seguir la desfilada amb l’arribada de les Benimerines amb la primera de les cutro esquadres de Benimerins, que enguany va mostrar en el seu 25 aniversari el seu vestit oficial original en l’esquadra de xic joves. Després d’elles els van seguir les comparses Almoravits, Omeyes, Barbarescos i Beduïns.

 

BOATO NEGRE

Fidels al seu estil, els moros Abassies van mostrar l’espectacularitat africana en tots els seus sentits. Després d’un estendard a cavall, mostraven el seu tribut a les llances. La primera de les esquadres va ser la de les dones joves amb Núria García de cap. Li va seguir després d’un primer ballet, l’esquadra d’homes joves amb Pau Carretero de cap.

Després d’ells, un segon ballet de ritmes africans, la tercera esquadra de les dones dels Abasies amb Trini com a cap. Després d’elles, i mostrant a la familia del capità apareixia un espectacle de foc en forma d’arbre i un balet de foc sobre el qual s’endevinava la imatge dels dos fills del capità i de la seua favorita en una carrossa en forma banyes sobre la qual saludaven.

Per a acabar, apareixia la primera esquadra especial, amb un vestit verd molt africà amb banyes impressionants. A continuació, un últim ballet precedia l’esquadra especial de Vicente Bacete, que es mostrava feliç i emocioat a la part alta d’una carrossa espectacular que arribaba a la Torre.

 

ELS CALIFATS VAN SORPRENDRE AMB LLUMS I COLORS

La alferecía mora d’enguany va cridar l’atenció més que mai per la nova incorporació de llums i fum entre les bandes de música i les esquadres. Va ser el més destacat d’una ostentació amb vestits amb molta ploma i una gran carrossa sobre la qual destacava la figura d’Esther García, que enguany ha gaudit alferes mora del bàndol moro.

La comparsa Califats va obrir la seua alferecía amb el repartiment de ventalls per a suportar la forta calor de la nit. La primera esquadra, comandada per Mados s’il·luminava amb colors blaus. La segona esquadra, amb Verónica Sánchez, va utilitzar els colors verds i grocs en plomes per a destacar un vestit espectacular.

Després de les dues esquadres de dones, van arribar les quadres de dones amb Rafa Magán de cap, i una esquadra de negres amb un vestit amb cap de drac i il·luminació en color roig.

Per a finalitzar, Jose Serer, com a cap d’esquadra comandava una esquadra amb colors verds i un casc amb espectaculars plomes.

Després de les quatre esquadres, la alferecía Mora va apostar per cavalls ballant i un espectacular ball que suggeria animals amb llargues ungles. Al fons apareixia la carrossa de l’alferes mora, Esther García, que saludava a tots els torrentinos des de dalt. Una carrossa que portava un ventall que s’obria i tancava contínuament il·luminada en color daurat.

Al seu pas per la Torre en la Plaça Major sonava un castell de focs artificials en honor a l’alferes que no podia evitar emocionar-se mentre obria els braços en passar de costat per la Torre Mora, monument històric de la ciutat i referent per als torrentins.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.136.18.93

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.