Dijous, 19 de Setembre del 2024

Actualitzada Dimecres, 18 de Setembre del 2024 a les 19:53:44 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dilluns, 29 de Juliol del 2024
MOROS I CRISTIANS

Torrent sacrifica la volta a la Torre en l'acte de l'Entrada de Moros i Cristians

Els Moros i Cristians retrocedixen quatre anys per a tornar a l’estat original del recorregut de la “Baixà” per acurtar temps i adelanta mitja hora l'acte encara i tot la calor de l'estiu torrentí

La Torre tornarà a quedar a soles i apartada del recorregut de la Baixà del 29 de juliol com una de les mesures impulsades per la Federació de Moros i Cristians de Torrent per a reduir el temps de desfilada, que l’any passat va sobrepassar les 6 hores. A més, la FMYCT pretén avançar, malgrat la calor de juliol, l’horari d’eixida abans de les 20:00 perquè el capità del bàndol moro no desfile de matinada com l’any passat.La qual cosa l’Entrada començarà a les 19:30.

 

La decisió de retallar el recorregut, consultada amb les 12 comparses mores i 12 filàs cristianes de Torrent, es va ratificar el passat 4 de març en reunió de Junta Directiva, on assistixen dos representants de cada entitat i la Junta de Govern. El vot a favor de retallar el recorregut va ser majoritari de 18 a favor, 2 vots en contra i 1 abstenció; metre que 3 no van estar presents.

 

L’extensa duració de la desfilada, que va provocar que la capitana Mora Almohades desfilara de matinada quasi sense públic, va ser l’origen de les queixes i el naixement de les propostes de millora entre les filàs i comparses per a acurtar el recorregut. Entre elles també es trobava separar la Gran Entrada Mora i Cristiana, una opció que sorprenentment més podía sol·lucionar la duració i que la Junta de Govern no ha volgut que es vote de moment, a pesar que Torrent és l’única de les grans festes de Moros i Cristians que continua mantenint en un mateix dia les dos entrades.De les 9 propostes que es van votar, només van ser aprovades dos. La resta relacionades amb l’estalvi de temps han sigut descartades com que hi haja controladors no festers, sancionar a anar darrere als que no complisquen temps, o reduir el nombre de bandes.

 

La proposta de pegar la volta a la Torre, presentada por la filá cides, va aplicar-se per primera vegada en juliol de 2019 però amb una corva molt ampla. La valoració dels festers va ser molt bona a pesar de les incógnites que presentava i en la reunió després de Festes de 2019 la Junta Directiva va ratificar el canvi, encara que es va dir que era necesari ajustar l’amplaria per a sentir més a prop a la gent en el pas per la Torre. El primer recorregut de la Gran Entrada Mora es va donar fa molts anys. A Torrent cal trobar l’orige d’esta particularitat en el germen de la pròpia festa.

 

El recorregut de l’Entrada de Torrent és dels més breus

Amb la volta a la Torre el recorregut es va allargar, però encara així el recorregut de Torrent es dels més breus. L’entrada d’Alcoi té un recorregut aproximat d’1,1 km (des del Partidor, al carrer sant Nicolau, fins la av. País Valencià), mentre que a Ontinyent l’entrada té una distància semblant d’1 km (des de l’av. Almaig fins la plaça de la Concepció). A Torrent la primera entrada arribaba del Convent fins a la Torre.

 

Anys després es va allargar fins al carrer de l’esglesia, i finalment fins a Trinitaries, un recorregut tradicional d’uns 800 metres i amb la volta a la torre era de 900 metres de recorregut, quasi un quilòmetre. Ara tornarà a ser dels més curts, per tal de no dividir l’Entrada com altres poblacions.

 

En  l’any 2019 va el canvi d’envoltar la Torre, un canvi que podía arribar per a quedar-se per a donar tot el protagonisme a la Torre, el principal element diferenciador de la nostra festa i punt vertebrador de tots els actes de la setmana gran, acaba finalmente sacrificat, després de tres intents, de moment, en lloc de duplicar les entrades com a la resta de grans pobles festers.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.16.130.75

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.