Diumenge, 08 de Setembre del 2024

Actualitzada Divendres, 06 de Setembre del 2024 a les 14:56:58 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dimecres, 24 de Juliol del 2024
ENTREVISTA ALS CAPITANS MORO I CRISTIÀ DE 2024

Els capitans moro i cristià preparats per a lluitar per la Torre

Vicente Bacete és el capità moro de 2024, és de la comparsa Abassies fundada a l’any 1997. Miguel García és el capità cristià de la filà de Conqueridors fundada també en l'any 1997.

Enguany la comparsa d’Abassies com els seus companys de batalla compleixen 27 anys i hi fan de la mà del seu capità, Vicente Bacete. Aquesta veterana comparsa ja ha ostentat la capitania en 2001 i en 2010 i ara amb Vicent en 2024.

 

Com se presenta  l’any? Com es presenta no, com s’ha presentat. L’any ha sigut espectacular, amb una comparsa meravellosa on tots anem a una. No hi ha sols un capità en som 18. Ho he viscut en molta il·lusió i m’heu recolzat moltíssim.

 

Ser capità és el més d’allò més? Ser capità és una cosa impressionant on el recolzament de tots ha sigut fonamental, encara queden dos setmanes on han d’acabar de cumplir i estic segur de que així serà.

 

Què esperes de la setmana de moros i cristians? No espere més del que hem passat fins ara. Sí que és veritat que les vivències que queden per passar jo no les conec des del punt de vista de capità, però ho espere amb moltes ganes. Imagine que cada acte que està per aplegar serà una experiència nova i vaig a viure cada moment per a guardar-lo en la meua memòria per a sempre.

 

Quin és l’acte que més t’agrada i que més gaudeixes? Des que vam començar amb les festes, cada acte és un espectacle. El pregó, les trabucades i la baixà, el més important, però el que més m’agrada és la processó del dia 30. Un acte preciós que la gent no viu com deuria. És un dia per a tornar a la calma, el qual gaudisc molt i, també, quan anem els Abassies amb les dones un dinar al Balcó del Vedat.

 

Ton pare fou el primer alferes moro, imagine que açò ha de ser tot un honor per a tu? Des d’aquell moment ho visc amb més intensitat i m’agradaria que els meus fills em precediren en el càrrec de capità moro, seria tot un orgull com va passart en mon pare.

 

Sols queda una cosa i és no caure de la carrossa.  La carrossa està quedant espectacular, tant la meua com la de la favorita. Ja ha rebut les instruccions de com aniré per a no caure, ja que em moc molt perquè soc molt inquiet.

 

ENTREVISTA MIGUEL GARCÍA

Els Conqueridors arriben a la capitania de la ma d’un dels seus fundadors, Miguel García. La filà va ser fundada a l’any 1997.  Enguany compleixen 27 anys en la festa, una filà que ha sabut reiventar-se, sent de les més veteranes de Torrent.

 

Quan vas decidir i per què ser capità? L’any que Raúl va ser elegit alferes, una persona em va comentar que per a ser capità calia sentir-ho, i jo ho vaig sentir.

 

Per què et vas fer conqueridor? Perquè hi havia uns amics de Torrent que eren molt pesats, i em deien: “Apunta’t, apunta’t”. I al final, l’any de capitania de José, em va dir: “Aquest any no et preguntem, aquest any t’apuntes”. M’hi vaig apuntar per a un any, però sembla que no ha quedat en un any.

 

Hi ha una pregunta que es fan tots: com eixiràs el dia de l’entrada? Conta’ns alguna cosa. Ixiré darrere de vosaltres. Hi ha de tot: hi ha rodes, hi ha animals, hi ha de tot. Així que aguantarem un poc, que hi haja un poc d’intriga o sorpresa. Però eixiré.

 

Ets un tipus que treballa en la filà, què has fet aquest any com a capità? Jo crec que aquest any s’ha treballat molt en la imatge de la filà en diferents elements. El dia de la baixada hi haurà un parell de coses que tindrà la gent en les seues mans, i jo crec que els agradarà. Sabeu que el palmito a nosaltres ens agrada un muntó. El boato té una història darrere i hem d’explicar-la perquè la gent l’entenga i s’implique en ell. Dins del boato i de l’entrada infantil hi haurà elements que jo crec que són originals; hi ha altres coses que són bàsiques i ixen sempre, però hi haurà coses noves, sempre a l’estil conqueridor. Li donarem un toc conqueridor, un toc blau.

 

Sé que saps molt de la filà. Realment per a què usem el tractor, i d’on ve la història? D’una clavaria del Rosari en l’any 1989. Els clavaris d’eixe any van eixir en tractor en l’enramà, i des d’eixe any es va portar als conqueridors quan es va constituir la filà. Es fa la tractorà, i des d’eixe any el tractor sempre ix en festa amb els Conqueridors.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
18.227.79.53

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.