Diumenge, 08 de Setembre del 2024

Actualitzada Divendres, 06 de Setembre del 2024 a les 14:56:58 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Divendres, 28 de Juny del 2024

Hidraqua gana el Premi CEX 2024 per utilitzar la IA per a l'optimització del clavegueram

L'aplicació pretén aconseguir que els territoris puguen donar una resposta eficaç als reptes que planteja el canvi climàtic

Hidraqua guanya el premi CEX 2024 per la seua proposta de valor per a l'optimització de la xarxa del clavegueram que fa ús de la intel·ligència artificial. L'aplicació incorpora models basats en IA, desenvolupats per la xarxa de centres tecnològics de l'aigua Cetaqua, capaces de millorar la gestió del sistema de clavegueram en un context de canvi climàtic.



L'aplicació de la IA permet la planificació estratègica i coordinada de les activitats de neteja de clavegueram. D'aquesta manera, aquesta aplicació permet classificar el nivell de ensuciamiento o predir l'acumulació de residus el comportament futur de la xarxa i la seua probabilitat d'obstrucció; així com un model multicriteri que permet identificar i visualitzar en mapes temàtics les àrees crítiques per a ajudar a prendre decisions de renovació i simular escenaris d'inversió.



Cetaqua participa aportant models basats en IA que, una vegada industrialitzats s'incorporen en el portfolio de serveis de clavegueram. Es tracta d'un treball en xarxa entre Hidraqua, que disposa de les dades, i Cetaqua, que amb experts en digitalització ofereix solucions transgressores per a millorar eficiències operacionals.



Les solucions digitals presentades funcionen gràcies a la recopilació de grans volums de dades procedents de les mateixes operacions en el manteniment del clavegueram i a l'ús d'algorismes per al processament d'imatges amb l'objectiu de detectar i extraure característiques rellevants que permeten millorar la precisió i exactitud del diagnòstic de l'estat de la xarxa.



L'aplicació de la IA permet la identificació primerenca de problemes per a poder realitzar una planificació estratègica de recursos i coordinar les activitats de neteja de clavegueram. En aquest sentit, per exemple, els models predictius i de detecció generats han aconseguit millorar en un 88% la precisió en l'avaluació de la xarxa de clavegueram.

 

D'altra banda, l'impacte de la IA també es tradueix en una reducció del 55% de les incidències en les operacions de clavegueram gràcies a l'augment en la cobertura i abast de l'avaluació de la xarxa, en una reducció en un 20% del temps requerit per a les accions de planificació i neteja, a causa de l'optimització de l'assignació de recursos, i també en una disminució de costos en les activitats de manteniment del clavegueram d'un 20%.



Cristina Baixauli, directora de transformació de Hidraqua i directora de Dinapsis València, ha sigut l'encarregada de defensar la candidatura i de recollir el guardó, i va reivindicar "la rellevància de l'operació i manteniment de les xarxes de clavegueram en la gestió de les ciutats, així com de l'impacte en el medi ambient i en la salut i la qualitat de vida de les persones". Així mateix, Baixauli va destacar que "el nostre objectiu és aconseguir que els territoris puguen donar una resposta eficaç als reptes que planteja el canvi climàtic amb ajuda de la #IA".



Els premis CEX
L'Associació de Centres Promotors de l'Excel·lència (CEX), integrada per organismes públics i privats de dotze comunitats autònomes, ha reconegut a Hidraqua i Cetaqua les seues bones pràctiques en la gestió de l'aigua. Concretament, aquesta XIV Edició dels premis CEX versa sobre "La intel·ligència artificial aplicada a la gestió de les organitzacions".



L'Associació està formada per centres distribuïts per tota Espanya i el seu principal objectiu és unir els esforços que s'estan realitzant en diferents comunitats autònomes, per a potenciar, de manera conjunta i coordinada entre els seus associats, el desenvolupament de la cultura de la qualitat, la innovació i l'excel·lència en la gestió empresarial del nostre país.



Sobre Cetaqua Centre Tecnològic de l'Aigua
Cetaqua és una xarxa de centres tecnològics de l'aigua de referència internacional, basats sobre un model únic de col·laboració publicoprivada, i líder en la consecució de projectes europeus d'R+D+i, amb presència a Catalunya, Andalusia, Galícia, Xile i, des de 2024, en la Comunitat Valenciana, gràcies a l'aliança estratègica amb Hidraqua, empresa gestora de tots els processos relacionats amb el cicle integral de l'aigua en el territori.



Cetaqua compta amb més de 15 anys d'experiència en el desenvolupament i implementació de solucions innovadores, robustes i circulars aplicades al sector de l'aigua i al medi ambient, amb l'objectiu d'assegurar que el cicle integral de l'aigua siga sostenible i eficient en totes les seues etapes, generant un impacte positiu i augmentant la resiliència dels territoris enfront del canvi climàtic.



Sempre connectats amb el territori, Cetaqua impulsa la innovació entenent les necessitats locals per a fer front als reptes globals i assegurar així un creixement econòmic, ambiental i social.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
18.118.142.35

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.