Diumenge, 08 de Setembre del 2024

Actualitzada Divendres, 06 de Setembre del 2024 a les 14:56:58 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dijous, 30 de Maig del 2024

La inflació augmenta un 0,3% encadenant cinc mesos a l'alça

Per primera vegada en quasi un any ha repuntat lleugerament la inflació subjacent, que avança una dècima fins al 3%

La inflació ha augmentat tres dècimes en el mes de maig i tanca al 3,6% en taxa interanual, és a dir, en comparació amb el mateix mes de l'any anterior. És el valor més alt del paràmetre des fa tretze mesos. L'Institut Nacional d'Estadística (INE) atribueix esta escalada, que l'economia espanyola arrossega per tercer mes consecutiu, a l'encariment de l'electricitat i al comportament dels preus dels carburants, que han baixat ara menys que el maig de l'exercici passat.

 

Segons la dada avançada de l'índex de preus de consum (IPC) publicada per l'ens públic han tirat a l'alça de la inflació la llum, que ha pujat este mes enfront de la davallada de fa un any, i els combustibles, els preus dels quals han disminuït menys.

 

Per primera vegada en quasi un any ha repuntat lleugerament la inflació subjacent, que avança una dècima fins al 3%. Trenca així la tendència a la baixa que acumulava des del juliol passat, fa deu mesos, quan la taxa estava al 6,2%.

 

Este paràmetre no contempla els elements més volàtils com són els aliments frescos i l'energia, i és per això un termòmetre més fiable per a radiografiar l'evolució dels preus més a llarg termini. En taxa mensual, els preus de consum han registrat una pujada del 0,3% i encadenen cinc mesos a l'alça, encara que el creixement s'ha moderat quatre dècimes respecte del registrat a l'abril, d'acord amb l'INE.

 

Pujada de preus en juliol

El Govern contempla que el 30 de juny d'enguany es revertirà la rebaixa de l'IVA als aliments i la de l'impost sobre l'electricitat, d'acord amb el document d'actualització de les previsions macroeconòmiques i fiscals per als anys 2024 i 2025, que ha remés a la Comissió Europea. L'Executiu contempla la retirada "progressiva" de les rebaixes impositives a determinats aliments, que estan en vigor fins al mes de juny, amb el que descarta, a priori, la pròrroga d'aquestes rebaixes.

 

Cal recordar que el Govern va prorrogar el mes de desembre passat fins al 30 de juny d'enguany l'IVA del 0% per a determinats aliments bàsics, com la llet, el pa, els ous i el formatge, i les fruites, llegums, tubercles, cereals i verdures que tinguen la condició de productes naturals, així com l'oli d'oliva. Així mateix, es va prorrogar també la rebaixa de l'IVA del 10% al 5% de la pasta.

 

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
18.119.165.188

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.