Diumenge, 08 de Setembre del 2024

Actualitzada Divendres, 06 de Setembre del 2024 a les 14:56:58 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dimecres, 29 de Maig del 2024
TRADICIONS

Comencen els actes de celebració del Corpus Christi a Torrent

El diumenge 2 de juny tindrà lloc la processó de la forma pels carrers del centre històric

Torrent ha començat amb l'agenda dels actes de celebració de la festivitat del Corpus Christi. Serà el diumenge 2 de juny quan tinga lloc la processó que eixirà des de la parròquia de l'Asunción i recorrerà els carrers del barri antic de Torrent. L'agenda festiva comença amb la imposició de medalles als clavaris de 2024 el dimecres 29 de maig. Ja el dissabte 1 de juny tindrà lloc un concert a càrrec de la banda de la Unió Musical en la plaça de l'Església.



El diumenge, Dia Gran, de la festa començarà amb una eucaristia en l'Arxiprestal amb la presència dels clavaris de 2024 a més de l'alcaldessa, Amparo Folgado i la resta de la corporació municipal. A la vesprada serà el moment solemne de la processó del Corpus que a Torrent ve precedida per la tradicional desfilada dels populars personatges del Corpus, nanos, gegants i cabuts, la Moma, la magrana, arquets, cavallers, la degollà, les betes i els pastorets interpretats pel Grup de Ball l'Ú i Dues de Torrent de la Llar Antoniana. Uns altres dels protagonistes d'aquest dia són els xiquets i xiquetes que han pres enguany la seua Primera Comunió que acompanyen a la forma i que desfilen amb les seues respectives parròquies.



Un any més, l'Ajuntament de Torrent torna a col·laborar amb el tapís que es podrà gaudir enfront de la Casa de la Cultura i que, com mana la tradició, només pot ser trepitjat per la forma, que ha d'entrar en el temple abans de la posta del sol.



L'alcaldessa de Torrent, Amparo Folgado, ha animat a tota la població a participar en les festes del Corpus Christi, destacant la seua importància com a part del patrimoni cultural i religiós de la ciutat. "Us anime a tots al fet que isqueu al carrer, gaudiu de les activitats programades i visqueu amb intensitat aquesta festivitat tan especial. Que el Corpus Christi siga una ocasió per a celebrar la nostra fe, la nostra cultura i la nostra identitat com a ciutat de Torrent", ha assenyalat Folgado.



El Corpus Christi, a Torrent, se celebra des de l'edat mitjana. És una de les festes més antigues del municipi. L'Obreria del Santíssim Sagrament, que compta amb més de 835 confrares, és l'encarregada de preparar la festa del Corpus.



El Grup de Ball l'Ú i Dues participa amb l'exhibició dels balls tradicions del Corpus. Els vetes. Ball amb trenat de cintes en l'aire. Els arquets. Aquesta dansa simbolitza l'alegria per la participació dels llauradors en la festivitat del Corpus. La magrana. Les xiquetes representen l'adoració dels gremis a la Custòdia, per això van amb la indumentària de llauradora. Els pastorets. Executen graciosament un senzill ball amb vestits de pastors i indiquen que, des de la senzillesa, també són testimoni de l'adoració al Santíssim Sagrament.



Els nanos. S'organitzen per parelles i porten un grotesc cap de cartó. Acompanyats pel tabal i la dolçaina simbolitzen la unió de les races davant el Santíssim. La Moma. Representa la lluita entre el bé i el mal: entre la virtut i els set pecats capitals. La fi de la dansa suposa el triomf de la Moma, que és representada per un home amb un vestit de dona blanc.



La degollà. Ve del misteri del rei Herodes i la componen homes coronats amb fulles i vestits amb tela de sac. Els membres de la comparsa peguen inofensius colps al cap al públic i donen caramels als xiquets. Els cavallets. Probablement s'inspira en els espectacles eqüestres organitzats en l'edat mitjana. La dansa li executen xiquets amb vestits de musulmans, indumentària evocadora dels àrabs que figuren en el seguici dels Reis d'Orient. Cadascun dels ballarins porta un cavall de cartó, que dona nom a aquest ball.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
18.216.91.26

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.