Dissabte, 27 de Juliol del 2024

Actualitzada Dimecres, 24 de Juliol del 2024 a les 09:28:58 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dimarts, 14 de Maig del 2024
EDUCACIÓ

La vídua de Gregorio Ordóñez, visita l'IES La Marxadella

Ana Iríbar ha oferit una xarrada sobre la memòria i prevenció de la violència terrorista

Ana Iríbar, vídua del polític Gregorio Ordóñez, assassinat per ETA en 1995, ha visitat hui l'IES La Marxadella de Torrent en el marc del Projecte Memòria i Prevenció de la Violència Terrorista. Durant la seua intervenció, Iríbar ha compartit amb els joves la seua experiència com a víctima del terrorisme i la importància de transmetre a les noves generacions qui era ETA, com es convivia amb el terrorisme al País Basc i a Espanya, i quines van ser les seues devastadores conseqüències. El seu objectiu és evitar la radicalització dels joves a través del coneixement i la memòria històrica.



Gregorio Ordóñez, que en 1995 era tinent d'alcalde en el consistori donostiarra, va ser assassinat mentre compartia un menjar en el bar El Cep, al carrer 31 d'agost de Sant Sebastià. Un terrorista encaputxat va ingressar al lloc i va disparar a frec de roba, posant fi a la vida del polític que, en eixe moment, desafiava obertament a ETA.



Iríbar ha recordat que a ETA li incomodava que Ordóñez estiguera al servei dels ciutadans de Sant Sebastià, defensant els seus valors i conviccions. Una "bala covarda" va posar fi a la vida d'un polític que unia a persones de diferents ideologies i era considerat un dels més puixants del País Basc. Ha destacat que "ell va decidir retornar-nos la dignitat als ciutadans, trencar el silenci i trencar la por. Crec que eixe valor i eixa defensa de la llibertat i honestedat són un exemple per a qualsevol ciutadà".



Ana Iríbar també ha narrat el que suposava viure al País Basc sent assenyalats pels terroristes i, després de l'assassinat del seu marit, la qual cosa implicava ser una víctima del terrorisme i continuar sent estigmatitzada per la societat. El seu testimoniatge, clar i precís, va transmetre als alumnes el valor de la llibertat que gaudim hui i la transcendència de la lluita i sacrifici de totes les víctimes del terrorisme per a aconseguir-la. Ha subratllat també, la importància de no oblidar els pitjors moments de la nostra història per a evitar la seua repetició.



Els alumnes de l'IES La Marxadella han guardat un minut de silenci en honor a totes les víctimes del terrorisme, un acte al qual s'ha sumat l'alcaldessa de Torrent, Amparo Folgado, qui ha mostrat el seu suport a aquesta iniciativa en memòria i dignitat dels qui han patit el terrorisme al nostre país. "És crucial que els nostres joves coneguen aquesta part de la nostra història perquè comprenguen el valor de la llibertat i la importància de defensar-la sempre, evitant així qualsevol forma de radicalització i violència", ha afirmat Folgado.



És la segona vegada que Ana Iríbar ofereix una xarrada en aquest centre escolar de Torrent. L'any passat, els estudiants van escoltar l'experiència de Bruno Broseta, i la setmana vinent, el 20 de maig, serà Consuelo Ordóñez, germana de Gregorio Ordóñez, qui participarà en una xarrada en l'IES La Marxadella.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.145.18.3

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.