Diumenge, 21 de Abril del 2024

Actualitzada Divendres, 19 de Abril del 2024 a les 13:17:30 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Divendres, 22 de Març del 2024
FESTA

La Gran Entrada deixarà de pegar la volta a la Torre per a acurtar temps

Els Moros i Cristians de Torrent retrocedixen quatre anys per a tornar a l'estat original del recorregut de la “Baixa” des de l'antic convent de Mont-Sió.

La Torre tornarà a quedar a soles i apartada del recorregut de la baixada com una de les mesures impulsades per la Federació de Moros i Cristians de Torrent per a reduir el temps de desfilada, que l'any passat es va sobrepassar les 6 hores. A més, la FMCT pretén avançar, malgrat la calor de juliol, l'horari d'eixida abans de les 20:00 hores de la vesprada perquè el capità del bàndol moro no desfile de matinada com l'any passat.

 

La decisió de retallar el recorregut, consultada amb les 12 comparses mores i 12 filàs cristianes de Torrent, es va ratificar el passat 4 de març en reunió de Junta Directiva, on assistixen dos representants de cada entitat i la Junta de Govern presidida per Xavi Santamaría. El vot a favor de retallar el recorregut va ser majoritari de 18 a favor, 2 vots en contra i 1 abstenció; metre que 3 no van estar presents, entre ells Cides, la filà que va presentar el canvi de la volta a la Torre fa uns anys.

 

L'extensa duració de la desfilada, que va provocar que la capitana Mora Almohades desfilara de matinada quasi sense públic, va ser l'origen de les queixes i el naixement de les propostes de millora entre les filàs i comparses per a acurtar el recorregut. Entre elles també es trobava separar la Gran Entrada Mora i Cristiana, una opció que sorprenentment més podía sol·lucionar la duració i que la Junta de Govern no ha volgut que es vote de moment, a pesar que Torrent és l'única de les grans festes de Moros i Cristians que continua mantenint en un mateix dia les dos entrades.

 

De les 9 propostes que es van votar, només van ser aprovades dos. La resta relacionades amb l'estalvi de temps han sigut descartades com que hi haja controladors no festers, sancionar a anar darrere als que no complisquen temps, o reduir el nombre de bandes. També han sigut descartades altres propostes de millora no relacionades amb el temps del recorregut com canviar l'entrada a l'últim dissabte de juliol, intercanviar alferecíes i capitanies, o alternar l'orde dels bàndols.

 

 

LA VOLTA A LA TORRE, UNA PROPOSTA QUE POSSAVA EN VALOR EL MONUMENT DEL SEGLE XI

La proposta de pegar la volta a la Torre, presentada por la filá cides, va aplicar-se per primera vegada en juliol de 2019 però amb una corva molt ampla. La valoració dels festers va ser molt bona a pesar de les incógnites que presentava i en la reunió després de Festes de 2019 la Junta Directiva va ratificar el canvi, encara que es va dir que era necesari ajustar l’amplaria per a sentir més a prop a la gent en el pass per la Torre.

 

En 2020 i 2021 no va haber festa pel Covid i en 2022 es va tornar a pegar la volta, pero amb menys distancia entre el fester i el públic, i el passat any 2023 es va ajustar més amb una sensació més propera del públic per eixa part del recorregut, encara que es va llevar la única tribuna d’invitats que estaba propossada originalment per a donar més gradiositat a la zona per a ficar-la en un descampat del camí del convent. Precisament, l’augment de cadires en La Torre, va fer que molta gent les demanara en eixa zona on estava el momument emblema de la ciutat.

 

 

HISTÒRIES DE CANVIS EN EL RECORREGUT DE LA BAIXÀ

El primer recorregut de la Gran Entrada Mora es va donar fa molts anys. A Torrent cal trobar l’orige d’esta particularitat en el germen de la pròpia festa. Quan els clavaris del Sants de la Pedra de 1988 van decidir fer una entraeta, assessorats per amics de Benigànim (companys de Mestalla). En la primera entrada només desfilaren un centenars de persones, dels quals 15 eren de Torrent (calvaris i amics) i 70 persones de Benigànim, entre esquadres, ballarines i els Cristians, que venien de Paterna.

 

Els clavaris trobaren la subvenció de 200.000 pessetes de l’Ajuntament que va proposar que la desfilada es fera per l’avinguda, però els clavaris es van negar i van decidir el recorregut tradicional. De fet, en els inicis, l’entrada s’iniciava en Mont-Sió i només arribava fins al carrer de l’església. Donada la bona acollida de la festa i l’ampliació de festeres el recorregut es va estirar fins al Raval i posteriorment es va allargar fins a Trinitàries.

 

Amb la volta a la Torre el recorregut es va allargar, pero encara així el recorregut de Torrent es dels més breus. L’entrada d’Alcoi té un recorregut aproximat d’1,1 km (des del Partidor, al carrer sant Nicolau, fins la av. País Valencià), mentre que a Ontinyent l’entrada té una distància semblant d’1 km (des de l’av. Almaig fins la plaça de la Concepció).

 

A Torrent la primera entrada arribaba del Convent fins a la Torre. Anys després es va allargar fins al carrer de l’esglesia, i finalment fins a Trinitaries, un recorregut tradicional d’uns 800 metres i amb la volta a la torre era de 900 metres de recorregut, quasi un quilòmetre. Ara tornarà a ser dels més curts, per tal de no dividir l’Entrada com altres poblacions.

 

Les propostes de canvi han sigut variades al llarg dels anys. En 2012 la comparsa Beduïns va proposar que l’entrada en arribar al carrer Sagra girara i acabara a l’Ermita, però es va desestimar perquè les carrosses no podien girar. En 2017 la Federació va aprovar l’ampliació del recorregut fins El Molí però tampoc va cuallar per la falta d’espectadors en eixa part del recorregut.

 

En 2019 va el canvi d’envoltar la Torre, un canvi que podía arribar per a quedar-se per a donar tot el protagonisme a la Torre, el principal element diferenciador de la nostra festa, acaba finalmente sacrificat, després de tres intents, de moment, en lloc de duplicar les entrades com a la resta de grans pobles festers. 

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
44.201.97.224

Encara no hi ha comentaris

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.