EDUCACIÓ
La nova llei educativa recupera les línies en valencià i castellà
PP i VOX pacten eliminar el mínim obligatori del 25% de valencià, però blinden el 25% de castellà
PP i VOX han presentat una proposició de llei l'objectiu de la qual és "regular la llibertat educativa" a la Comunitat Valenciana. Aquesta nova norma recupera les línies de valencià i castellà, elimina el mínim obligatori del 25% de valencià, però blinda el 25% de castellà i esmena el model de plurilingüisme de l'anterior govern del Botànic.
Igual que van fer PSOE, Compromís i Unides Podem, també PP i Vox presenten una proposició de llei que no ve del Consell, on són els populars els que dirigeixen Educació i suposa el blindatge de l'ensenyament en castellà en les zones castellanoparlants, on s'elimina definitivament el mínim obligatori del 25% del temps lectiu en valencià que va imposar l'anterior govern d'esquerres.
Això es tradueix en l'obligació d'un mínim del 25% de valencià només serà aplicable a les comarques valencianoparlants que recull la Llei d'ús i ensenyament del valencià de 1983. En aquestes comarques, no obstant això, no es permetrà la immersió total en valencià, puix que sí que regirà l'obligació d'un mínim del 25% de castellà que ja regulava la Llei de plurilingüisme de 2018.
PP i Vox afirmen que amb aquest canvi normatiu les famílies tindran capacitat de triar la llengua base o llengua vehicular principal mitjançant una consulta. En funció dels resultats, "es determinarà quants grups s'ofereixen en cada llengua base, fent prevaldre, en última instància, el criteri de la majoria".
"Atac al valencià"
STEPV considera la nova llei lingüística com el pitjor atac al valencià en l'ensenyament. La proposta de l'anomenada llei de "llibertat educativa" en realitat, segons el sindicat, "és una llei d'imposició del castellà en tot el sistema educatiu". Segons STEPV, "els percentatges perquè els centres educatius incorporen línies en valencià són totalment discriminatoris, fet que impedirà que l'alumnat que vulga estudiar en valencià ho puga fer realment. D'aquesta manera l'ús del valencià com a llengua vehicular patirà un retrocés brutal quan s'aplique".
A més afirmen des del sindicat que, "es tracta d'una llei amb un rerefons polític claríssim, que és arraconar al màxim l'ensenyament en valencià i no té en compte el context sociolingüístic i dóna per fet que el valencià i el castellà estan, socialment, en igualtat de condicions, cosa que és totalment falsa". A més recorden que, "la proposta de llei s'oblida deliberadament d'un dels objectius de la LUEV, com és el domini en igualtat de condicions de les dues llengües oficials per part del nostre alumnat, fet que amb aquesta proposta és totalment impossible de complir".
STEPV considera que aquesta llei és "el pitjor atac a l'ensenyament en valencià, i per això impulsarà les mobilitzacions necessàries per a fer front a aquesta agressió i impedir que s'aprove la llei en els termes establerts".
Normes de participació
Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.
Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.
La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa
Normes de Participació
Política de privacitat
Per seguretat guardem la teua IP
98.80.143.34