Diumenge, 08 de Setembre del 2024

Actualitzada Divendres, 06 de Setembre del 2024 a les 14:56:58 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dimarts, 12 de Març del 2024
EL XOCOLATER

“Sabors”

Conforme es va anar revelant, en directe, davant de tots, la tràgica magnitud de l’incendi de Campanar, un dels primers espais que es va obrir com a refugi d’afectats i recollida d’ajuda foren els casals fallers. A diferència dels impersonals eixamples de les grans ciutats, els barris continuen tenint punts neuràlgics, llocs de trobada veïnal com poden ser escoles, mercats o inclús bars. Aquella maleïda vesprada les comissions, ràpidament, es van mobilitzar i es posaren al servei dels seus veïns que patien per tirar-los una mà.

 

Jo mai m’he amagat. Les falles i jo tenim una relació complicada. Amb alts i baixos. Èpoques millors que altres. Hi ha cosetes que no m’acaben. És culpa meua, manies que té un. Sorprenentment, encara hi ha qui em convida a escriure als seus llibrets. Gent inconscient, supose. O falta de col·laboradors. Però els meus gustos personals no em ceguen. Reconec també les seues virtuts. Que les tenen.

 

Una és el paper urbà de la festa. Les falles vertebren els barris, zonifiquen la ciutat. Tota barriada necessita centres socials sinó tindrà els seus carrers morts. Ara que les associacions veïnals han envellit, han perdut força de representació, alguns casals són eixe punt de trobada, de vida local. Això sí, sempre que els fallers siguen del veïnat, o nascuts a eixos carrer, no fitxatges d’anar i fugir, utilitzant-los només per la festa sense ànima.

 

Va amb l’ADN de qualsevol entitat social, de carrer, amb i entre persones, tindre un compromís amb la realitat que l’envolta. Tota associació deu mirar pel seus fins, potenciar-los, però, per gènesis, també està concebuda per a interactuar amb el seu exterior. Una comissió fallera no pot ser un club tancat, sinó una porta a la barriada. I, per tant, ha d’entendre-la i viure connectat a ella. Comprenent que dona vida al barri.

 

No molèsties innecessàries.

@carlesxpf

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
18.118.207.213

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.