Diumenge, 08 de Setembre del 2024

Actualitzada Divendres, 06 de Setembre del 2024 a les 14:56:58 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Divendres, 15 de Març del 2024
FALLES

Les comissions falleres de Torrent planten 500.000 euros en aquest 2024

Les 28 comissions han gastat en els monuments de 2024 quasi mig milió d’euros, mantenint la seua inversió respecte a les falles de l’any passat

La capital de l’Horta Sud es prepara per a la batalla artística plena de qualitat i sàtira, i ho fa mantenint el seu pressupost que ronda el mig milió d’euros, entre els monuments majors i infantils, a més tenint en compte que enguany hi ha una comissió menys després de la desaparició de la comissió fallera de Xenillet que plantava en secció tercera amb un pressupost molt modest.

 

La secció especial de 2024 la formen un total de sis falles amb un pressupost mínim de 18.001 euros, mentre que en 2023 el llindar per passar especial havia de superar els 21.001 euros. Així finalment, les falles que competiran per ser la millor de Torrent este exercici són la falla Antoni Pardo que ja va guanyar el Ninot Indultat en la secció major i que espera tornar a guanyar en la màxima categoria. Avinguda és altra de les comissions que milita en Especial i que espera tornar a obtindre l’or després de guanyar el primer premi en categoria Especial. També competeixen Sant Valerià, Cronista Lope de Rueda i Ramón y Cajal.

 

Secció primera és una de les categories junt amb la segona on més monuments opten a premi, un total de huit comissions que han d’invertir en el seu monument major enguany entre 13.751 euros i 18.000 euros. Estes comissions són La Plaça, que baixa de categoria després d’estar competint en la categoria d’or, Sant Roc, Segon Tram, Ángel de l’Alcàsser que també baixa enguany d’Especial a Primera, Sedaví, Cotxera, Sant Gregori i Benemèrita Guardia Civil.

 

En secció segona competeixen huit comissions que han invertit en el seu monument entre 6.001 euros i 13.750 euros. Estes falles són Poble Nou, Toledo, Sants Patrons, Padre Méndez, Nicolás Andreu, Saragossa-Parc Central, reina Sofía i Escultor Vicent Pallardó. Ja en secció tercera, la categoria més modesta estan San Amador Espartero, Santa Llúcia, El Molí, Parc de Trènor, Plaça la Concòrdia i Camí Reial que han invertit en el seu monument menys de 6.001 euros.

 

Per altra banda, les falletes que competeixen en la secció especial i que han invertit més de 5.001 euros en el monument són La Plaça, Cronista, que intentarà revalidar el primer premi de 2023 i que ha guanyat el Ninot Indultat infantil, Antoni Pardo, Avinguda, Ramón y Cajal i Sant Valerià.

 

En secció primera planten nou comissions, la secció més nombrosa amb les falles d’Àngel de l’Alcàsser, Sedaví, Sants Patrons, Sant Roc, Cotxera, Sant Gregori, Benemèrita, Segon Tram i Lope de Rueda i que han invertit entre 3.501 euros i 5.000 euros.

 

En secció segona les falletes han tingut un pressupost que ha d’estar entre 2.001 euros i 3.500 euros i les comissions que opten a premi són Poble Nou, Toledo, Nicolás Andreu, Saragossa-Parc Central Avinguda reina Sofia i Escultor Vicent Pallardó. I ja en secció tercera les falletes participants han invertit menys de 2.001 euros i són Pare Méndez, San Amador Espartero, Camí Reial, Santa Llúcia, Parc de Trènor, El Molí i Plaça de la Concòrdia.

 

Els monuments eixiran al carrer en pocs dies per a poder estar plantades el 16 de març al matí. Un jurat elegit per Junta Local Fallera serà l’encarregat d’elegir el millor monument infantil i major de cada secció i la millor falla de Torrent, major i infantil en la Secció Especial.

 

Estos monuments guanyadors seran cremades les últimes amb la presència de les Falleres Majors de Torrent que junt amb els seus representants diran adeu a les Falles de 2024. Però perquè arribe este moment encara queden alguns dies en què la festa, la música i sobretot la pólvora ompliran els carrers de la capital de la comarca de l’Horta Sud.

 

Infantil variada, didàctica i atrevida

Enguany el nom de falles que competeixen en la màxima categoria han baixat de nou a sis, a causa de l’augment de pressupostos. El tall per a formar part d’Especial és de més de 5.001 euros, mentre que en els falles de 2022 per a ser d’especial infantil havien d’invertir 9.430 € en avant, l’any en què més és va invertir més en monuments gràcies als ajudes postcovid dels administracions públiques.


Ja passada la pandèmia, el pressupost dels falles infantils ha tornat a ser el que era abans de la Covid i la Secció Especial és cotitza en més de 5.001 euros. Un augment de pressupost respecte als falles de 2023 quan un total de nou comissions infantils encallen participar en la màxima categoria. Enguany la més nombrosa és la Secció Primera on nou comissions intentaren guanyar la categoria on els premis estaran més disputats respecte a la resta de seccions.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
18.119.235.189

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.