Diumenge, 08 de Setembre del 2024

Actualitzada Divendres, 06 de Setembre del 2024 a les 14:56:58 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dilluns, 04 de Març del 2024
PRESSUPOST

El grup Compromís, Podem EU afirmen que PP i VOX han calcat el pressupost anterior de PSOE-Cs

La coalició d'esquerres presentà 27 propostes de millora al text però el govern municipal sols va acceptar parcialment 1

El procés de tramitació dels pressupostos de 2024 de l'Ajuntament de Torrent ha finalitzat amb la seua aprovació el dijous 29 de febrer en ple extraordinari. La proposta ha sigut aprovada amb els vots en contra de Compromís-Podem-EU i PSPV-PSOE.

 

Tant la coalició d'esquerres com els socialistes han criticat la vulneració dels drets democràtics més bàsics, entre els que destaca el fet de no poder votar les propostes dels grups municipals una a una. "No volen el debat ni parlar sobre els diferents projectes de gestió per a Torrent", ha declarat el portaveu de la coalició d'esquerres Xavier Martí.


Martí ha criticat que el primer pressupost de PP-Vox mostra amb detall un govern sense idees pròpies: "han copiat els últims pressupostos de PSOE-Cs però, a més, sense saber gestionar un procediment d'aprovació tan important com el pressupost".


Durant el procediment d'aprovació al que es refereix Xavier Martí, el regidor d'Hisenda del PP va haver de corregir vàries errades del grup VOX, en concret i la més cridanera ha estat un desquadrament pressupostari per 747.574'60€ que va ser informat per la pròpia Oficina Pressupostària Municipal. 

 

A conseqüència d'aquestes "errades" es varen presentar dos propostes de pressupost: una informada als grups el dia 26 de febrer i un altra al dia següent, el 27 de febrer; es tractava, per tant, de dos pressupostos diferents amb un sol dia de diferència.


La primera proposta del dia 26 presentada pel regidor d'Hisenda -el popular José Maroto- no incloïa les propostes que el PP havia formulat contra el seu propi projecte de pressupostos, "deu ser que estava tan preocupat de quadrar el pressupost desajustat per VOX que s'havia oblidat de considerar les propostes del seu propi partit", va declarar Martí durant la seua intervenció plenària.



El document pressupostari final del dia 27 ja portava incorporades les propostes del PP, que consistien, entre altres, en la pujada de sou de l'alcaldessa Folgado i la del Cap de Premsa, a més d'incrementar la partida prevista per a futures multes de trànsit en 200.000 €, passant de 515.000 € a 715.000 €, un rècord històric. Martí, que va desgranar tota la seua intervenció en valencià, va fer un incís en castellà per a referir-se a la qüestió de les multes avisant amb certa sorna què: "abróchense los cinturones".


En diferents moments del plenari els grups de l'oposició advertiren al govern municipal que modificar el pressupost fora del període d'esmenes només és competència de la Junta de Govern Local, no del regidor de pressupostos, que és el que finalment obra a la documentació pressupostària.

 

En tot cas, en tractar-se d'un nou text pressupostari, amb noves quantitats que alteren l'original, la normativa d'aprovació obliga que ha de ser remés novament als grups i obrir un nou període de presentació de propostes, esmenes i millores. "La normativa pressupostària és la que garanteix el dret democràtic a revisar, proposar i parlar sobre dels diners públics, si es conculquen aquests drets es trenquen les regles del joc i ens trobem en una jungla on només s'imposa el més fort, en aquest cas PP i VOX", ha denunciat el portaveu Martí.


També, des de Compromís-Podem-Esquerra Unida varen aclarir al ple que "encara que és legal que els grups del govern esmenen el seu propi pressupost per motius polítics, és la primera vegada que passa a Torrent, evidenciant-se que el PP ha anat per un costat i VOX per un altre; no hi ha hagut comunicació, ni interés per la gestió conjunta dels recursos de Torrent, sinó una pugna partidista per aconseguir la quantitat més gran de diners dels nostres impostos per a gastar-se'ls en les seues delegacions".


Martí també va fer públic que el pressupost s'ha basat en ingressos que no són reals. Per un costat, va advertir d'una sentència del Tribunal Suprem que anul·la la continuïtat del contracte de subministrament d'aigua que 5 pobles mantenen amb l'empresa mixta Aigües de l'Horta (Xirivella, Beniparrell, Alfara del Patriarca, Aldaia i Picanya).

 

El pressupost que s'aprovà inclou 494.632,98 € de beneficis provinents dels resultats d'Aigües de l'Horta, la qual factura a eixes 5 poblacions més del 40% del total de l'aigua subministrada anualment per la mercantil mixta (51% propietat de l'Ajuntament de Torrent i el 49% en mans de la multinacional francesa Veolia).


Per altra banda, el govern ha decidit quedar-se amb els diners pagats en excés per totes aquelles persones afectades per la urbanització de Parc Central i el Toll, sense compartir el suposat expedient que un catedràtic va informar sobre la seua prescripció. Aquestes quotes no retornades sumen un total d'1.082.499,48€. Martí va demanar l'informe en el qual hi conste la liquidació final de les obres, més la notificació, a les persones que pagaren de més, del seu dret a reclamar eixos diners. "Mentre no apareguen eixos documents, no hi ha tal prescripció", ha declarat Xavier Martí.


Totes aquestes qüestions són les que va esgrimir Marti, que finalitzà la seua intervenció demanant que el pressupost torne a passar per Junta de Govern Local i es done més dies als grups per a treballar la nova proposta, amb l'objectiu que el procediment "complisca les regles del joc i es respecte l'activitat democràtica dels grups municipals".



"Torrent perd l'oportunitat de guanyar en serveis oblidats o castigats pel govern"
Xavier Martí va explicar al ple que la ciutadania torrentina perdia l'oportunitat d'avançar en polítiques verdes pel rebuig de les seues esmenes, tals com la instal·lació municipal de plaques solars, o la renovació de la flota per a reduir la contaminació atmosfèrica que afecta de manera important a tot el casc urbà: "més quan amb el nostre clima mediterrani plou poc i n'hi ha grans concentracions de partícules nocives en l'ambient que provoquen greus al·lèrgies, i que incrementen la probabilitat de patir diferents tipus de càncers".


Finalment, s'han rebutjat les esmenes de la coalició d'esquerres que augmentaven la dotació en polítiques d'emergència social, ajudes a les famílies monoparentals, ajudes farmacèutiques, d'igualtat, de protecció a les dones víctimes de violència de gènere, així com les referides a la promoció de la cultura i l'ús de la llengua pròpia de Torrent: el valencià, i, finalment, també s'ha rebutjat una partida concreta de protecció animalista i la dotació d'un mínim de 100.000€ per a la protecció del patrimoni històric de Torrent.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
18.116.80.7

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.