MÚSICA
Sunken Screens presenten el seu primer àlbum en l'Auditori de Torrent
El duo format per Pepe Mallent i Honorio Barranco torna als escenaris valencians acompanyats per col·laboradors com Nacho Mañó o José Luis Macías
No estem exagerant en afirmar que Sunken Screens és un dels grans esdeveniments de la música valenciana. Ho són perquè els seus creadors, Pepe Mallent i Honorio Barranco fan que el seu amor per les cançons impregne el seu treball i el contagie de passió. Van editar el seu primer àlbum, Sunken Screens, en l'estiu de 2022, el qual van presentar amb un únic concert, celebrat en el seu València natal al desembre d'eixe mateix any. Des de llavors al grup li han ocorregut moltes coses, més que suficients perquè Sunken Screens anuncien una nova presentació del seu repertori, ara des de l'escenari de l'Auditori de Torrent.
Serà el 10 de febrer i en aquesta ocasió estaran acompanyats per una formació de luxe que inclou en alguns dels noms més importants de la música pop valenciana: Nacho Mañó (Presumptes Implicats), Adolfo "Dofo" Barberá (Glamur, Cerimònia), Salva Ortíz (Armes Blanques, Presumptes Implicats), Jesús Barranco (Sade, Gent del Desert), a més de José Luis Macías (Comité Cigne, Glamur), que és també productor del disc.
La història de Sunken Screens és la de dos cirurgians enamorats de la música. Honorio tenia en el seu currículum el fet d'haver pertangut a dues bandes, Sade i Rubber, que van marcar l'escena musical independent local en els huitanta i els noranta respectivament. Va ser Honorio el que va fer que José, un entusiasta amant de la música i especialment, de David Bowie, començara a cantar. Van formar un grup de rock amb altres companys cirurgians i van descobrir que tenien afinitats musicals que els van fer intentar transformar aquell hobby en un repte artístic. Tots dos havien participat ja en bandes d'homenatge a músics consagrats (Bowie, Pink Floyd) però el que tenien al cap era construir una cosa més personal i, alhora, alguna cosa que fóra diferent. Així va nàixer Sunken Screens, el nom del qual prové de la lletra de "Life On Mars?". "La idea del grup –compte Honorio- va sorgir en un fòrum, participant tots dos en un fil sobre plaers culpables, eixe va ser el nostre enlairament".
Aquells "plaers culpables" (terme usat en música per a denominar el gust per cançons molt conegudes o molt comercials) han donat pas a plaers compartits que abasten tant el camp del visual com del sonor. El repertori del duo parteix d'unes idees molt concretes que van anar evolucionant segons anaven treballant. "En un principi, volíem fer alguna cosa amb arranjaments minimalistes, al Jay Jay Johanson", explica Pepe que reconeix que en aquells dies escoltava sense parar el seu disc "Looking Glass, Vol. 2." "Pensem en un format de guitarra, chelo i veu, però vam anar afegint instruments segons el que ens suggeria cada cançó". "Hi havia dues premisses fonamentals per a desenvolupar el projecte -afig Honorio-. Les cançons triades havien de pertànyer a la banda sonora d'una pel·lícula o una sèrie. I també havien de ser composicions que ens permeteren donar-los uns arranjaments que les feren diferents de les originals; és a dir, que ens permeteren fer-les nostres".
El repertori triat no va poder ser més variat. Entre els temes seleccionats està el tema central de Joc de trons; la cançó de Michael Kiwanuka que obria Big Little Lies; el tema de The Rembrandts que es va convertir en l'himne de Friends; una cançó de Tom Waits –usada en The Wire-i una altra de Nick Cave – que sonava en Peaky Blinders- foses en un encertat medley; també van triar "Goodbye Horses", de "El silenci dels corders" i la immortal "The Shadow Of Your Smile", que en el seu moment va popularitzar Astrud Gilberto.
Els músics que els van acompanyar en les sessions de gravació reflecteixen perfectament l'esperit eclèctic i obert de Sunken Screens. Blues, bossa, rock, folk i música clàssica dialogant en un disc que era molt més que un àlbum de versions o un disc d'homenatge. A les aportacions de Macías, Ortiz, Jesús Barranco (germà de Honorio) i Barberá cal afegir la presència de les cordes d'Emiliano Pérez i Samuel C. Ledesma, qui és també autor dels arranjaments. Imprescindibles són també les aportacions de Mariano Siccardi (piano), Rodrigo Quezada (percussió), Paul Pacífico (harmònica), Miguel Barranco (baix), així com les veus dels fills dels components del duo: Mar Barranco, i Pepe i Pilar Mallent. En els cors també està un altre membre del clan Barranco, Carmen, filla de Jesús. Sunken Screens és com una gran família, tant en el sentit real com en el figurat.
Poc després de l'aparició del disc, quan el grup es preparava per al seu primer concert, va tindre lloc un fet inesperat. "Tot va sorgir -recorda Pepe- d'una idea que va tindre la meua filla Pilar per a promocionar en xarxes el concert que vam donar el desembre de 2022. Va publicar en TikTok una foto meua assegut en el saló de casa mentre mirava en el mòbil si pujava el nombre d'oients del disc en Spotify. En la publicació no constava el nom del grup i tampoc sonava la nostra música. Això va generar una gran expectació. La gent que va veure allò (majoritàriament dones d'edat similar a la de Pilar, residents en països llatinoamericans com Mèxic o Xile) ens va buscar en Spotify i YouTube. En pocs dies arribem a superar els 17 milions de visites en TikTok i a tindre més de 300.000 oients en Spotify en la qual va resultar ser una setmana tan boja com inoblidable."
Ara, poc més d'un any després, Sunken Screens tornen als escenaris valencians. Envoltats per un elenc de luxe i amb la satisfacció de saber que han aconseguit l'objectiu que buscaven quan van assumir dur a terme aquest projecte. Mallent i Barranco han fet seues les cançons que interpreten, les han vestides la seua manera, les han transformades sense trair la seua essència. Els han construït una pell que és nova i alhora fidel al seu esperit. Ara és hora de tornar a compartir-les amb el públic, tant amb els qui ja els coneixien com amb els qui els van descobrir fa poc gràcies a la màgia de les xarxes socials.
"Seria estupendo que aquesta vegada puguen veure'ns nous seguidors –diu Pepe-. Hem buscat un espai més ampli amb major aforament i preus molt assequibles perquè així siga". "L'elenc de músics és formidable –apunta Honorio-, com ho és tot l'equip tècnic. Hem preparat projeccions molt especials que contribuiran al gaudi del públic. I al nostre. És l'única cosa que volem". El fantàstic viatge de Sunken Screens continua. En realitat, no ha fet més que començar. Entrades a la venda en www.auditoritorrent.com i en les taquilles de l'Auditori (dijous de 17 a 20 h, divendres d'11 a 13 h i des de 2 hores abans del començament de l'espectacle).
Normes de participació
Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.
Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.
La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa
Normes de Participació
Política de privacitat
Per seguretat guardem la teua IP
18.117.99.192