Diumenge, 08 de Setembre del 2024

Actualitzada Divendres, 06 de Setembre del 2024 a les 14:56:58 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dimarts, 26 de Desembre del 2023
POLÍTICA

Maroto: “Baixar el coeficient de l’IBI és una decisió molt valenta de l'alcaldessa”

El regidor d'Hisenda ha assenyalat que la norma europea que ha tornat a entrar en vigor ha complicat la elaboració del nou pressupost i prorrogaran el vigent

Pepe Maroto és des del passat mes de juny regidor d’Hisenda i portaveu del Partit Popular en l’Ajuntament de Torrent. Vinculat des de 1973 al món de la banca va entrar a treballar com a “botones” en el que és ara l’Ajuntament de Torrent i es va jubilar després de treballar com a director territorial d’empreses. Maroto és un home molt vinculat al món de les falles, concretament de la falla Avinguda de la què és fundador i de la qual va ser president durant 12 anys i en l’any del seu 50 aniversari. 
 
Ja jubilat, per què va decidir entrar en la primera línia de la política?  Va ser Amparo Folgado, la que em va oferir estar en el seu equip i la veritat és que no m’esperava acabar on estic ara. De moment, en estos sis mesos he desenvolupat la meua tasca observant com es treballa, però a partir de gener vull començar a fer canvis sempre complint amb la legislació, per suposat.
 
Com està sent el govern amb coalició amb VOX?  La veritat és que amb el seu portaveu Guillermo, és molt fàcil treballar. Personalment, pense que el PP amb qui pot pactar és amb VOX. També he de dir que amb la resta de components del ple, per exemple amb el PSOE també tinc molt bona relació, és qüestió de respecte.
 
Quina era la situació econòmica de l’Ajuntament quan va arribar? La situació estava bé, hi havia retard en el pagament d’algunes factures dins de la normalitat. En un ajuntament hi ha un pressupost inicial que en Torrent era al voltant de 65 milions d’euros, però el PSOE sap que quan es tanca l’exercici anterior es produeix un remanent i eixa quantitat pots fer ús d’ella l’any següent. Actualment, això ja no es pot fer per una normativa europea que obliga a complir amb les normes fiscals.
 
Això que significa? És una normativa que durant els anys de pandèmia es va suspendre deixava a les administracions públiques invertir els remanents en el que estimaren oportú. Passada la pandèmia eixa norma ha tornat a entrar en vigor i no podem disposar d’eixos diners per llei. I hem de tindre en compte la situació d’inflació que afecta també els ajuntaments.
 
Davant d’aquesta situació s’aplicarà una rebaixa en el coeficient de l’IBI. És un compromís que tenia Amparo Folgado amb els torrentins i torrentines i he de dir que és una decisió molt valenta per part de la senyora alcaldessa, per què el més fàcil haguera sigut pujar-la per la situació econòmica d’inflació que estem patint.
 
Quan està previst el debat i l’aprovació del pressupost de 2024? Estem ajustant els números i hem de fer tots un esforç en la gestió en totes les delegacions. Estem a punt de finalitzar, però hem de prorrogar el pressupost per a poder continuar en gener mentre ultimem el pròxim perquè anem molt ajustats, però cal fer front a les despeses fixes de l’Ajuntament com ara la despesa de personal. Per a nosaltres l’arribada va ser complicada perquè immediatament tornaren a convocar-se eleccions i no pogurem treballar amb normalitat. 
 
L’acte del lliurament dels Premis Carta Pobla ha suscitat polèmica entre PP i PSOE. L’acte es va fer en molts menys diners dels que havia pressupostat, va ser diferent en menys pressupost del previst. Ací he de dir que s’ha estat abusant de les contraccions menors, però en la gestió diària moltes vegades s’abusa de l’adjudicació directa i són diners públics. Per la qual cosa a partir de 2024 vull que es demanen tres pressuposts per cada despesa i això s’aconsegueix planificant i gestionant. 
 
El PSOE va votar en contra dels seus Comptes Generals que van ser aprovats amb el vot solitari del PP Haguérem de votar a favor per una qüestió de responsabilitat. No aprovar els Comptes Generals implica tindre molts problemes dins d’un ajuntament de cara a rebre subvencions, ajudes i accedir a programes i perjudica el dia a dia dels ciutadans. 
Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.139.107.154

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.