Divendres, 18 de Octubre del 2024

Actualitzada Dijous, 17 de Octubre del 2024 a les 10:02:47 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dilluns, 11 de Desembre del 2023
TRADICIONS

La tradició de l'Aurora desperta Torrent

Al voltant de 400 persones van participar en la primera de les cites amb una de les tradicions més antigues i arrelades en la localitat

Cada matinada del 8 de desembre la tradició de l'Aurora desperta a la capital de l'Horta Sud. Al voltant de 400 persones van participar en la primera de les cites amb una de les tradicions més antigues i arrelades en la localitat.

 

En aquest primer dia l'Ajuntament de Torrent obri les portes per a convidar a tots els participants a un desdejuni per a agafar forces i continuar amb el recorregut. No van faltar a la cita l'alcaldessa de Torrent, Amparo Folgado i la resta de la corporació municipal així com les Falleres Majors de Torrent i les seues Corts d'Honor, la Reina de la Trobada i la Musa de la Música.



Molts torrentins segur que coneixen els seus primers versos "Alegria que comença el dia el dia..." però pocs la resta de cobles que acompanyen esta tradició centenària torrentina que s'inicia cada 8 de desembre. L'Aurora se celebra tots els diumenges compresos entre el 8 de desembre i el 6 de gener. També el 26 de desembre, siga com siga el dia de la setmana en què caiga.

 

Totes les Aurores s'inicien a les 6 del matí i comencen i acaben (excepte excepcions puntuals) en la parròquia de La nostra Senyora de la Mont-Sió. Aproximadament a les 7.30 finalitza l'Aurora i es resa el rosari pels carrers confrontants a la parròquia.

 

Els orígens de L'Antiga Aurora de Torrent es remunten al segle XVIII, i el seu objectiu és animar als torrentinos a despertar-se i resar el rosari. La Confraria de la Verge del Rosari i Sant Lluís Gonzaga juntament amb els clavaris de cada any, són els encarregats de mantindre viva esta tradició amb el suport de tots els fidels que, any rere any, i cada vegada en major número, acudeixen a l'acte.

 

Durant el recorregut, els participants realitzen diverses parades en les quals canten diverses cobles. Estes cobles són entonades per un «rubiador» i normalment diversos músics són els encarregats d'interpretar-les. Les lletres o cobles d'aquestes cançons són diferents en l'època d'Advent i la de Nadal. A més, és habitual que, tots els anys, diversos veïns, associacions, germanors de Setmana Santa i organismes públics òbriguen les seues portes als participants de l'Aurora, oferint-los un xicotet desdejuni
 

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.12.148.123

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.