Diumenge, 08 de Setembre del 2024

Actualitzada Divendres, 06 de Setembre del 2024 a les 14:56:58 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Divendres, 29 de Setembre del 2023
MEDI AMBIENT

El Consell ampliarà a 36 mesos la pròrroga del pagament del cànon de l'aigua

També hi haurà reduccions del 30% per a persones en vulnerabilitat i un 50% de la quota ajornada a vulnerables severs

El Consell aprova aquest divendres ampliar a 36 mesos la pròrroga del pagament del cànon de l'aigua. L'anterior executiu autonòmic presidit per Ximo Puig va decidir no prolongar la suspensió del cànon de sanejament autonòmic el que ha provocat que el rebut de l'aigua s'encarisca en les llars torrentines i de la resta de la Comunitat en més de 20 euros.

 

Una quota extra que s'hauria d'estar pagant fins a 2025. Ara el nou Consell del popular Carlos Mazón publicarà un Decret llei per a augmentar de 18 a 36 mesos aqueix pagament el que farà reduir la quota que finalitzarà l'any 2027. A més, es condonarà el 30% de la quantitat que es va ajornar a persones en situació de vulnerabilitat, una exempció que ascendirà al 50% en el cas de vulnerabilitat severa.

 

Aquest anunci ho va realitzar la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, qui ha defensat aquesta mesura en les Corts. Pradas ha recordat en el seu discurs que, "si el rebut de l'aigua ha pujat en la Comunitat Valenciana és per culpa de l'engany del Botànic".

 

Segons estableix aquest decret llei, s'amplia a 36 mesos el termini de prorrateig per al pagament de la quantitat ajornada. Així mateix, per a les persones beneficiàries del bo social tèrmic que tinguen la condició de consumidor o consumidora vulnerable s'aplicarà una bonificació del 30% en la quota del pagament ajornat del cànon de sanejament i a les persones beneficiàries del bo social tèrmic que tinguen la condició de consumidor o consumidora vulnerable sever se'ls aplicarà una bonificació del 50%.

 

El cànon de sanejament és un recurs tributari de la Hisenda Pública de la Generalitat, el fet imposable de la qual està constituït per la producció d'aigües residuals, a través del consum mesurat o estimat d'aigües de qualsevol procedència, que paga la ciutadania en el rebut de l'aigua i que gestiona l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana.
 

L'any passat es va regular una pròrroga del pagament a través de dos decrets: el primer d'ells, el Decret 6/2022 de 8 de juliol, que va establir una moratòria de sis mesos i el Decret 19/2022 de 30 de desembre, que en l'article 3 establia que el termini de la mesura expirava el 31 de juliol de 2023.

 

 

 

Per part seua, el portaveu adjunt del PSPV Arcadi España, que va visitar Torrent fa poques setmanes, ha assegurat que la mesura és "un pegat que no soluciona el problema" i "continuarà pujant el rebut de l'aigua a milers de famílies", a més d'acusar el Consell d'augmentar aquest rebut mentre "abaixava l'impost als grans patrimonis". "Els socialistes", ha recordat, "van demanar que es paralitzara aqueixa pujada del rebut i es condonara acumulada a les famílies amb rendes de menys de 30.0000 euros".

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.149.29.201

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.