Diumenge, 08 de Setembre del 2024

Actualitzada Divendres, 06 de Setembre del 2024 a les 14:56:58 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Divendres, 21 de Juliol del 2023
MOROS I CRISTIANOS

Els capitans d'Almogàvers i Almohades comencen la batalla

El capità cristià pertany a la fila dels Almogàvers fundada a l’any 2000. La comparsa d’Almohades de la que és la capitana mora va ser fundada a l’any 2000

ENTREVISTA A CARLES SANCHO, CAPITAN CRISTIANO D'ALMOGÀVERS

Els Almogàvers  arriben a la capitania de la ma d’un dels seus fundadors, Carles Sancho. La filà va ser fundada a l’any 2000 i poc a poc ha aconseguit crear la seua senya d’identitat amb la percussió.

 

Com a fundador de la filà ja són 23 anys sent almogàvers, com ho has aconseguit? Realment és una cosa que mai m’havia plantejat fins ara i possiblement serà això el que fa que continue. Com totes les fiales hem evolucionat i hem acollit a nova gent al llarg dels anys i estem encantats. Tinc amics ací i he fet amics ací.

 

Parlar d’Almogàvers és parlar de percussió, eixa atracció pel tambor d’on ve? Comença amb dos percussionistes i almogàvers i ells varen ser els que ens ensenyaren el secret de la percussió, quan pensàvem a llogar vestimenta per a l’Entrada del 29 de juliol s’ens feia de nit i pensàrem que millor desfilar amb la nostra casaca i la nostra banda i fins al dia de hui.

 

És una pregunta que sempre fem, però què vares sentir quan et varen elegir capità cristià? Una barreja entre alegria i no saber on m’havia clavat, però molt d’orgull la veritat.

 

Almogàvers també és conegut dins de la festa pel seu joc del “Duret” per a qui mai ha jugat, què es sent quan el duro cau en el got del mig? Com et diria, és com el gol d’Iniesta en el Mundial, una satisfacció molt gran que gaudim entre tots els que estem jugant en eixe moment.

 

La filà també és coneguda pel seu crit de guerra “Desperta Ferro”, d’on ve? És el que deien els Almogàvers quan anaven a la batalla, pegaven l’espasa a la pedra per espantar els enemics i nosaltres continuem per animar a la gent a gaudir de la festa.

 

Quina opinió tens respecte a què l’Entrada ara envolte a la Torre i no la deixe de costat? Si fora per nosaltres els Almogàvers envoltaríem la Torre, enfilaríem al carrer l’Ermita i tornaríem pel mateix camí fins a Trinitàries. Per a nosaltres com més llarga siga l’Entrada millor perquè la gaudim moltíssim.

 

ENTREVISTA VICEN MEDINA, CAPITANA MORA D'ALMOHADES

Enguany la comparsa d’Almohades com els seus companys de batalla compleixen 23 anys i hi fan de la mà de la seua capitana, Vicen Mora, fundadora de la comparsa que ha viscut la seua evolució al llarg dels anys

 

Com a capitana mora, quin és el moment més important de l’Entrada del 29 de juliol? Sens dubte arribar a la Torre i enguany serà encara més especial segur, és el moment que més estic desitjant viure enguany.

Creus que ha sigut positiu per l’acte envoltar la Torre en la Baixà? Reconec que la primera vegada que m’ho digueren vaig ser prou crítica perquè no anava a quedar bé, però sí que és veritat que a l’hora de portar la teua esquadra darrere i vore la Torre de front és un moment molt xulo i anat de caporal encara més.

Ostentar el càrrec de capitana enguany t’ha fet descobrir una part de la festa que encara desconeixies? Està sent un any molt intens que estic gaudint moltíssim i és d’agrair l’estima que ens estan demostrant tots els festers i festeres en cada acte o festa a la qual acudisc. En sent molt acollida i a més estic coneixent a molta gent que estan fent que aquest any siga únic la veritat.

Quin és l’acte que més t’agrada i que més gaudeixes? Sens dubte és el dia 29 de juliol amb la Baixà i no només pel càrrec de capitana d’enguany sinó sempre. Des del primer minut de dia m’agrada gaudir dels nervis i dels preparatius previs a l’acte i com he dit abans, entrar a la plaça major i mirar cap amunt i vore la Torre tan a prop és un moment que espere sempre amb moltes ganes i crec que enguany encara més.

Després d’uns quants anys com almohade en quins moments et quedes? Tinc molt bon record de la primera de les kàbiles que hem tingut i en la que més anècdotes han passat, també és veritat que érem més joves, però els primers anys foren els millors, també el veïnat acompanyava i vàrem gaudir molt al carrer. Ara també hi ha moments únics, ara en els nostres fills i filles que també gaudim moltíssim.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
18.119.165.76

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.