Dissabte, 27 de Juliol del 2024

Actualitzada Dimecres, 24 de Juliol del 2024 a les 09:28:58 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dijous, 29 de Juny del 2023
MÚSICA

La Unió Musical clausura el seu 50 aniversari amb la participació en els Certàmens de Bandes de la Diputació i l'Internacional de València

La Banda Simfònica que dirigeix Frank de Vuyst actuarà el dissabte 8 de juliol en la plaça de Bous en el Certamen de la Diputació de València i el 16 del mateix mes en Els Arts amb motiu del Certamen Internacional Ciutat de València

La commemoració del 50 aniversari de la Unió Musical de Torrent arriba a la seua fi i l'entitat ha volgut clausurar-lo assistint a dos dels certàmens de bandes amb més solera en e panorama musical. Així, el dissabte 8 de juliol participarà en l'I Certamen de Bandes de Secció Especial organitzat per la Diputació de València en la plaça de Bous, en el qual també prendrà part la Societat Musical Instructiva Santa Cecilia de Cullera.

 

I només uns dies després, el diumenge 16 de juliol, ho farà en la Secció d'Honor del prestigiós Certamen Internacional de Bandes Ciutat de València que se celebrarà en el Palau de les Arts i en el qual competirà amb la Unió Musical de Godelleta, l'Associació Músic-Cultural "La Lira de Pozuelo" i la Societat Unió Musical d'Alberic.
José Plaza, president de la Va unir, diu estar "molt il·lusionats amb la participació en aquests dos certàmens en els quals esperem aconseguir una classificació excel·lent. Com a president estic molt orgullós del treball fet per la Junta Directiva i tota la societat (orquestra, banda, cor, socis...) al llarg d'aquest 50 aniversari que esperem culminar en gran".

 

Dues estrenes absolutes
Un repte per al qual la banda està treballant intensament sota les ordres del seu titular, Frank de Vuyst i per al qual, per primera vegada, s'han encarregat dues obres a dos dels millors compositors del panorama internacional com són José Suñer Oriola i Francisco José Martínez Gallego, tots dos valencians.
 

Així, Fent Unió és el títol del pasdoble que ha compost Martínez Gallego, que s'ha bolcat en la creació d'aquesta obra tan especial i significativa per a la Va unir. Com el mateix autor explica és "un pasdoble de concert, amb una estructura típica però amb harmonies més recarregades. Com a picada d'ullet a aquest 50 aniversari la peça conté motius, alguns més recognoscibles, uns altres menys, d'algun dels pasdobles de Mariano Puig, primer director d'aquesta societat. A més, la trompeta solista té un paper més que rellevant amb diverses intervencions, en alguns casos, amb algunes complicacions tècniques".

 

Per part seua, Enûma Elish és el títol de l'obra composta per José Suñer. Pren el seu nom d'un poema babilònic que narra l'origen de l'univers. També conegut com Les Set Tablillas de la Creació, Enuma Elish és el mite mesopotàmic de la creació el títol de la qual es deriva de les primeres línies de la mateixa obra: "Durant al capdamunt".

 

El mite conta la història de la victòria del gran déu Marduk sobre les forces del caos i com aquest estableix l'ordre en la creació del món. A partir d'aquesta història, Suñer crea una obra en la qual reflecteix totes aquestes tensions entorn de les forces del bé i del mal: "No és una simfonia a l'ús, no és música pura, sinó més aviat una mescla entre el que és el concepte de música pura i el poema descriptiu en el qual el món adult està escrit en to menor mentre que la joventut i el relacionat amb Marduk està la manera lídia, encara que arribarà un moment en què es fondran. Quant a la forma adopta la de temps sonata "deformada", amb un primer temps bitemàtic, una segona part que és el desenvolupament i un tercer en el qual s'exposen variacions així com la reexposició i una coda final".

 

Per a Suñer "que una societat musical com la Unió de Torrent t'encarregue una obra per a qualsevol esdeveniment és important, si és per a un certamen té un gran significat, però que ho faça per a una commemoració com el 50 aniversari és per a mi tot un orgull. Estic molt content perquè em consta que l'encàrrec, a més de la junta i el director, va ser una proposta dels músics i això és molt d'agrair".

 

Per al director de la banda, Frank de Vuyst, "la veritat interessant de la preparació d'un certamen no sols és el resultat final, sinó tot el camí de la preparació: assajos, creixement musical i ambient social. En aquest sentit, un certamen és una eina molt poderosa per a fer créixer a la banda i tota la societat musical en tots els seus àmbits. Participar en dos certàmens amb solament una setmana de diferència és tot un repte: cal treballar més repertori, i cal mantindre el focus sobre totes dues dates en tot moment. Per sort tenim dues obres obligades d'autèntic luxe, amb Concert per a Banda d'Estimant Blanquer, i Homenatge a Joaquín Sorolla de Bernardo Adam Ferrero. Totes dues obres estan aportant molt a la nostra banda. Quant a Enuma Elish, l'obra de lliure elecció que ha encarregat la banda a José Suñer, és una obra de gran dificultat tècnica, que els músics estan treballant amb molt d'afecte, desitjant poder presentar-la en l'escenari durant aquests dos certàmens".
 

Un intens 2022
Amb aquestes actuacions finalitza l'ampli programa d'activitats que des de juny de 2022 ha dut a terme la Unió Musical de Torrent per a celebrar el seu 50 aniversari i que va començar amb un concert d'inauguració a càrrec la seua banda simfònica dirigida per Frank de Vuyst en la plaça de l'Església i en el qual es va presentar el disc dedicat al qual fora el seu director fundador, Mariano Puig Yago.

 

Després de la inauguració, les activitats van continuar de manera quasi ininterrompuda. Entre les innombrables actuacions figuren la XXII edició del Festival Coral, el FORUMT, el festival Torrent a dos bandes, la clausura del Festival de Jazz Ciutat de Torrent amb l'espectacle Kiko Berenguer Freedom Symphonic al costat de la banda simfònica UMT o el concert de sarsuela de la mà de la Jove Orquestra Simfònica i la Coral Polifònica, acompanyades dels solistes Pascual Andreu, Saray García, Belén Roig i David Asín.Després de l'estiu, l'entitat va continuar la programació, destacant especialment l'acte de Presentació i Exaltació de la Musa de la música per a l'exercici 2022-2023 Marta Bermell Morera.

 

Aqueix any a més, el concert de Santa Cecilia, commemoratiu del 50 aniversari, va anar especialment rellevant, ja que durant el mateix se li va fer un homenatge al compositor Arturo Márquez, que va assistir a l'esdeveniment, i va comptar amb un altre convidat d'excepció: el reconegut solista veneçolà Pacho Flores. Una vetlada inoblidable magistralment dirigida per Frank de Vuyst en la qual, com cada any, es va donar la benvinguda als nous músics de la banda i que va servir per a tancar la XLVI Setmana Cultural.

 

Els actes commemoratius van incloure també una exposició commemorativa i la presentació del llibre "In crecendo": 50 anys d'Unió Musical de Torrent (1973-2023) de Jorge Sánchez Antúnez i el dissenyador gràfic Eugenio Simo Ortí.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.139.103.49

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.