Divendres, 18 de Octubre del 2024

Actualitzada Dijous, 17 de Octubre del 2024 a les 10:02:47 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dilluns, 26 de Juny del 2023
SANITAT

Les mascaretes deixen de ser obligatòries en farmàcies i centres sanitaris i sociosanitaris

Segons han confirmat fonts sanitàries, a partir d'ara, després de la seua aprovació en Consell de Ministres, en lloc d'una obligació, estarà solament recomanat portar les màscares en aquests espais

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han acordat "per consens", en el marc del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), la retirada de l'obligatorietat de les màscares en els centres sanitaris, sociosanitaris i les farmàcies. Segons han confirmat fonts sanitàries després de la seua aprovació en Consell de Ministres demà dimarts, en lloc d'una obligació, estarà solament recomanat portar les màscares en aquests espais.
 

En qualsevol cas, tal com ha comentat Miñones en les últimes setmanes, encara es podria mantindre l'obligatorietat de les màscares en alguns espais sanitaris on hi haja especials característiques i pacients immunodeprimits, com les UCI, les zones d'oncològics, quiròfans o Urgències.
 

La decisió s'ha pres, segons aquestes fonts, després d'escoltar l'informe tècnic dels experts del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), liderats pel doctor Fernando Simón. Miñones ja va avançar en els últims dies que només es prendria aquesta mesura "escoltant els experts".
 

Després d'aquest "consens" al qual han arribat Sanitat i els consellers autonòmics, ara haurà de ser el Govern el que pose el dia exacte en el qual decaiga l'obligatorietat. Previsiblement, l'Executiu podria portar aquest assumpte al Consell de Ministres ordinari del dimarts. Posteriorment, seria publicat en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i, així, entraria en vigor.
 

La mesura, produïda en plena precampanya per a les Eleccions Generals del 23 de juliol, ha sigut qualificada d'"electoralista" per diverses comunitats autònomes, principalment del PP, com la Comunitat de Madrid. Per exemple, el conseller de Sanitat madrileny en funcions, Enrique Ruiz Escudero, ha subratllat, abans del CISNS, el caràcter "absolutament irregular de principi a fi" d'aquesta reunió, amb 12 consellers en funcions després de les eleccions autonòmiques del passat 28 de maig.
 

"És impossible celebrar un Consell Interterritorial amb 12 consellers en funcions, molts d'ells que canviaran de signe polític, i sobretot fer-ho amb un ministre que li demanem, fa en entrar com a ministre un Consell Interterritorial monogràfic sobre recursos humans i ens va dir que no es podia fer perquè entrem en un període electoral", ha criticat.
 

Fins al moment, les màscares eren obligatòries en els centres i serveis sanitaris com a hospitals, centres de salut, clíniques dentals, centres de reproducció humana assistida, centres d'interrupció voluntària de l'embaràs i altres centres d'atenció especialitzada.
 

També s'havien d'usar en les farmàcies i en les residències, si bé en aquest últim lloc només era obligatòria per als professionals que treballen en ells sempre que estigueren en contacte amb residents i per als visitants quan es trobaren en zones compartides.
 

Fa quatre mesos, el 8 de febrer, Espanya va deixar de ser l'únic país d'Europa que mantenia l'obligatorietat de l'ús de les màscares en els transports públics. Aquesta mesura es va produir mesos després que ho aprovaren la resta de països del continent, si bé en molts es continuava mantenint la recomanació d'utilitzar-la en espais tancats i en transports públics amb la finalitat de previndre el contagi del coronavirus.
 

La retirada de les màscares en els transports es va produir quasi un any després que el seu ús deixara de ser obligatori en l'exterior, mesura aprovada el 10 de febrer de 2022, i uns mesos més tard (el 20 d'abril de 2022) que ja no s'utilitze en els espais interiors.
 

Ara, els espanyols també podran no usar la màscara en les farmàcies i en els centres sanitaris, alguna cosa que han hagut de fer durant tota la pandèmia de COVID-19. Amb la mesura aprovada aquest divendres pel CISNS, s'acaba quasi 'de facto' amb totes les restriccions que es van imposar amb l'esclat del virus fa ja més de tres anys.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
52.15.194.238

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.