Divendres, 18 de Octubre del 2024

Actualitzada Dijous, 17 de Octubre del 2024 a les 10:02:47 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dimecres, 14 de Juny del 2023
TEATRE

El Ball de Torrent serà declarat Be Immaterial de Rellevància Local

La comissió tècnica del Consell Valencià de Cultura es reunirà el pròxim 28 de juny per a estudiar l'expedient presentat per l'Ajuntament

El Ball de Torrent serà declarat Be Immaterial de Rellevància Local. La comissió tècnica composta per professors d'universitat i experts es reunirà el pròxim 28 de juny per a estudiar l'expedient presentat per l'Ajuntament de Torrent. "És una alegria per a Torrent", així de satisfeta s'ha mostrat la regidora de cultura i esports en funcions, Susi Ferrer, després de l'anunci. El procés va començar l'octubre de 2022 quan la corporació municipal va aprovar per unanimitat una declaració institucional per a iniciar aquest procés. El 13 de desembre d'aqueix mateix any la delegació de Cultura va presentar l'expedient i és ara sis mesos després quan s'ha conegut la notícia.
 

Segons la delegada de cultura en funcions, Susi Ferrer, "aquesta manifestació cultural compleix amb tots els requisits i els paràmetres que es demanen per la seua gran riquesa en aspectes com la narrativa i les diverses expressions musicals que conformen el Ball de Torrent, únic en la Comunitat".
 

El Ball de Torrent és una manifestació tradicional que combina la dansa, la música tradicional valenciana i la narració satírica. Té els seus orígens en el segle XVII. Concretament, alguns autors la situen en unes festes que es van celebrar a Torrent amb motiu de l'estada del virrei per a curar-se d'una malaltia.

 

Els personatges representats en el Ball són: els virreis, el presentador, l'alcalde, el sacerdot, el regidor, l'escrivà, l'agutzil, el macere, el barber, el gitano i la gitana. A més, el viatjant, els iaios, l'estudiantina, la baieta, els álcides, el dansador, els contrabandistes i el poble.
 

Aquest ball teatral i popular es desenvolupa en 3 parts diferenciades: El Repés, la Cavalcada i el Ball. Cal destacar que el Ball finalitza amb l'entrada dels contrabandistes i tots els personatges barallant-se, situació que ha donat origen a l'expressió “acabar com el Ball de Torrent”.

 

El símbol que representa aquest ball és la màscara. La indumentària tradicional i la música tenen un paper significatiu, representatiu del folklore valencià i concretament, la cultura torrentina. El Ball de Torrent s'ha interpretat en diversos actes cívics, polítics, eclesiàstics i festius en ciutats com València, Alacant, Aldaia, Castelló, Nules, Sogorb, Llíria, Sagunt, Xàtiva, Xixona i Terol.
 

Ferrer ha anunciat que el pròxim dia 30 de juny, el grup de ball l'Ú i Dos s'interpretarà el Ball de Torrent al pati rosa, al costat del col·legi de Mont-Sió. Aquesta activitat s'engloba dins dels actes del 775 aniversari de la Carta de Poblament de Torrent que van començar el mes de novembre passat.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.145.111.116

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.