Dijous, 28 de Març del 2024

Actualitzada Dimecres, 27 de Març del 2024 a les 17:54:08 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dilluns, 29 de Maig del 2023
INFRAESTRUCTURES

En marxa la primera planta de desnitrificació biològica a la Comunitat Valenciana

Està situada en Calicanto i permet aprofitar pràcticament el 100% de l'aigua captada dels pous i està dimensionada per a una capacitat de tractament superior als 600.000 m³ a l'any

Aigües de L'Horta posa en marxa la planta desnitrificadora dels Pous d'Horteta, la primera d'aquestes característiques construïda a la Comunitat Valenciana. Per mitjà d'aquesta instal·lació, es pretén millorar la qualitat de l'aigua de proveïment de les urbanitzacions de Cumbres de Calicanto i Montelevante. En funcionament des de dijous passat 18 de maig, membres del Consell d'Administració d'Aigües de l'Horta van visitar les instal·lacions al costat de diferents representants de les Associacions de Veïns de totes dues zones.

 

Una visita que va servir per a comprovar el seu funcionament
Durant la visita d'obra es va realitzar una breu exposició per part del Gerent d'Aigües de l'Horta, Salvador Santamaría; el tècnic director d'obra, Alejo Molina i el tècnic de l'empresa constructora Ingeobras, Luis Bandrés. En ella, es va demostrar que, malgrat el breu temps en funcionament, el contingut en nitrats de l'aigua tractada ja es troba en 44 ppm, per davall dels 50 ppm que estableix com a contingut màxim la reglamentació sanitària.
 

Les obres, iniciades el mes de desembre passat, s'han desenvolupat dins dels terminis previstos. No obstant això, a l'ésser un procés biològic, es preveu que la planta no estiga a ple rendiment fins dins de tres setmanes. Salvador Santamaría, ha explicat que "confien que durant el mes de juny, una vegada finalitzat el període de posada en marxa, l'autoritat sanitària realitze visites d'inspecció i el control pertinent i qualifique l'aigua de la zona de proveïment de Calicanto com a aigua apta per a consum humà".
 

Un procés biològic
Segons donen a conéixer des d'Aigües de L'Horta, el procés biològic de la desnitrificadora permetrà la remoció del contingut en nitrats de les aigües dels Pous Horteta, sense generar cap rebuig i, per tant, aprofitant pràcticament el 100% de l'aigua captada d'aquests pous. Tan sols es genera una fracció inferior a l'1% del volum tractat en el contrarentat de filtres que s'utilitzarà en el reg de la parcel·la.

 

Segons ha indicat Salvador Santamaría, gerent d'Aigües de l'Horta, "aquest factor diferencial del procés biològic ha sigut determinant a l'hora de seleccionar i dissenyar el tipus de tractament per part dels tècnics de l'empresa". La planta està dimensionada per a una capacitat de tractament superior als 600.000 m³ a l'any i capaç d'adaptar-se a la forta variabilitat de la demanda d'aigua dels disseminats Calicanto i Montelevante.

 

D'aquesta manera, "es garanteix en qualsevol condició la potabilitat de l'aigua tractada", afirma Santamaría. La planta, situada dins d'una nau de 130 m² de superfície, es troba totalment automatitzada i integrada dins del sistema de telecontrol i telecomandament d'Aigües de l'Horta. Consta d'un bio filtre on es produeix la reducció del nitrat (NO3) a nitrogen gas (N2) i un posterior filtre d'afinament de carbó actiu granular.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
54.198.45.0

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.