XAVI MARTÍ, CANDIDAT DE COMPROMÍS I CAP DE LLISTA DE LA COALICIÓ COMPROMÍS, UNIDES PODEM PER TORRENT I ESQUERRA UNIDA
Martí: "Anem junts per a donar veu a eixa part de la ciutadania torrentina sense representació en l'Ajuntament"
Xavi Martí és el candidat de la coalició d'esquerres que anirà a les eleccions aquest 28 de maig. Després de mesos de negociacions Compromís, Unides Podem i Esquerra Unida aniran junts en coalició per primera vegada en Torrent. Martí pertany a Compromís per Torrent i després de l'anunci de Pau Alabajos i Carme Silla de no repetir en llistes va fer el pas endavant. Economista de professió actualment treball com a assessor del grup en l'Ajuntament de Torrent des de l'any 2006. Ha treballat en l'empresa privada i va ser també inspector de serveis en l'Ajuntament de València.
Després d'aquests mesos complicats de Compromís, com està la situació en l'actualitat? Som una coalició i com en tots els partits hi ha punts de vista diferents i és el que ha passat. El problema va ser quadrar la llista dins de totes les sensibilitats que hi ha dins del partit i finalment es va arribar a un acord d'una llista com a Compromís i després fer l'altre pas per crear la gran coalició que hem presentat.
Com és a hores d'ara la relació amb Maria Jesús Herrada representant d'Iniciativa i que t'acompanya com a número dos? És una relació correcta i el fet d'haver arribat a un acord significa que hi ha hagut voluntat per les dues parts.
Per primera vegada Compromís concorre a unes eleccions locals en altres partits. Sí, ara en 2023 la Junta Electoral no deixa que apareguen el nom dels partits en coalició, només el nom del partit que legalitza la llista, però al costat de cada nom de la llista hem afegit el nom de cada partit.
Com varen ser les negociacions per arribar a aquest acord? Les negociacions varen començar a finals de gener de 2023, varen analitzar la situació i es varen adonar que part de la ciutadania en Torrent no tenia representació política i amb la barrera del 5% per obtenir representació municipal varen decidir anar junts per a donar a veu a eixa part de la ciutadania torrentina.
Com s'ha conformat el programa electoral? Hem treballat en equips i estarà a disposició de la ciutadania una vegada estiga aprovat per part de les assemblees dels grups polítics. La filosofia del nostre programa és crear un espai de convivència de gestió pública entre totes les etapes de la vida dels veïns i veïnes de Torrent perquè cada etapa de la vida té unes necessitats molt concretes que són les que ha de prestar l'Ajuntament dins dels serveis públics.
Els seus companys de llista han afirmat que faran costat a Jesús Ros per parar a l'extrema dreta, està d'acord Compromís després d'aquestes dues legislatures? Nosaltres el que tenim clar és que en l'any 2015 arribarem a un acord transparent i signat davant un notari. Quatre anys després i encara i tot que vàrem obtindre els mateixos resultats que Ciutadans, el govern de Jesús Ros va decidir pactar amb ells, un partit que des del meu punt de vista està més escorat a la dreta. I amb aquests precedents és la situació que tenim, no sabem qui farà costat a qui, però el que tenim clar són els antecedents i per a nosaltres i segons l'entorn de Ros no els agrada tindre'ns com a socis.
Però en 2015 sí que vos varen convidar a formar part del seu govern. En aquell moment veníem de 8 anys de Partit Popular i en eixos moments no sabíem com volia gestionar Jesús Ros l'Ajuntament, i per això arribarem a aquest acord programàtic també amb Guanyant per Torrent i pensàrem que era millor per a Torrent fer un acord i donar suport a Ros sempre que es complira l'acord signat i ja en 2019 va ser Jesús i el seu entorn el que no optaren per nosaltres més enllà del Partit Socialista.
Ha sigut una legislatura complicada? Ha tingut clar obscurs, començà d'una manera molt relaxada i en l'últim any i mig s'ha accelerat tot. Com ara el Pla Ficus que és com un llibret de falla d'última hora i que ningú em malinterprete per favor. El 70% dels projectes que hi ha en eixe llibret no estan en les mans de Torrent.
Està en procés de licitació el servei de neteja viària molt criticat pel seu partit en aquesta legislatura. És un contracte de vora 121 milions d'euros. Ja el passat contracte es va signar poc abans d'eleccions en 2007 per part del Partit Socialista originàriament per 4, 4 milions d'euros i ara es pot vore en la liquidació de 2021 que aquesta multinacional ha liquidat en drets reconeguts 8,2 milions d'euros. I ara són 121 milions, ara d'ací a 14 anys que seran 140, 150? Estem parlant del 14% de tot el pressupost de Torrent que s'emporta una empresa privada. Tal volta creant una gran empresa pública eixiria més econòmic?
També s'ha analitzat el servei d'aigua que finalment una comissió va determinar que continuar sent de gestió mixta. Es varen presentar dos informes, un d'ells d'una empresa privada elegida pel govern i un segon informe demanat per la interventora del consistori perquè no veia clar alguns aspectes del primer informe i eixe segon informe es parla d'una sèrie de punts que s'han d'aclarir, alguns s'han aclarit i altres no. I eixe informe va anar al ple i es va aprovar en els nostres vots en contra. Tornem a no tindre uns beneficis que se'n van a una multinacional i que no es queden en Torrent. Un exemple proper és el de Sueca amb un servei públic on l'aigua costa tres vegades menys que en Torrent. Un altre és la ciutat de París on l'aigua la gestionava una empresa francesa propietària d'Hidraqua i que ha remunicipalitzat el servei.
Normes de participació
Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.
Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.
La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa
Normes de Participació
Política de privacitat
Per seguretat guardem la teua IP
3.135.214.139