Divendres, 19 de Abril del 2024

Actualitzada Dimecres, 17 de Abril del 2024 a les 10:35:06 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dimarts, 14 de Març del 2023
SANITAT

Sanitat activa un servei d'avisos al mòbil quan cada pacient retira en la farmàcia la medicació receptada

Es tracta d'una millora en l'APP GVA+Salut que emula el sistema que usen els bancs per a alertar de la retirada de diners en efectiu o de pagaments

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha activat una nova funcionalitat en l'aplicació GVA +Salut perquè els i les pacients reben un avís en el telèfon mòbil quan retiren en l'oficina de farmàcia la medicació que tenen prescrita.
 

El sistema busca optimitzar la seguretat en la dispensació de fàrmacs, i emula el mecanisme d'alertes que les entitats bancàries ofereixen als seus clients perquè puguen estar informats en temps real de l'estat dels seus comptes, últims moviments, retirades d'efectiu en el caixer o pagaments amb targeta, per posar diversos exemples. La millora s'alinea amb altres funcions que ja estan operatives en l'aplicació amb l'objectiu de fomentar l'autonomia i responsabilitat de la ciutadania i contribuir a l'ús adequat dels medicaments i productes sanitaris.
 

En concret, l'APP ja incorpora informació sobre els tractaments que el pacient crònic té disponibles en la farmàcia, les seues pròximes receptes i l'històric de les dispensacions efectuades, perquè la persona interessada puga fer un seguiment de les dates i oficines farmacèutiques on ha adquirit cada medicament.
 

La mecànica per a retirar el tractament en la farmàcia continua sent la mateixa: continua vigent la recepta electrònica, de manera que n'hi ha prou amb presentar la targeta SIP, no és necessari portar la fulla impresa amb el codi de barres (encara que existeix la possibilitat d'imprimir-la si la persona vol).
 

A més, des de 2019, les receptes que es generen en prescriure un tractament per a un pacient crònic no tenen caducitat. D'aquesta manera, la persona pot retirar la medicació de la farmàcia quan la necessita, sense haver d'estar pendent del calendari. Abans d'aqueixa data, en prescriure un tractament, es generava informàticament la quantitat de receptes necessària per a cobrir el període planificat pel metge, amb unes dates predeterminades per a la seua retirada en la farmàcia.

Aquesta circumstància obligava la ciutadania a estar pendent del calendari, la forçava a retirar la medicació en unes dates concretes i, si no utilitzava tres receptes de manera consecutiva, el tractament es cancel·lava. En aquell escenari, el pacient no era autònom per a la gestió de les seues necessitats, al mateix temps que existia el risc d'acumular medicaments en els domicilis.
 

Les mesures adoptades per a revertir aqueixa situació i fomentar l'ús òptim dels medicaments han permés contindre el creixement de la despesa farmacèutica en recepta en la Comunitat Valenciana, però sense retallar l'activitat ni les prestacions, ja que, al mateix temps, s'ha aconseguit un increment del nombre de receptes prescrites i una reducció del cost per recepta.
 

En termes quantitatius, l'any passat, la quantitat de receptes es va incrementar un 7,4% (122.316.422 receptes) amb una despesa mitjana d'11,69 euros/recepta, un 2,34% inferior a la despesa mitjana de 2021 (11,97 euros). En altres paraules, s'ha facilitat la prescripció i la prestació al pacient, amb un creixement en el nombre de receptes, però s'ha frenat l'augment de la despesa de manera notable, i aquesta gestió eficient contribueix a la sostenibilitat del sistema.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.133.152.95

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.