Dijous, 25 de Abril del 2024

Actualitzada Dimecres, 24 de Abril del 2024 a les 13:37:18 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dimecres, 15 de Març del 2023
FALLES 2023

Les falles de Torrent cremaran enguany al voltant de 500.000 euros

Les 29 comissions han gastat enguany 501.000 euros en les falles de 2023, quan en l’any passat va ser de 698.000 euros, un 29% menys

La capital de l’Horta Sud es prepara per a la batalla artística ple de qualitat i sàtira, però ho fa amb una baixada de pressupostos després de l’exercici excepcional anterior, marcat per l’ajuda postcovid als artistes fallers, on Torrent van plantar les falles més cares de la història al destinar un any i mig a esta partida. La secció especial de 2023 la formen un total de sis falles amb un pressupost mínim de 21.000 €, mentre que en 2023 el llindar per passar especial havia de superar els 32.500€. Així finalment, les falles que competiran per ser la millor de Torrent este exercici són:

 

La falla Ángel del Alcázar torna a la secció d’or després de la seua baixada a segona per la crisi de la covid. Enguany renova amb forces a Vicente Herrando que plantarà la seua falla número 32 en aquesta demarcació amb l’obra “Oriental i tal” on l’orient passa pel filtre de la crítica local.  Antoni Pardo intenta revalidar el seu primer premi per tercer any consecutiu amb la seua dupla SacabutxArt i un “Mutis pel foro” amb el qual presenten una composició vertical de caps i una forta crítica local centrada en el teatre. Ramón y Cajal intentarà aconseguir l’or amb la incorporació del nouvingut a les falles de Torrent, Ernesto Cimas i el seu “Tropical” plena de color, risc i ocells exòtics.

 

La falla Avinguda fitxa a una altra nova incorporació a Torrent com és aposta en solitari de Pau Soler i la seua falla africana “Massa-i-ken-hi-ha”. La falla de la Plaça també incorpora al José Miguel Gasent a l’alta competició d’or amb l’obra “Voler és poder”, ambientada en una partida d’escacs huitcentista. La falla Cronista tanca la classificació amb Chucky i la seua “New Flame” un projecte que parla d’igualtat i integració a través de diferents estils de música.

 

En secció primera destaca la falla de la moda dels SacabutxArt per a Sant Roc, on intentaran revalidar el seu tercer premi consecutiu en la demarcació. No s’ho posarà fàcil Lope de Rueda i l’aposta oriental de Martínez Vello amb un remat d’un sultà i uns micos amb risc i disseny fresc.

 

Destaca també el paper dels Palacio i Serra en la categoria segona per a Reina Sofia, on han guanyat el ninot indultat de totes les categories, amb la seua al·legoria a Mary Poppins i el seu lema “Pels núvols”.  En esta secció val la pena contemplar el treball de Joan Torres per a Nicolau Andreu i el seu Falleret de Plom, així com l’aportació més trencadora d’enguany: la de Fede Alonso per a Sant Valerià, amb “Torrent, 1923-2023”, una recreació de la falla del centenari del carrer Cambrils i la forta crítica local.

 

En secció tercera arriba nou a Camí Reial Manu Pons, amb “Mèxico bonic” que competirà amb el clàssic Salvador Espert en El Molí, i la seua “Inseguretat ciutadana” i la proposta del torrentí, David llopis, per a Santa Llúcia amb dones torrentines.

 

Premi Crítica Local

Ja són 12 anys de concurs, cal recordar que la desena edició es va celebrar amb les falles de setembre de 2021 després de la suspensió de les festes en març de 2020. El premi ha guanyant en presència i importància en el mon faller amb la participació de més comisions falleres. Un any més es sumen Nou Torrentí i Tele Torrent com a patrocinadors.

 

També comptarà este premi amb la presència com a jurat de altres mitjans de comunicació com que informen de l’actualitat torrentina com ara Las Provincias, HortaNoticias, NouHorta,  Tele Torrent i El Meridiano a més de representants polítics de les formacions amb representació municipal com ara Partit Socialista, Partit Popular, Compromís, Ciudadanos i VOX.  Poden presentar-se a esta convocatòria totes aquelles comissions que planten monument a Torrent, amb escenes dedicades a la crítica política, social, cultural, esportiva o econòmica que mostren crítiques de caràcter local o municipal social, política o cultural.

 

Infantil variada, didàctica i atrevida

La part més cridanera de la classificació de falles ha sigut la categoria especial infantil. Enguany competixen nou falles, un fet insòlit, degut a la baixada de pressupostos. Per a 2023 les falles infantils han baixat 45.000 € respecte 2022. Este fet en comparació amb la resta de seccions ha fet que el tall per a formar part només siga 4.500 €, mentre que en les falles de 2022 per a ser d’especial infantil havien d’invertir 9.430€ en avant. 

 

La categoria infantil es presenta especialment interessant amb el duel del també nouvingut artista alacantí Sergio Gómez i la seua falla “Don fallini” per a la Plaça, els “Aventurers” de Vicente Gomar per a Antoni Pardo i la creativitat d’”Imagina” de Grego Acebedo per a Cronista. Rubén Arcos torna a plantar a Torrent en la falla Ramón y Cajal amb “Construint el futur”, mentre que Xavi Ureña viatja al passat amb “Lliure” per a fer un repàs a la Grècia clàssica en Avinguda.

 

 

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
18.223.172.252

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.