Dissabte, 20 de Abril del 2024

Actualitzada Divendres, 19 de Abril del 2024 a les 13:17:30 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Divendres, 10 de Març del 2023

La falla Sant Valerià presenta en el llibret l’origen de les falles de Torrent i el centenari de Cambrils, 1923

La comissió presenta un viatge en el temps amb tres volums vintage que reproduixen l'estètica d’inicis de segle amb disseny de Vicente Luján i edició de Samarucsg

La falla Sant Valerià va presentar en el Museu Comarcal de l’Horta Sud el seu llibret de 2023, centrat en els orígens de les falles de Torrent, des dels primers pallassos i manifestacions de foc, amb la primera falla de 1900 i la segona falla documentada en 1923 i de la qual conservem el primer esbós. Totes estes manifestacions van sorgir al carrer Cambrils, actual Mare de Déu de l’Olivar i popularment conegut com el carrer del Pi. La falla ha comissariat, junt amb la COMFET, la Junta Local i l’Ajuntament un programa cultural per celebrar esta efemèride que conclourà en falles amb la reproducció del cadafal de 1923. Per al disseny del llibret s’ha investigat en l'estètica vintage dells llibrets d’esta dècada i s’ha concretat en tres volums: una reproducció del que seria el suposat facsímil del llibret de 1923, una reproducció del primer llibret de 1928 i la part infantil i protocolaria que seguix la tendència de les enciclopèdies escolars. El disseny és obra de Vicente Luján (Lujan Estudio) i la maquetació de Samarucsg. Este llibret ha guanyar el premi de millor portada, així com el de millor investigació i el segon premi de Junta Local. 

 

Així el monogràfic centrat en la història dels orígens de les falles de Torrent compta amb l’article “HISTÒRIA DE LA FALLA DE TORRENT DEL CARRER CAMBRILS DE 1923”, d’Aitor Sánchez Collado. Un altre article se centra en la toponímia del carrer “CAMBRILS 1923, ELS NOM DEL CARRER”, de Salvador Ciscar Juan, qui també escriu sobre “LA PIROTÈCNICA EN EL TORRENT DE 1923”. Des del punt de vista patrimonial, es parla de “L’ARQUITECTURA DEL CARRER CAMBRILS AL VOLTANT DELS ANYS VINT DEL SEGLE XX”, obra de Tomàs Roselló Jaunzarás. Per la seua banda, Jorge Sánchez Antúnez fa una crònica social, cultural, política i esportiva de la ciutat en 1923.  Manolo Sanchis se centra en la crònica de València ciutat, amb especial interés de la Coronació de la Mare de Déu dels Desamparats i les carrosses especials que la van artistes fallers. Joan Castelló i Iván Esbrí se centren en “FALLES FACSÍMIL: EL PASSAT DUT AL PRESENT”, referides a falles que s'han reproduït al llarg dels anys. Per últim, Miguel Àngel Gascón Rocha ens parla d’”EL POETA DE L’HIMNE DE LA CORONACIÓ” i les seues vinculacions amb els jocs florals de Torrent. 

 

El volumen dedicat a la part infantil es planteja com un Escape Room on els infants han de resoldre unes proves interactives per aprendre sobre la premsa, la música, el cinema, l’escola i la literatura infantil i juvenil dels anys vint, a càrrec de Carlos Jordan i Elvira Puerta. Les explicacions de la falla gran corren a càrrec d’Arturo García Gil, amb guió de Robert Gómez, Ferran Martínez i membres de la comissió que han ficat veu a les il·lustracions de Lydia Sánchez; i la infantil a càrrec de Rober Gómez Samblás. El treball conclou amb versos de Gema López i microrelats de Isa Rubio. 

 

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
18.217.92.102

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.