Dijous, 28 de Març del 2024

Actualitzada Dimecres, 27 de Març del 2024 a les 17:54:08 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dimarts, 21 de Febrer del 2023
MÚSICA

Una exposició i un llibre commemoratiu recorren els 50 anys de història de la Unió Musical de Torrent

L'entitat inaugura dijous 23 de febrer en la seua seu social una exposició que arreplega objectes, fotografies i material sonor fonamentals per a entendre la història d'aquesta societat musical referent en el panorama musical valencià

L'entitat inaugura dijous 23 de febrer a les 19:30 hores en la seua seu social una exposició que arreplega objectes, fotografies i material sonor fonamentals per a entendre la història d'aquesta societat musical referent en el panorama musical valencià. En el mateix acte es presentarà el llibre “IN CRESCENDO”: 50 ANOS DE UNIÓ MUSICAL DE TORRENT (1973-2023) escrit per Jorge Sánchez Antúnez junt al dissenyador gràfic i maquetador Eugenio Simo Ortí.

 

L'exposició, situada en diferents espais de la seu de la Unió, es podrà visitar fins al 3 de març i el llibre es pot adquirir en la pròpia Unió. En el marc del seu 50 aniversari, la banda simfònica participarà en juliol en la Secció d'Honor del Certamen Internacional de Bandes Ciutat de València i en el Certamen de Bandes de Música de Secció Especial de la Diputació de València. La Unió Musical de Torrent va nàixer al febrer de 1973 després de la fusió de la Banda de Música Patronat de la Joventut Obrera i l'Associació Musical La Clàssica de Torrent

 

La Unió Musical de Torrent continua commemorant els seus 50 anys d'història i en aquesta ocasió ho fa a través d'una exposició d'objectes i material sonor i un llibre que recorre aquestes 5 dècades d'activitat musical, artística i social. Així, dijous 23 de febrer a les 19:30 hores tindrà lloc la inauguració oficial de l'exposició i la presentació del llibre “IN CRESCENDO”: 50 ANOS DE UNIÓ MUSICAL DE TORRENT (1973-2023) amb la presència del seu autor, Jorge Sánchez Antúnez al costat del dissenyador gràfic i maquetador de la publicació Eugenio Simo Ortí.

 

L'exposició reuneix objectes restaurats, fotografies i material sonor recuperat pels membres de la Unió Musical de Torrent que constitueixen una mostra de la trajectòria de la Unió. Una bandera de 1933, pergamins de la participació en certàmens, fotografies d'innombrables actuacions, vestits de músic dels anys 70, instruments de llautó, enregistraments de la participació de la banda en certàmens històrics en la plaça de Bous de València, etc. són algunes de les joies que es podran visitar en diferents espais de la seu de l'entitat situada en l'avinguda del Vedat, núm. 21 fins al pròxim 3 de març i en horari de 9 del matí a 9 de la nit.

 

Quant al llibre, l'autor, Jorge Sánchez Antúnez fa un recorregut pels orígens, consolidació i desenvolupament de la Unió Musical de Torrent fins a l'actualitat amb testimonis de persones significatives que van viure l'origen de l'entitat o moments especialment rellevants per a la seua evolució. La publicació inclou una important part gràfica a càrrec del dissenyador Eugenio Simo Ortí que també ha maquetat el llibre que desitjaran tenir tots els seguidors de la Unió en particular, i en general, qualsevol interessat en la història de les societats musicals valencianes.

 

Per al president de la Unió Musical de Torrent, José Plaza, “tant visitar l'exposició com llegir el llibre del 50 aniversari ens permet reviure records, emocions, mirar al passat i valorar encara més si cap el treball que van desenvolupar els que ens van precedir en la Unió Musical de Torrent, especialment en alguns moments més complicats. I al mateix temps ens anima a continuar treballant per a continuar engrandint la història d'aquesta entitat que per a nosaltres és una gran família que no volem que deixe de créixer. Així que també esperem que tots aquests actes que estem celebrant serveixen perquè moltes persones se sumen al nostre projecte i seguim endavant”.

 

El repte del Certamen Internacional

Des del punt de vista artístic, la banda simfònica de la Unió Musical de Torrent treballa des de principis d'any per a preparar la seua participació, al juliol de 2023, en el Certamen internacional de Bandes Ciutat de València. Un esdeveniment per al qual, per primera vegada en la història de la societat, s'han encarregat dues obres a dues dels millors compositors del panorama internacional com José Suñer Oriola i Francisco José Martínez Gallego. En el mateix mes de juliol la banda simfònica també participarà en el Certamen de Bandes de Música de Secció Especial de la Diputació de València 2023.

 

Un intens 2022

Totes aquestes propostes venen a complementar l'ampli programa d'activitats que des de juny de 2022 està duent a terme la Unió Musical de Torrent i que va començar amb un concert d'inauguració del 50 aniversari a càrrec la seua banda simfònica dirigida per Frank de Vuyst en la plaça de l'Església i en el qual es va presentar el disc dedicat a qui fora el seu director fundador, Mariano Puig Yago.

 

Després d'aquest concert d'inauguració, les activitats van continuar de manera quasi ininterrompuda. Entre les innombrables actuacions figuren la XXII edició del Festival Coral, el FORUMT, el festival Torrent a dos bandes, la clausura del Festival de Jazz Ciutat de Torrent amb l'espectacle Kiko Berenguer Freedom Symphonic al costat de la banda simfònica UMT o el concert de sarsuela de la mà de la Jove Orquestra Simfònica i la Coral Polifònica, acompanyades dels solistes Pascual Andreu, Saray García, Belén Roig i David Asín. Després de l'estiu, l'entitat va continuar la programació, destacant especialment l'acte de Presentació i Exaltació de la Musa de la música per a l'exercici 2022-2023 Marta Bermell Morera.

 

Aquest any a més, el concert de Santa Cecilia, commemoratiu del 50 aniversari, va ser especialment rellevant, ja que durant el mateix se li va fer un homenatge al compositor Arturo Márquez, que va assistir a l'esdeveniment, i va comptar amb un altre convidat d'excepció: el reconegut solista veneçolà Pacho Flores. Una vetllada inoblidable magistralment dirigida per Frank de Vuyst en la qual, com cada any, es va donar la benvinguda als nous músics de la banda i que va servir per a tancar la XLVI Setmana Cultural.

 

50 anys d'història

La Banda Simfònica Unió Musical de Torrent és una banda jove. La seua fundació data de febrer de 1973 quan es van fusionar la centenària Banda de Música “Patronat de la Joventut Obrera” i l'Associació Musical “La Clàssica” de Torrent. Va ser el seu Director-Fundador Mariano Puig Yago. Després de la seua defunció, a l'octubre de 1978, es va fer càrrec de la direcció Enrique Andreu Romero.

 

Al setembre de 1981 es contracta com a Director a Francisco Idilio Gimeno Martínez i en octubre de 1996 es va fer càrrec de la Banda Manuel Enguídanos Cotanda. Després de la seua defunció, al març de 2011 es va fer càrrec de la direcció José María Ortí Soriano. Des de març de 2014 Frank de Vuyst és el Director Titular i Director Artístic.

 

Són ja famoses les Setmanes Musicals que organitza aquesta Societat anualment amb motiu de la festivitat de la Patrona de la Música, Santa Cecilia, havent actuat en elles els millors concertistes actuals i grups de cambra d'Espanya i internacionals.

 

Actualment aquesta Societat compta, a més d'amb la Banda Simfònica, amb una Banda d'Iniciació, Banda Juvenil, Orquestra d'Iniciació, Orquestra Simfònica, Coral Jove, Coral Polifònica, Big band, així com amb un quartet de saxos, quintet de clarinets, grup de metalls i grup de percussió que realitzen nombroses actuacions.

 

La inquietud de la Unió Musical de Torrent per la música i l'ensenyament li va portar a organitzar un curs d'estiu, pioner a Espanya, que en 2022 amb el nom de “FORUMT d'Interpretació i Perfeccionament Musical Ciutat de Torrent” ha celebrat la seua XXXIX edició. En 2015 la banda simfònica va obtenir el Primer Premi i Menció d'Honor en el Certamen Internacional Vila d'Altea. Des de l'any 1991 participa en la Secció d'Honor del Certamen Internacional de Bandes de Música de València, havent obtingut sis primers premis.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.91.8.23

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.