Dijous, 28 de Març del 2024

Actualitzada Dimecres, 27 de Març del 2024 a les 17:54:08 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Divendres, 30 de Desembre del 2022

Plans per a Nadal? Ruta de Pesebres torrentins 2022

Vos proposem, com cada any, una ruta pels pesebres que pots visitar durant aquest Nadal, amb els seus horaris d'obertura i ubicació.

Torrent presenta alguns atractius gratuïts per a poder gaudir amb els més xicotets de la casa i en família. La capital de L'Horta Sud compta amb una llarga tradició en el muntatge de pesebres per Nadal, amb una associació de betlemistes que cada any convoca un concurs. Per als amants d'aquestes obres d'art vos fem una ruta pels pesebres públics que pots visitar.

[Img #13161]

Pesebre monumental parròquia de l'Assumpció (Situat en l'altar)
Des de l'any 2020 els fidels de la parròquia, concretament un grup de joves voluntaris, s'encarreguen d'ambientar un gran Betlem monumental, situat en el mateix altar. El primer estava inspirat en l'estil dels muntatges napolitans i en aquesta edició han optat per una escenografia natural, en mig de muntanyes i grutes. La gran part del darrere està feta amb paper i suro i el centre de l'altar l'ocupen les figures de la sagrada família, a grandària natural. El conjunt ocupa més de 9 metres d'ample i està adornat amb ambientació vegetal, arbres i flors que completen l'escena amb una gran espectacularitat. La part superior compra amb més de 20 estreles de paper que il·luminen el camí de Betlem. 

Naiximent amb missatge de la parròquia Dominics 

Per tercer any, la parroquia Domincs de El Vedat planta el seu Betlem "faller", obra de l'artista Fede Alonso, artista de Cullera i que planta falles a Sant Valerià i a Poble Nou. El 2020 van crear un Naiximent homenatge als artistes fallers, que patien per la falta de treball i als serveis essencials com ara el personal sanitari en plena pandèmia: Protecció Civil, Policia Local de Torrent, representats per diverses màscares repartides per tot el monument. L'any passat van un homenatge a la Palma i als veïns afectats per la catàstrofe del volcà. Enguany el seu missatge és clar: un gran colom de la pau cobreix el Naiximent, envoltat de paraules Paz, Pau, etc. en refèrencia a la guerra d'Ucraïna.

 

[Img #13151]

Betlem a la Casa Museu de la Setmana Santa

Després de la pandèmia la setmana Santa torrentina recupera la tradició de muntar el seu gran Betlem monumental. Amb una superfície de més de 7 m, els voluntaris de les germandats de Torrent col·loquen amb molta estima este gran Betlem monumental que es pot vore a l'interior de la casa museu. En paral·lel, les germandats també han col·locat els seus tradicionals naiximents de manualitats davant dels passos de la setmana Santa torrentina. Ubicació: C/Ramiro de Maeztu, 14. Horari: Dissabtes: D'11.00 h a 13.00 h i de 17.00 h a 19.00 h. Diumenges: D'11.00 h a 13.00 h

 

Els PlayMòbils tornen a Betlem
Per tercer any torna la mostra de diorames de Playmobil a Torrent. Fins al pròxim 7 de gener la ciutadania podrà gaudir d'una increïble exposició de diferents temàtiques, com per exemple la ciutat de Betlem i el miracle del xiquet Jesús. La mostra també alberga un mercat ambulant amb originals peces de col·lecció per a tots els gustos. Horari de visita:  Dilluns, dimecres i dijous: de 9 a 14h. Dimarts, divendres i dissabte: de 9 a 14h i de 17 a 20h.( 1 i 6 de gener tancat). 31 de desembre i 5 de gener obert en horari de matins.

 

[Img #13159]

Associació de Betlemnistes a la Casa Museu de l'Horta Sud

Torna el Betlem Tradicional al Museu Comarcal de l'Horta Sud, gràcies a l'Associació de Betlemistes de Torrent. Enguany han instal•lat un betlem de casa, en el menjador, on trobareu les escenes principals, emmarcades en un context tradicional.  Podeu visitar-lo al carrer Mare de Déu de l'Olivar, 30. Horari: de dimarts a dissabte, de 10 a 13 hores i els dimecres de 17 a 20 hores.


Betlem Cercle Catòlic de Torrent 

Com és tradicional la seu social del Cercle Catòlic de Torrent també instal•la el seu Betlem tradicional amb escenes fidels a la realitat històrica, obra de la família Nemesio. Amb la cita del Papa Francisco de 2015 "El pesebre nos dice que Él nunca se impone con la fuerza" conviden a visitar-lo en el seu horari habitual de la cafeteria. Avinguda al Vedat, 25. Primera planta. 
 

Naixement municipal a la Casa de la Culturai
La Casa de la Cultura de Torrent alberga en el seu interior el naixement que tradicionalment s'instal·lava amb anterioritat a 2015 en el ficus de l'Avinguda. Aquest naixement roman obert al matí i a la vesprada, en l'horari que roman la biblioteca oberta. El Betlem es visita des de la porta i està ambientat amb fil musical de nadales i il·luminació. plaça major. Horari: dilluns a dissabte, de 9 a 20.30 h. 

 

Betlem tradicional del começ Mare de Déu de l'Olivar 

Els que ja tenen una edat recorden com parada obligatòria en Nadal el comerç d'electricitat "VICENTE ANDREU CAMP. Materiales y Aparatos Eléctricos", al número 19 del carrer Mare de Déu de l'Olivar, on en el seu aparador es poden contemplar diferents escenes amb llum i moviment: tot un clàssic del Nadal Torrentí. Sense horari: es pot vore en el seu aparador. 


[Img #13148]

Betlem al Centre Comercial Las Américas
Enguany se sumen a esta ruta de gran betlems el situat al rebedor central del Centre Comercial Las Américas.
Esta gran obra és creada per Pepe Baviera i Eugenio Carratalà. La seua disposició és en forma d'una gran "X" i se centra en la part hebrea, amb construccions típiques i fins i tot un llac amb vaixells. A més està al costat d'un mercat tradicional que també podeu recórrer. Horari de visita: De dilluns a dissabte, de 9.30 a 21.30 hores. 

 

[Img #13166]

"ArBrETLEM" solidari realitzat per la falla Sant Valerià

Enguany els fallers de Sant Valerià tornen a sorprendre amb un Betlem sota el el nom d'ArBrETLEM; els membres de la comissió animen a viure una experiència sostenible, solidària i nadalenca: la natura conta els passatges bíblics amb materials naturals, com ara més de mil bellotes recopilades de terra pels propis fallers, branquetes d'arbres, anous, pistatxos i fulles seques. Al casal també es pot contemplar un diorama del Naiximent dins d'una maleta i que ha guanyat el primer premi de les falles de Torrent en esta modalitat. El Betlem es pot visitar al casal de la comissió, al Carrer l'Horta, 29, dilluns a divendres de 18.30 a 20.30 h.  Els fallers animen com cada any a la seua campanya solidària d'arreplega d'aliments, amb un quilo de menjar no perible que donaran a Caritas de la Sagrada Família. 

 

Betlem manxec a Camí Reial 

La falla Camí Reial ha guanyat el 1r premi de Betlem tradicional de les falles de Torrent. La comissió ens convida a fer un viatge a la Manxa, on podem vore les tradicionals construccions, cases, cultius de gira-sols, la verema, molins de vent i un especial homenatge al Quixot i Sancho. Horari: de vesprades de dilluns a divendres. 

[Img #13164]

Betlem de pinyes de la falla Cronista i "Avatar" a la falla Plaça de la Concòrdia
La falla Cronista ha elaborat uns pesebres de manualitat. Es tracta d'una composició original realitzada a base de pinyes vestides,  de manera, on es poden contemplar diferents escenes tradicionals, com a la visita dels Reis Mags, els pastors, un estable, etc. El Betlem es pot visitar en el Casal de la comissió a les vesprades de 18.30 a 20.30 H. (C/ Cronista Vicent Beguer Esteve, 1 i 2). 

Per la seua banda, la falla Plaça de la Concòrida ha realitzat un Betlem en Pandora, el planeta que inspira la pel•lícula Avatar. Els ninots de jugues d'acció s'han reconvertit en els personatges blaus tradiconals del Betlem. El casal està obert en horari de vesprada.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.239.119.159

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.