Dimarts, 16 de Abril del 2024

Actualitzada Dilluns, 15 de Abril del 2024 a les 12:26:12 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dilluns, 01 de Agost del 2022
FESTES

La Gran Entrada Cristiana i Mora congrega més de 12.000 persones

La gran desfilada, conformat per 12 filaes i 12 comparses, va tornar a omplir de color, música i tradició els carrers de la ciutat  

La ciutat de Torrent va viure divendres passat un dels moments més assenyalats del seu calendari festiu amb la celebració de la Gran Entrada Cristiana i Mora, que va tornar a omplir de color, música i tradició els carrers de la Capital de l'Horta Sud, on es van congregar més de 12.000 persones per a gaudir de la desfilada de les 12 filaes i 12 comparses de la ciutat des de la parròquia de Mont-Sió fins al col·legi Trinitàries. 

 

L'acte va començar amb l'espectacular desfilada del bàndol cristià, que va descendir pel carrer del ‘Convent’ al ritme de les marxes cristianes i sota el lideratge de l'alferes de la filà Guardians, Ramón Almerich, i el capità de Contrabandistes, Nicko Magán, qui es va mostrar visiblement emocionat quan la comitiva cristiana va arribar als peus de la Torre. Nicko i la seua família (els favorits) anaven damunt d'una carrosa i vestits de gal·la per a l'ocassió, amb la seua inseparable "capitana", una navalla tallada en fusta amb elements com la torre, el bandoler i el trabuc. Reme Ortí ha sigut l'encarregada de dissenyar els vestits. Fa tres anys es van posar en contacte amb ella i a causa de la pandèmia han tingut temps de millorar-ho i perfeccionar-ho: “tot aquest temps d'espera m'ha servit per a perfeccionar-lo i agafar perspectiva, sobretot en el vestit dels més xicotets, Nicko i Sara que al final llueixen unes rèpliques dels dels seus pares”.

El secret del capità cristià
Per al conjunt s'han utilitzat 15 metres de vellut negre, brodats en plata, que han sigut enriquits amb aplicacions metàl·liques i ferros que aporten relleu al teixit. Al seu torn s'han incrustat 3000 cristalls de Swarovski que aporten riquesa i llum a tot el conjunt. Els brodats s'han realitzat de manera artesanal, aplicats a mà, igual que les incrustacions i brodats en pedreria. Volants, puntes i tuls han sigut la nota dominant sense privar-se de detalls taurins, com les muscleres o les borles goiesques. “Nicko tenia molt clar els paràmetres en els quals anàvem a treballar, intentant seguir la línia del vestuari contrabandista. El color negre va ser clar des del principi igual que el roig, que aporta pinzellades de llum, a través dels complements, sobretot se't pretenia ser fidel a l'estil de la filà.”

Per a la realització dels dissenys la dissenyadora va fer un estudi molt profund dels vestits de toreros i contrabandistes, tal com conta, “Volíem plasmar un estil flamenc i diferent de l'anterior capitania”, que també va realitzar Reme fa 14 anys per a Diego i Pilar. La dissenyadora torrentina ha confeccionat també altres dos vestits al capità per a les trabucàs amb un estil de vestit de muntar, igual que faixins, perneres, capelines i mantes morellanes.

 

Elegància en l'entrada Mora

Igual de vistosa va ser la segona part de la desfilada protagonitzada pel bàndol moro, que va marxar sota les ordres de l'alferes de la comparsa Almoràvits, Eduardo García, i el capità de Alfaquies, Vicent Soler, qui va estar acompanyat d'un esplèndid i sensacional ostentació durant tot el recorregut fins al col·legi Trinitàries. En el boato del capità no van faltar la favorita, la seua filla, que anava sobre una gran carrossa que simulava un escorpí i darrer d'ella un gran  ballets, que representava a una gran serp en diferents seccions: ulls, moviment i les cobres finals. Per donar pas a l'entrada del gran capità. 

La última escena del boato va comptar amb una enorme catifa que anava desplegant-se des de Mont-Sió fins Trinitàries al seu pas. Unes ballarines de l'harem obrien pas a la parella del capità i finalment el Vicent Soler arribava comandant les seues tropes muntat a cavall, amb una llarga capa i brodats en àrab. Soler va lluir el casc de guerra que ha mostrat durant totes les festes patronals. El castell de focs al pas per la torre i els últims metres de recorregut van concloure una entrada que va durar més de 6 hores. Al voltat de les 2 de la matinada es ficava punt final. 

D'aquesta manera, els veïns i veïnes de Torrent es van acomiadar dels Moros i Cristians fins l'any vinent, posant, així, el fermall d'or a les seues festes patronals.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.17.28.48

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.