Divendres, 19 de Abril del 2024

Actualitzada Divendres, 19 de Abril del 2024 a les 10:34:58 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Divendres, 29 de Juliol del 2022
MOROS I CRISTIANS

Federació ajustarà la volta a la Torre en l'Entrada de Moros i Cristians

L’entrada dels Moros i Cristians o “Baixà”va canviar de recorregut en 2019 amb esta modificació

La volta a la Torre ajustarà el seu recorregut per a fer-ho més estret, després de la primera experiència en 2019 d’envoltar la Torre. La valoració dels festers va ser molt bona a pesar de les incógnites que presentava i en la reunió després de Festes de 2019 la Junta Directiva va ratificar el canvi, encara que es va dir que era necesari ajustar l’amplaria per a sentir més a prop a la gent en el pass per la Torre. Eixa modificació i també el de la tribuna, que va quedar desplaçada, i ara es deixarà a les portes del nou mercat, com es va presentar per Cides en la proposta original.

 

El primer recorregut de la Gran Entrada Mora es va donar fa molts anys. A Torrent cal trobar l’orige d’esta particularitat en el germen de la pròpia festa. Quan els clavaris del Sants de la Pedra de 1988 van decidir fer una entraeta, assessorats per amics de Benigànim (companys de Mestalla). En la primera entrada només desfilaren un centenars de persones, dels quals 15 eren de Torrent (calvaris i amics) i 70 persones de Benigànim, entre esquadres, ballarines i els Cristians, que venien de Paterna.

 

Els clavaris trobaren la subvenció de 200.000 pessetes de l’Ajuntament que va proposar que la desfilada es fera per l’avinguda, però els clavaris es van negar i van decidir el recorregut tradicional. De fet, en els inicis, l’entrada s’iniciava en Mont-Sió i només arribava fins al carrer de l’església. Donada la bona acollida de la festa i l’ampliació de festeres el recorregut es va estirar fins al Raval i posteriorment es va allargar fins a Trinitàries. I es que el recorregut de Torrent es dels més breus.

 

L’entrada d’Alcoi té un recorregut aproximat d’1,1 km (des del Partidor, al carrer sant Nicolau, fins la av. País Valencià), mentre que a Ontinyent l’entrada té una distància semblant d’1 km (des de l’av. Almaig fins la plaça de la Concepció).

 

A Torrent la primera entrada arribaba del Convent fins a la Torre. Anys després es va allargar fins al carrer de l’esglesia, i finalment fins a Trinitaries, un recorregut tradicional d’uns 800 metres i que ara amb la volta a la torre arribarà als 900 metres de recorregut, quasi un quilòmetre.

 

Les propostes de canvi han sigut variades al llarg dels anys. En 2012 la comparsa Beduïns va proposar que l’entrada en arribar al carrer Sagra girara i acabara a l’Ermita, però es va desestimar perquè les carrosses no podien girar. En 2017 la Federació va aprovar l’ampliació del recorregut fins El Molí però tampoc va cuallar per la falta d’espectadors en eixa part del recorregut. En 2019 va el canvi d’envoltar la Torre, un cavi que pareix arribar per a quedar-se i donar tot el protagonisme a la Torre, el principal element diferenciador de la nostra festa.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
18.217.67.16

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.