Divendres, 29 de Març del 2024

Actualitzada Dimecres, 27 de Març del 2024 a les 17:54:08 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dimarts, 26 de Juliol del 2022

Conquesta i Reconquesta infinita

Prop de 8.000 trets eixiran dels trabucs dels 110 trabucaires que gastaran prop de 140 quilos de pólvora en les dos trabucaes

Els alardos, els parlaments, l’ambaixades, són una part fonamental de la festa morocristiana. És un dels moments més especials per la seua vistositat i perquè els capitans, ambaixadors i resta de càrrecs intervenen davant el públic en una interpretació que mescla la representació històrica i el teatre satíric amb notes d’humor polític i social sobre la pròpia ciutat.

 

La pandèmia que ens ha trastocat la vida a tots ens ha deixat sense viure aquest acte que cada vegada arreplega més públic i més festers i festeres disparant. Engunay prop de 8.000 trets dels trabucs dels 110 persones que disparan gastaran vora 140 quilos de pólvora en les dos embaixades d’aquest any de la tornada.

 

El bàndol cristià perdrà la torre davant del contraatac de les tropes mores el 26 de juliol. La capitania dels Alfaquies pujaran a la torre, acompanyats del alferes d’Almoravits, qui de segur ens sorprenen amb el seu discurs. El 28 de juliol, a les 19 serà la segona trabucà i parlament, on el bàndol cristià es farà amb el control de la Torre. Els Contrabandistes recuperaran el control de l’emblema de la ciutat amb Nico Magán al capdavant amb l’alferes de Guardians. En 2018 Forquers van pujar a la Torre en una mena grua motoritzada revestida amb la forma de la Torre.

 

Entre les notes diferents, hem vist senyeres ondejant com les de Buadins, un exèrcit complet amb llances com les de les Comilions, l’arribada a cavall de les Ballesteres, o escuts senyorials com els des Cides. Tots els bàndols tracten d’innovar com per eixemple quan Berberiscos va lluitar amb espases amb el seu rival baix de la Torre abans de pujar a per la victòria de la Torre per només uns dies. La novetat també ha consistit en alguna ocasió en un guió molt ben elaborat o grans oradors. Tots recorden algun acudit o es fa referencia al alcalde o alcaldesa, a la política local, a les festes i tradicions o per eixemple a la propia intrahistoria de la festa, la que viuen els festers durant tot l’any.

 

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
44.204.99.5

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.