Divendres, 29 de Març del 2024

Actualitzada Dimecres, 27 de Març del 2024 a les 17:54:08 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dimecres, 20 de Juliol del 2022
ENTREVISTA VICENT SOLER I NICO MAGÁN, CAPITANS MORO I CRISTIÀ DE 2022

“Cada capitania és única i els capitans busquen deixar la seua emprenta”

El capità moro Vicdent Soler és un històric de la festa que per fi ha pogut complir el seu somni de ser capità moro. Nico Magán després de dos anys esperant ha arribat el moment de poder baixar com a capità cristià

ENTREVISTA VICENT SOLER

Els Alfaquies és una de les comparses més antigues de Torrent. Han tingut que passar tres anys per a que Vicent puga encapçalar el bàndol moro. Ara sí va de bo.

 

Com esteu vivint en la vostra comparsa la conversió de la capitania en tres anys? Ara que ja es pot celebrar tot… tenim moltes ganes de compartir amb la resta de festers este temps de nostàlgia. La sensació inicial era incertesa, però ara sí va de bo.

 

Quins sentiments tens ara que s’aproximen les festes de juliol? Un sentiment d’alegria total, després d’estos tres anys d’espera, per fi podem tocar la festa amb la punta dels dits, amb moltes ganes de saborejar cada acte.

 

Com està siguent la relació amb el vostre rival capità a la batalla? Si de normal la relació entre Alfaquies i Contrabandistes ja era bona (cal recordar que molts fills de Alfaquies es van passar al bàndol infidel dels contrabandistes) ara és molt millor, estos tres anys han servit encara per unir-nos més, davant l’adversitat. Fem dinars, on es conviden mútuament, com per exemple el dinar de porc senglar que van fer els contrabandistes el mes de juny. I nosaltres els tornem eixos dinars per fer encara molta més germanor.

 

Els Alfaquies ja teniu experiència en fer capitania però la de 2020-21-22 serà recordada per sempre... teniu pensat alguna cosa especial? Cada capitanía ès única i diferent, els capitans normalment busquen deixar la seua empremta personal; Preparar una setmana tan important com la setmana de festes és una tasca que porta molt de temps, dedicació i esforç. Encara que no es la nostra primera capitanía, sí és la primera en aquestes condicions tan úniques. Encara que el temps passa i sembla que són tres anys. No podem comptar amb aquest any 2020, que d’alguna forma és per a oblidar. En lo que respecta al boato ja teníem una idea construïda i a mí, personalment, em farà molta i lussió que isca al carrer.

 

Per fi estrenarem el castell als peus de la Torre. Crec que li va adonar molta vistositat. No va poderse fer en el Mig Any de març, però ara ha arribat el moment. Crec que millorarà les Ambaixades. Ha costat molt de temps i treball i també la pandèmia ens ha afectat, però ja no queda res per a vore-lo al carrer.

 

ENTREVISTA NICO MAGÁN

Enguany són els Contrabandistes els qui tenen l’honor de capitanetjar el bàndol cristià. Nico Magan ha estat esperant aquest moment des de que va ser nomenant per la seua filà en 2019.

 

Com esperes l’arribada per fi de les festes després de tres anys d’espera? S’ha fer molt llarg, molt llarg … al final ha costat agafar el ritme una una altra vegada, però ja ho hem agarrat i ja estem muntant tot… tenia moltes ganes.

 

Com esteu vivint les festes prèvies a la setmana Gran? Són dies de molta concentració Festera. La veritat és que cada filà i comparsa té la seus festa… són moltes, però és normal, perquè després del parèntesi la gent té moltíssimes ganes de fer una altra vegada Clotxinà, la festa Ballesteres, etc… i altra vegada tornar a ajuntar-nos al carrer i compartir… queden pocs caps de setmana i els tenim tots ocupats.

 

Com esteu plantejant els parlaments? Tindrem batalla física entre els bàndols? Estem assajant ja diverses setmanes. La gent té molta gana de fer-ho bé, de fer una festa gran per a Torrent i una festa gran passa per unes en baixar grans.

 

Com es plantegen les trabucaes? És un sector que ha patit molt. Les empreses de pòlvora i pirotècnia porten mesos sense feina, a punt de desaparèixer… i ara s’ha recuperat la festa de colp, tota la feina d’un any en mesos. Esperem que arriben a tots. A Torrent ha augmentat la participació un 50%, almenys en quant a la quantitat de pólvora que es va disparar. En anys bons Torrent disparava més de 300 quilos de pólvora, però abans de la pandèmia pels problemes burocràtics i tema de llicències va baixar fins als 92. Enguany estem en 150 quilos. Estem recuperant.

 

Per fi estrenarem el castell de Torrent… també s’ha fet d’esperar… A vore si es de veres… tenim moltes ganes… l’anavem a estrenar en el Migany, però ens ba ploure… i es va cancel·lar… en estos tres anys ens ha passst de tot.

 

Durant este temps els contrabandistes heu perdut el vostre caporal Toni… de segur que el tindreu en ment Sí. Fa poc més d’un mes va faltar el meu caporal i m’agradaria que tots el tinguem present. En el moment de la baixada tots pensarem en ell. Li dedicarem els grans moments, perquè jo vull ser capità de tots, que ningú es quede pel camí.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
54.234.45.33

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.