Divendres, 29 de Març del 2024

Actualitzada Dimecres, 27 de Març del 2024 a les 17:54:08 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dilluns, 18 de Juliol del 2022
MOROS I CRISTIANS

Els Moros i Cristians estrenaran una muralla prefabricada per adornar la Torre

Un contenidor revestit de 171 peixos de fibra de policarbonat decorarà el castell medieval

Els Moros i Cristians de Torrent tindran una muralla prefabricada per a adornar la seua Torre Mora del segle XI. Quasi tres dècades després que nasquera la idea d'adornar el monumental castell defensiu de Torrent, el projecte presentat per l'enginyer torrentí Mariano Burguera veurà la llum en aquestes festes de 2022, les de la tornada a la "normalitat" després de quasi tres anys de pandèmia.

 


La Torre, símbol de la ciutat de Torrent i també de les festes de Moros i Cristians, formava part d'un Castell emmurallat i amb un fossat que encara queda reflectit amb grans lloses de formigó en la plaça. La idea de fabricar un castell porta al cap de Mariano Burguera des de fa quasi tres dècades, "però per falta de diners sempre s'havia desestimat". L'arribada de la pandèmia, i la impossibilitat de celebrar les festes ha permés que aqueix somni d'alguns festers torrentins es faça realitat per fi.

 


Des de fa molts anys, les festes patronals de Torrent se celebren entorn de la Torre, i a una bastida amb lones impreses que assemblaven una muralla. 35 anys després de la primera baixada, el castell estrenarà una muralla definitiva, dissenyada per a ser emblema de les festes com en altres grans poblacions festeres com Alcoi o poblacions alacantines en la qual la festa es viu amb molta intensitat des de fa segles.



UNA MURALLA DESMUNTABLE
La idea original d'aquesta muralla és que funciona com una obra desmuntable, i transportable dins d'un contenidor. "El que sí que tenia clar és que volia que fora una obra que no tinguera un cost important de muntatge i desmuntatge", comenta Burguera, que ja en 2018 va presentar un primer esbós. No seria fins a gener de 2021 quan es va fer el pas definitiu, i provocat en una certa forma per la no celebració de les festes per la pandèmia. Part del romanent d'aqueix any es destinaria a iniciar el projecte, que seria aprovat pel president de la Federació de Moros i Cristians, Xavi Santamaría, i el regidor de Festes, Pasqual Martínez.

 


El pressupost d'aquesta obra d'enginyeria festera és d'uns 60.000 euros, que han tingut un sobrecost d'última hora per l'augment del preu dels contenidors del port per la crisi logística de la pandèmia. Els càlculs que es tenen, és que es puga amortitzar en uns 15 anys o abans si es lloga a altres poblacions veïnes.

 


El contenidor té 2,5 metres d'ample i 12,2 d'ample, cobrint quasi la totalitat de la cara aquest de la Torre. Des d'aqueix lateral s'obri una porta per la qual es pot pujar amb escales a la part superior. Envoltant el contenidor s'alça un mur que l'eleva a 3,5 metres d'alt, i una rematada o torrassa que arriba als 5,5 metres, on se situarà la bandera mora o cristiana, depenent de qui posseïsca la Torre.

 


171 peces de fibra de policarbonat pintades amb pintura d'exterior en color marró clar, com la Torre revisten el contenidor. La idea és que el muntatge puga fer-se pels mateixos festers per a estalviar en costos i que el contenidor puga ser llogat a altres festes de la zona, ja que pot ser transportat. "El millor de tot, és que totes les peces es poden guardar dins del contenidor, i que no necessita ser transportat si no ix de la ciutat per carreteres principals", comenta Mariano Burguera.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
18.209.66.87

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.